Uniwersytet Ślaski w Katowicach - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Pracownia dyplomowa I w Katerdze Histologii i Embriologii Zwierząt 01-BZ-S2-PD1
Laboratorium (L) semestr zimowy 2016/2017

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 120
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Literatura:

1. Wróbel B., Zienkiewicz K., Smoliński D.J., Niedojadło J., Świdziński M. Podstawy mikroskopii elektronowej. Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń, 2005.

2. Litwin J.A., Gajda M. Podstawy technik mikroskopowych. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków, 2011.

3. Bagiński S. Technika mikroskopowa. PWN. 1965

4. Dykstra M.J. Biological electron microscopy. Theory, techniques and troubleshooting. Plenum Press, New York & London, 1992.

5. Zalecone przez opiekunów naukowych podręczniki, instrukcje i piśmiennictwo oryginalne.

6. Bieżące piśmiennictwo z zakresu tematu pracy magisterskiej. 7. Elektroniczne bazy danych.

Metody i kryteria oceniania:

Oceniane jest zaangażowanie studenta, jego solidność podczas wykonywania prac zleconych przez prowadzącego; rzetelność w sporządzaniu dokumentacji; kreatywność podejścia do problemów badawczych i sposobów ich rozwiązania.

Ocenie podlega poprawność oraz sposób przygotowania i przedstawienia częściowych raportów po wykonanych doświadczeniach; profesjonalność i solidność walidacji metod; kreatywne podejście do opracowania wyników i roboczych wniosków, ich kompletność, sposób zestawienia oraz prezentacji obserwacji i wyników zebranych podczas całego bloku laboratoriów; poprawność oraz trafność opisu wartości poznawczej poszczególnych metod i wyciąganych wniosków końcowych.

bdb – student przeprowadza obliczenia niezbędne do przygotowania odczynników chemicznych wykorzystywanych do przygotowania materiału biologicznego dla potrzeb mikroskopii, identyfikuje podstawowe techniki przygotowania tkanek zwierzęcych dla potrzeb mikroskopii (świetlnej, fluorescencyjnej i elektronowej), identyfikuje techniki analizy tkanek zwierzęcych, charakteryzuje różnorodne metody analizy tkanek przy wykorzystaniu różnych technik mikroskopowych, stosuje podstawowe techniki przygotowania i analizy tkanek po opieką prowadzącego, przeprowadza obserwacje mikroskopowe i analizy przygotowanych przez siebie preparatów, dyskutuje możliwości wykorzystania poznanych technik w biologii żywności i żywienia i dziedzinach pokrewnych;

+ db - student przeprowadza obliczenia niezbędne do przygotowania odczynników chemicznych wykorzystywanych do przygotowania materiału biologicznego dla potrzeb mikroskopii, identyfikuje podstawowe techniki przygotowania tkanek zwierzęcych dla potrzeb mikroskopii, identyfikuje techniki analizy tkanek zwierzęcych, charakteryzuje różnorodne metody analizy tkanek przy wykorzystaniu różnych technik mikroskopowych, stosuje większość podstawowych technik przygotowania i analizy tkanek po opieką prowadzącego, przeprowadza obserwacje mikroskopowe i analizy przygotowanych przez siebie preparatów, ma problemy z dyskutowaniem możliwości wykorzystania poznanych technik w biologii żywności i żywienia i dziedzinach pokrewnych;

db - student przeprowadza większość obliczeń niezbędnych do przygotowania odczynników chemicznych wykorzystywanych do przygotowania materiału biologicznego dla potrzeb mikroskopii, identyfikuje podstawowe techniki przygotowania tkanek zwierzęcych dla potrzeb mikroskopii, identyfikuje techniki analizy tkanek zwierzęcych, charakteryzuje różnorodne metody analizy tkanek przy wykorzystaniu różnych technik mikrokospowych, stosuje jedynie najprostsze techniki przygotowania i analizy tkanek po opieką prowadzącego, przeprowadza obserwacje mikroskopowe i analizy przygotowanych przez siebie preparatów, nie dyskutuje możliwości wykorzystania poznanych technik w biologii żywności i żywienia i dziedzinach pokrewnych;

+ dst - student ma problemy z przeprowadzeniem obliczeń niezbędnych do przygotowania odczynników chemicznych wykorzystywanych do przygotowania materiału biologicznego dla potrzeb mikroskopii, identyfikuje nieliczne techniki przygotowania tkanek zwierzęcych dla potrzeb mikroskopii, identyfikuje liczne techniki analizy tkanek zwierzęcych, ma niewielkie problemy z charakterystyką metod analizy tkanek przy wykorzystaniu wybranych technik mikroskopowych, ma niewielkie problemy ze stosowaniem podstawowych techniki przygotowania i analizy tkanek po opieką prowadzącego, przeprowadza obserwacje mikroskopowe i analizę przygotowanych przez siebie preparatów tylko przy pomocy prowadzącego, nie dyskutuje możliwości wykorzystania poznanych technik w biologii żywności i żywienia oraz dziedzinach pokrewnych;

dst – student ma duże problemy z przeprowadzeniem obliczeń niezbędnych do przygotowania odczynników chemicznych wykorzystywanych do przygotowania materiału biologicznego dla potrzeb mikroskopii, identyfikuje nieliczne techniki przygotowania tkanek zwierzęcych dla potrzeb mikroskopii, identyfikuje nieliczne techniki analizy tkanek zwierzęcych, ma problemy z charakterystyką metod analizy tkanek przy wykorzystaniu wybranych technik mikroskopowych, ma problemy ze stosowaniem podstawowych techniki przygotowania i analizy tkanek po opieką prowadzącego, przeprowadza obserwacje mikroskopowe i analizy przygotowanych przez siebie preparatów tylko przy pomocy prowadzącego, nie dyskutuje możliwości wykorzystania poznanych technik w biologii żywności i żywienia oraz dziedzinach pokrewnych;

ndst - student nie przeprowadza obliczenia niezbędne do przygotowania odczynników chemicznych wykorzystywanych do przygotowania materiału biologicznego dla potrzeb mikroskopii, nie identyfikuje podstawowe techniki przygotowania tkanek zwierzęcych dla potrzeb mikroskopii, nie identyfikuje techniki analizy tkanek zwierzęcych, nie charakteryzuje nawet podstawowych metody analizy tkanek przy wykorzystaniu wybranych technik mikroskopowych, nie stosuje podstawowych technik przygotowania i analizy tkanek po opieką prowadzącego, nie przeprowadza obserwacji mikroskopowych i analizy przygotowanych przez siebie preparatów, nie dyskutuje możliwości wykorzystania poznanych technik w biologii żywności i żywienia oraz dziedzinach pokrewnych.

Zakres tematów:

1. Utrwalanie i przeprowadzanie wybranych tkanek układu pokarmowego zwierząt dla potrzeb mikroskopii świetlnej i transmisyjnej mikroskopii elektronowej; oklejanie noży szklanych, zatapianie materiału w żywicy epoksydowej, trymowanie bloczków. podstawowe obliczenia chemiczne.

2. Krojenie bloczków eponowych i akrylowych na ultramikrotomie oraz ich wybarwianie.

3. Krojenie bloczków eponowych i akrylowych na ultramikrotomie oraz ich wybarwianie cd. Krojenie wybranych tkanek i narządów układu pokarmowego zwierząt z wykorzystaniem kriostatu.

4. Wykorzystanie skrawków kriostatowych w technikach histologicznych – mrożenie wybranych tkanek i organów układu pokarmowego zwierząt. Podstawowe barwienia histochemiczne oraz fluorescencyjne.

5. Wykorzystanie skrawków eponowych w analizie układów pokarmowych zwierząt z wykorzystaniem mikroskopii świetlnej.

6. Kontrastowanie, analiza wybranych tkanek i narządów układu pokarmowego zwierząt w mikroskopie elektronowym transmisyjnym, omówienie metod obrabiania dokumentacji badań, analiza elektrono gramów.

7.Przygotowywanie pożywek i mediów do karmienia zwierząt w doświadczeniach.

8. Metodyki hodowli różnych bezkręgowców w warunkach kontrolowanych.

9. Planowanie doświadczenia, w tym obliczanie i przeliczanie stężeń, dawek, mas, gęstości i innych wartości potrzebnych do poprawnego zaplanowania i opisu doświadczenia, rejestrowanie wyników i dodatkowe formy dokumentacji, wstępne opracowywanie wyników, wykorzystywanie dostępnych licencjonowanych programów komputerowych do analizy wyników w stosowanych technikach analitycznych.

10. Techniki kolorymetryczne i spektrometryczne.

11. Oznaczenia aktywności wybranych enzymów antyoksydacyjnych

12. Techniki immunochemiczne (ELISA, Western-blot).

13. Techniki PCR i elektroforetyczne kwasów nukleinowych.

Metody dydaktyczne:

jak w opisie modułu

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 (brak danych), (sala nieznana)
Magdalena Rost-Roszkowska 4/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.3.0-2 (2024-04-26)