Mikrobiologia żywności i fizjologia żywienia 01-BI-S2-MŻFŻ01
Laboratorium (L)
semestr zimowy 2016/2017
Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)
Liczba godzin: | 20 | ||
Limit miejsc: | (brak limitu) | ||
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | ||
Literatura: |
1. Gawęcki J. i wsp. 1998 (i wydania nowsze). Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. 2. Bednarski W., Reps A. (red). 2003. Biotechnologia żywności. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa. 3. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., (red). 2003. Mikrobiologia techniczna. Tom 2, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. 4. Kunachowicz H., Czarnowska – Misztal E., Turlejska H. 2000. Zasady żywienia człowieka. WSiP, Warszawa. 5. Zaremba M. L., Borowski J. 1994. Podstawy mikrobiologii lekarskiej. PZWL, Warszawa. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
1. Ciągła ocena aktywności studenta na zajęciach, jego zaangażowanie i przygotowanie do ćwiczeń - ocena w skali punktowej 0-1, gdzie: 1 pkt - student jest przygotowany do zajęć, bierze czynny udział w dyskusji i potrafi uzasadniać swoją opinię; 0 pkt - student nie jest przygotowany do zajęć, prezentuje bierna postawę nie uczestniczy dyskusji i nie posiada umiejętności wyrażania i uzasadniania swojej opinii. Końcowa ocena ustalana będzie na podstawie ilości uzyskanych punktów: ocena bardzo dobra – powyżej 90% ocena plus dobra – 90 do 81% ocena dobra – 80 do 71% ocena plus dostateczna – 70 do 61% ocena dostateczna – 60 do 51% ocena niedostateczna – poniżej 51% Student, który uzyskał negatywną ocenę nie podlega dalszej ocenie. 2. Ocena przez prowadzącego zajęcia sprawozdań z realizacji zadań laboratoryjnych. Studenci zobowiązani są do oddania sprawozdania po każdym z ćwiczeniowych bloków tematycznych (oddzielne sprawozdanie dotyczące części mikrobiologicznej i fizjologicznej). Sprawozdanie będzie oceniane w skali ocen 2 do 5, gdzie 2 - oznacza sprawozdanie przygotowane niepoprawnie, które nie zawiera opisu realizacji doświadczenia, wyników oraz wniosków i ich interpretacji; 5 - oznacza sprawozdanie przygotowane poprawnie, zawierające opis realizacji doświadczenia, wyniki oraz wnioski i ich interpretację; 3. Ocena przez prowadzącego zajęcia przygotowania i przedstawienia prezentacji multimedialnej na wybrany przez studenta temat. Prezentacje przygotowywane są w grupach 2- osobowych. Prezentacja będzie oceniana w skali ocen 2 do 5, gdzie 2 - oznacza nieprzygotowanie prezentacji lub jej skrajnie niski poziom, 5 - prezentacje perfekcyjną. W wygłoszenie prezentacji muszą być zaangażowani wszyscy studenci, którzy ja przygotowali. |
||
Zakres tematów: |
1. Regulamin oraz kryteria zaliczenia przedmiotu; 2. Badanie mikrobiologiczne mięsa oraz wyrobów mięsnych (I); 3. Badanie mikrobiologiczne mleka oraz przetworów mlecznych(II); 4. Odczyt mięso (I) oraz mleka (II); 5. Omówienie testu API® E20 stosowanych w badaniach mikrobiologicznych. 6. Przygotowanie sprawozdania w oparciu o uzyskane wyniki oraz ich interpretacja na podstawie norm Polskiego Komitetu Normalizacji. 7. Fizjologia żywienia, zasady dietetyki, ocena stanu odżywienia, choroby dietozależne (podstawowe obliczenia, przygotowanie sprawozdania). 8. Integracja metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów w organizmie człowieka. 9. Symulacja przy użyciu programu QCP. 10. Przedstawienie prezentacji multimedialnej na wybrany temat (pula tematów podanych przez Koordynatora przedmiotu i prowadzących). |
||
Metody dydaktyczne: |
1. Praca pod nadzorem prowadzącego – wykonywanie doświadczeń laboratoryjnych, omówienie i udokumentowanie wyników obserwacji, interpretacja uzyskanych wyników. 2. Przygotowanie i wygłoszenie prezentacji multimedialnej na wybrany przez studenta temat dotyczący modułu. 3. Praca własna studenta : przygotowanie do ćwiczeń na podstawie zalecanej przez prowadzącego literatury przedmiotu. |
Grupy zajęciowe
Grupa | Termin(y) | Prowadzący |
Miejsca ![]() |
Akcje |
---|---|---|---|---|
1 |
(brak danych),
(sala nieznana)
|
Katarzyna Kasperkiewicz | 15/ |
szczegóły![]() |
2 |
(brak danych),
(sala nieznana)
|
Katarzyna Kasperkiewicz | 9/ |
szczegóły![]() |
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku: |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.