Literatura: |
1.Gawęcki J. i wsp. 1998 (i wydania nowsze). Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
2.Bednarski W., Reps A. (red). 2003. Biotechnologia żywności. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa.
3.Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., (red). 2003. Mikrobiologia techniczna. Tom 2, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
4.Kunachowicz H., Czarnowska – Misztal E., Turlejska H. 2000. Zasady żywienia człowieka. WSiP, Warszawa.
5. Zaremba M. L., Borowski J. 1994. Podstawy mikrobiologii lekarskiej. PZWL, Warszawa.
|
Metody i kryteria oceniania: |
Studenci zobowiązani będą do napisania testu zaliczeniowego obejmującego zagadnienia omawiane na wykładach. Test zawiera 10 pytań otwartych. Student maksymalnie może otrzymać 20 punktów.
Końcowa ocena z testu pisemnego ustalana jest na podstawie ilości uzyskanych punktów.
Skala procentowa :
0%-54% odpowiedzi poprawnych - ocena niedostateczna
55%-65% odpowiedzi poprawnych - ocena dostateczna
66%-70% odpowiedzi poprawnych - ocena plus dostateczna
71%-80% odpowiedzi poprawnych - ocena dobra
81%-90% odpowiedzi poprawnych - ocena plus dobra
91% -100% odpowiedzi poprawnych - ocena bardzo dobra
|
Zakres tematów: |
Mikrobiologiczna kontrola żywności. Prawo żywnościowe. Mikroflora produktów żywnościowych (surowce roślinne i zwierzęce) i jej znaczenie. Etiologia zatruć pokarmowych. Toksyny wytwarzane przez mikroorganizmy. Drobnoustroje wywołujące choroby przewodu pokarmowego. Charakterystyka metod mikrobiologicznych stosowanych w badaniu żywności oraz jej przetworów (zawartych w normach Polskiego Komitetu Normalizacji). Izolacja mikroorganizmów z różnych produktów żywnościowych. Mikrobiologiczne podstawy przechowywania oraz utrwalania żywności.
Wartość odżywcza i energetyczna żywności. Przetwarzanie żywności i pasz. Dodatki do żywności. Różnorodność budowy przewodu pokarmowego w świecie zwierząt. Trawienie i wchłanianie. Enzymy i hormony w przewodzie pokarmowym. Rola układu nerwowego w sterowaniu głodem i apatytem oraz funkcjami przewodu pokarmowego. Zaburzenia funkcji układu pokarmowego. Zasady dietetyki.
|