Mikrobiologia żywności i fizjologia żywienia 01-BI-S2-MŻFŻ01
Laboratorium (L)
semestr letni 2017/2018
Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)
Liczba godzin: | 20 |
Limit miejsc: | (brak limitu) |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Literatura: |
1. Gawęcki J. i wsp. 1998 (i wydania nowsze). Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. 2. Bednarski W., Reps A. (red). 2003. Biotechnologia żywności. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa. 3. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., (red). 2003. Mikrobiologia techniczna. Tom 2, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. 4. Kunachowicz H., Czarnowska – Misztal E., Turlejska H. 2000. Zasady żywienia człowieka. WSiP, Warszawa. 5. Zaremba M. L., Borowski J. 1994. Podstawy mikrobiologii lekarskiej. PZWL, Warszawa. |
Metody i kryteria oceniania: |
1. Ciągła ocena aktywności studenta na zajęciach, jego zaangażowanie i przygotowanie do ćwiczeń - ocena w skali punktowej 0-0,5-1, gdzie: 1 pkt - student jest w pełni przygotowany do zajęć, bierze czynny udział w dyskusji i potrafi uzasadniać swoją opinię; 0 pkt - student nie jest przygotowany do zajęć, prezentuje bierną postawę nie uczestniczy dyskusji i nie posiada umiejętności wyrażania i uzasadniania swojej opinii na omawiany temat. Maksymalnie można uzyskać 6 pkt. 2. Ocena przez prowadzącego zajęcia sprawozdań z realizacji zadań laboratoryjnych. Studenci zobowiązani są do oddania sprawozdania po każdym z ćwiczeniowych bloków tematycznych (oddzielne sprawozdanie dotyczące części mikrobiologicznej i fizjologicznej). Sprawozdanie będzie oceniane w skali ocen 2 do 5, gdzie 2 - oznacza sprawozdanie przygotowane niepoprawnie, które nie zawiera opisu realizacji doświadczenia, wyników oraz wniosków i ich interpretacji; 5 - oznacza sprawozdanie przygotowane poprawnie, zawierające opis realizacji doświadczenia, wyniki oraz wnioski i ich interpretację. Maksymalnie można uzyskać 20 pkt. 3. Ocena przez prowadzącego zajęcia przygotowania i przedstawienia prezentacji multimedialnej na wybrany przez studenta temat. Prezentacje przygotowywane są w grupach 2- osobowych. Prezentacja będzie oceniana w skali od 0 do 5, gdzie 0 - oznacza nieprzygotowanie prezentacji, 5 - prezentacje perfekcyjną. W wygłoszenie prezentacji muszą być zaangażowani wszyscy studenci, którzy ją przygotowali. Prezentacja jest oceniana z przedstawionych treści, jej formy graficznej oraz sposobu prezentacji. Maksymalnie można uzyskać 10 pkt. Końcowa ocena ustalana będzie na podstawie ilości uzyskanych punktów: ocena bardzo dobra – 33,5 pkt; ocena plus dobra – 30,5 – 33,0 pkt; ocena dobra – 26,5 – 30,0 pkt; ocena plus dostateczna – 22,5 – 26,0 pkt; ocena dostateczna – 18,5 – 22,0 pkt; ocena niedostateczna – poniżej 18 pkt. |
Zakres tematów: |
1. Regulamin oraz kryteria zaliczenia przedmiotu; 2. Badanie mikrobiologiczne mięsa oraz wyrobów mięsnych (I); 3. Badanie mikrobiologiczne mleka oraz przetworów mlecznych(II); 4. Odczyt posiewów mięsa (I) oraz mleka (II); 5. Omówienie testu API® E20 stosowanych w badaniach mikrobiologicznych. 6. Przygotowanie sprawozdania w oparciu o uzyskane wyniki oraz ich interpretacja na podstawie norm Polskiego Komitetu Normalizacji. 7. Fizjologia żywienia, zasady dietetyki, ocena stanu odżywienia, choroby dietozależne (podstawowe obliczenia, przygotowanie sprawozdania). 8. Integracja metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów w organizmie człowieka. 9. Symulacja przy użyciu programu QCP. 10. Przedstawienie prezentacji multimedialnej na wybrany temat (pula tematów podanych przez Koordynatora przedmiotu i prowadzących). |
Metody dydaktyczne: |
1. Praca pod nadzorem prowadzącego – wykonywanie doświadczeń laboratoryjnych, omówienie i udokumentowanie wyników obserwacji, interpretacja uzyskanych wyników. 2. Przygotowanie i wygłoszenie prezentacji multimedialnej na wybrany przez studenta temat dotyczący modułu. 3. Praca własna studenta : przygotowanie do ćwiczeń na podstawie zalecanej przez prowadzącego literatury przedmiotu. |
Grupy zajęciowe
Grupa | Termin(y) | Prowadzący |
Miejsca |
Akcje |
---|
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.