Mikrobiologia 01-BT-S1-1BT-19
Laboratorium (L)
semestr zimowy 2017/2018
Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)
Liczba godzin: | 60 | ||
Limit miejsc: | (brak limitu) | ||
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | ||
Literatura: |
1. Kunicki-Goldfinger W.J.H. 2007. Życie bakterii. PWN, Warszawa 2. Różalski A. 2003. Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej. Wydaw. U. Łódzkiego, Łódź 1. Mrozowska J. (red). 1999. Laboratorium z mikrobiologii ogólnej i środowiskowej. Wydaw. Polit. Śl. Gliwice 2. Singleton P. 2000. Bakterie w Biologii, biotechnologii i medycynie. PWN, Warszawa 3. Schlegel H. 2003. Mikrobiologia ogólna. PWN, Warszawa 4. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. 2007. Mikrobiologia Techniczna. Tom I Wydawnictwo Naukowe PWN 5. Błaszczyk M.K. 2010. Mikrobiologia środowisk. PWN, Warszawa 6. Baj J., Markiewicz Z. 2012. Biologia molekularna bakterii. PWN, Warszawa 7. kurs e-learningowy „Wykorzystanie mikroorganizmów w ochronie środowiska” dostępny na platformie uniwersyteckiej UŚ pod adresem: http://el.us.edu.pl/upgow/course/view.php?id=39 8. kurs e-learningowy „Mikrobiologia środowiskowa” dostępny na platformie uniwersyteckiej UŚ pod adresem: http://el.us.edu.pl/upgow/course/view.php?id=108 |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Znajomość zakresu materiału i instrukcji do bieżącego laboratorium, aktywne uczestnictwo w pracach laboratoryjnych, 2 sprawdziany praktyczne ze sporządzania preparatów, sprawdziany pisemne (4 w semestrze), umiejętność analizy wyników, umiejętność samodzielnego planowania i wykonywania zadań oraz pracy w zespole, dbałość o powierzony sprzęt oraz bezpieczeństwo i kulturę pracy. Aktywność ciągła studenta w czasie laboratoriów oceniana jest w skali punktowej 0-1 gdzie: 1 – spełnienie wymagań merytorycznych 0 – wymagania merytoryczne ocenione negatywnie Końcowa ocena ustalana jest na podstawie ilości uzyskanych punktów: bdb – 11-12 pkt; +db – 10 pkt; db – 9 pkt; +dst – 8 pkt; dst –7 pkt; ndst – poniżej 7 pkt Student, który uzyskał negatywną ocenę nie podlega dalszej ocenie. |
||
Zakres tematów: |
Zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Podstawowe techniki badań mikrobiologicznych. Podłoża. Metody sterylizacji i dezynfekcji. Technika mikroskopowania i sporządzania preparatów. Metody barwienia. Morfologia i cytologia bakterii (cz.1) Cytologia bakterii (część 2). Metody określania wielkości mikroorganizmów i obliczania ich liczby. Kolokwium I (ćw. 1-4). Mikroskopowa i makroskopowa morfologia drożdży. Kontrola populacji bakteryjnej. Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na drobnoustroje-posiew. Sprawdzian praktyczny. Odczyt - kontrola populacji bakteryjnej. Metabolizm bakterii (cz.1) - Źródła węgla i azotu - posiew. Kolokwium 2 (ćw. 5-7). Źródła węgla i azotu (odczyt). Metabolizm bakterii (cz. 2) - właściwości glikolityczne, lipolityczne, proteolityczne i oksydo-redukcyjne – posiew. Odczyt - metabolizm bakterii (cz. 2). Mikroflora powietrza i kontrola czystości otoczenia – posiew. Kolokwium 3 (ćw 7-9 metabolizm). Odczyt - Mikroflora powietrza i kontrola czystości otoczenia. Mikroflora wody i gleby – posiew. Odczyt-Mikroflora wody i gleby. Kolokwium 4 (ćw. 9-11). Sprawdzian praktyczny. Zajęcia poprawkowe, odrabianie zajęć, zakończenie bloku. |
||
Metody dydaktyczne: |
Ćwiczenia laboratoryjne (60 godz.) z wybranych technik mikrobiologicznych, prowadzone przez 15 tygodni (4 godz./ tydzień) |
Grupy zajęciowe
Grupa | Termin(y) | Prowadzący |
Miejsca ![]() |
Akcje |
---|---|---|---|---|
1 |
każda środa, 8:00 - 11:00,
sala sale KM |
Sławomir Borymski | 13/12 |
szczegóły![]() |
2 |
każda środa, 8:00 - 11:00,
sala sale KM |
Magdalena Pacwa-Płociniczak, Piotr Siupka | 12/12 |
szczegóły![]() |
3 |
każda środa, 14:00 - 17:00,
sala sale KM |
Sławomir Borymski | 12/12 |
szczegóły![]() |
4 |
każda środa, 14:00 - 17:00,
sala sale KM |
Magdalena Pacwa-Płociniczak | 11/12 |
szczegóły![]() |
5 |
każda środa, 11:00 - 14:00,
sala sale KM |
Sławomir Borymski | 12/12 |
szczegóły![]() |
6 |
każda środa, 11:00 - 14:00,
sala sale KM |
Monika Malicka | 12/12 |
szczegóły![]() |
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku: Jagiellońska |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.