Zakres tematów:
1. Jedzenie w określonych sekwencjach rozwojowych- żywienie człowieka, a kształtowanie się mechanizmów odżywiania- elementy psychologii rozwojowej - okres prenatalny i postnatalny, okres niemowlęcy, okres dzieciństwa, okres adolescencji, okres dorosłości, okres matuzalowy;
2. Psychofizjologia - mechanizmy powstawania deficytów psychofizycznych i ich wpływ na zdrowie i aktywność życiową - układ nerwowy, układ pokarmowy, układ wydalniczy, układ mięśniowy i układu sercowo-naczyniowego;
3. Mechanizmy, emocje i osobowość a sposób odżywania- podstawy psychologii osobowości i psychologii uzależnień - uczucia głodu i sytości, wpływ stresu, pustki, samotności i nudy, samokontrola, redukowanie napięcia, piramida potrzeb Maslowa;
4. Psychologiczne determinanty zachowań żywieniowych- miedzy normą a patologią- podstawy psychologii wychowania;
5. Modele odżywiania się i wybory żywieniowe- elementy psychodietetyki i coachingu dietetycznego;
6. Wyobrażenia, stereotypy, wpływ społeczny, kultura a postawy i zachowania wobec własnego ciała - elementy psychologii społecznej - ideał piękna, kult ciała, przekonania, wzorce, mass media, zachowania autodestrukcyjne;
7. Obraz własnego ciała- dualizm psychiki i ciała, a wzorce dotyczące wyglądu u kobiet i mężczyzn;
8. Zdrowe odżywianie a stan psychofizyczny- rodzina, elementy poznawcze, normy społeczne, komunikacja i płeć, jako źródło zachowań żywieniowych współczesnego człowieka- psychologia poznawcza i psychologia sportu;
9. Reprezentacja psychiczna własnej cielesności- pułapka ideału urody, dyktatura obrazu, terror wagi;
10. Przejadanie się a stan psychiczny - konflikt i kontrola, jako czynniki determinujące problemy związane z odżywianiem się - otyłość i nadwaga;
11. Zaburzenia psychosomatyczne związane z odżywianiem się - choroba, jako pomost pomiędzy umysłem i ciałem;
12. Koncepcje człowieka w psychologii, psychologia ewolucyjna i elementy genetyki zachowania przez pryzmat żywienia;
13. Zaburzenia odżywiania- genogram i rodzinne ujęcie trudności związanych z odżywianiem- psychologia kliniczna - Anorexia Nervosa, Bulimia Nervosa, Syndrom Pica, Rumination Disorder, Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder, Binge-Eating Disorder, etiologia i kryteria diagnostyczne zaburzeń);
14. Psychoterapia- terapia osób z zaburzeniami odżywiania - podejście psychoanalityczne, podejście behawioralno-poznawcze/analityczne, podejście humanistyczno-egzystencjonalne, analiza transakcyjna, podejście systemowe, podejście Gestalt, farmakoterapia, ośrodki leczenia.
|