Mikrobiologia 01-BI-S1-MIK04
Laboratorium (L)
semestr letni 2018/2019
Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)
Liczba godzin: | 40 | ||
Limit miejsc: | (brak limitu) | ||
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | ||
Literatura: |
1. Baj J.: Mikrobiologia. WN PWN, Warszawa 2018. 2. Różalski A.: Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej. Wyd. U. Łódzkiego, Łódź, 2003. 3. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia Techniczna. Tom I Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007. 4. Kunicki-Goldfinger W.: Życie bakterii. WN PWN, Warszawa, 2005. 5. Schlegel H.: Mikrobiologia ogólna. WN PWN, Warszawa, 2003. 6. Błaszczyk M.K.: Mikrobiologia środowisk. WN PWN, Warszawa. 2010. 7. Baj J., Markiewicz Z.: Biologia molekularna bakterii. WN PWN, Warszawa, 2012. 8. Mrozowska J. (red): Laboratorium z mikrobiologii ogólnej i środowiskowej. Wydaw. Polit. Śl. Gliwice, 1999. 9. kurs e-learningowy „Wykorzystanie mikroorganizmów w ochronie środowiska” dostępny na platformie uniwersyteckiej UŚ pod adresem: http://el.us.edu.pl/upgow/course/view.php?id=39 10. kurs e-learningowy „Mikrobiologia środowiskowa” dostępny na platformie uniwersyteckiej UŚ pod adresem: http://el.us.edu.pl/upgow/course/view.php?id=108 |
||
Metody i kryteria oceniania: |
1. Ocena merytoryczna każdego studenta obejmuje przygotowanie do zajęć z zakresu tematycznego przewidzianego na dane ćwiczenie, posiadanie własnych instrukcji (dostępne w sekretariacie Katedry, A-29; a także na dysku pod adresem goo.gl/VStxTK), aktywne uczestnictwo w pracach laboratoryjnych, umiejętność analizy wyników, umiejętność samodzielnego planowania i wykonywania zadań oraz pracy w zespole, dbałość o powierzony sprzęt oraz bezpieczeństwo i kulturę pracy. 2. W trakcie semestru przewidziane są 3 kolokwia pisemne i 1 sprawdzian praktyczny w formie pisemnych problemowych testów jedno- i wielokrotnego wyboru oraz pytań otwartych opisowych. Kolokwia odbywają się na początku zajęć. Czas trwania testu 15-30 minut. 3. Student jest zobowiązany do zaliczenia wszystkich pisemnych kolokwiów oraz sprawdzianu praktycznego. Uzyskanie dwóch ocen niedostatecznych z kolokwiów pisemnych (lub kolokwium i sprawdzianu praktycznego) powoduje konieczność pisania kolokwium z całości materiału. Uzyskanie trzech lub więcej ocen niedostatecznych jest równoznaczne z nieuzyskaniem zaliczenia z ćwiczeń i niedopuszczeniem do zdawania egzaminu. Oceny ze sprawdzianów cząstkowych ustala się na podstawia uzyskanych punktów: bdb – powyżej 91%; +db – 81 do 90%; db – 71 do 80%; +dst – 61 do 70%; dst – 51 do 60%; ndst – poniżej 50%. Nieobecność na kolokwium/sprawdzianie praktycznym jest jednoznaczna z uzyskaniem oceny niedostatecznej (bez względu na przyczyny nieobecności i posiadane usprawiedliwienia). 4. Ocena z laboratorium jest średnią ważoną oceny końcowej z kolokwiów cząstkowych (0,75) i oceny ciągłej aktywności studenta na zajęciach (0,25). Uzyskanie pozytywnej oceny z laboratorium umożliwia przystąpienie do egzaminu. 5. Aktywność ciągła studenta w czasie laboratoriów oceniana jest w skali punktowej 0-1 gdzie: 1 – spełnienie wymagań merytorycznych 0 – wymagania merytoryczne ocenione negatywnie bdb – 10 pkt; +db – 9 pkt; db – 8 pkt; +dst – 7 pkt; dst –6 pkt; ndst – poniżej 6 pkt. 6. Dopuszcza się 2 usprawiedliwione nieobecności w semestrze. W uzasadnionych przypadkach istnieje możliwość odrobienia zajęć z inną grupą po wcześniejszym zgłoszeniu (co najmniej dzień wcześniej) tego faktu u prowadzącego zajęcia. Nieobecność na zajęciach skutkuje koniecznością zaliczenia zagadnień teoretycznych z danego ćwiczenia u prowadzącego na pierwszych kolejnych zajęciach. |
||
Zakres tematów: |
Zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Podstawowe techniki badań mikrobiologicznych. Podłoża. Metody sterylizacji i dezynfekcji. Technika mikroskopowania i sporządzania preparatów. Metody barwienia. Morfologia i cytologia bakterii i drożdży cz. 1 i 2. Metabolizm bakterii (część 1) - źródła węgla i azotu (posiew). Metabolizm bakterii (część 1) - źródła węgla i azotu (odczyt). Metabolizm bakterii (część 2) - właściwości glikolityczne, lipolityczne, proteolityczne i oksydoredukcyjne bakterii (posiew). Metabolizm bakterii (część 2) - właściwości glikolityczne, lipolityczne, proteolityczne i oksydoredukcyjne bakterii (odczyt). Kontrola populacji bakteryjnej: wpływ czynników fizycznych i chemicznych na drobnoustroje (posiew). Kontrola populacji bakteryjnej: wpływ czynników fizycznych i chemicznych na drobnoustroje (odczyt). Mikroflora powietrza, wody i gleby. Kontrola czystości mikrobiologicznej otoczenia (posiew). Mikroflora powietrza, wody i gleby. Kontrola czystości mikrobiologicznej otoczenia (odczyt). |
||
Metody dydaktyczne: |
Ćwiczenia laboratoryjne (40 godz.) prowadzone przez 10 tygodni (4 godz./tydzień) z wybranych technik mikrobiologicznych. |
Grupy zajęciowe
Grupa | Termin(y) | Prowadzący |
Miejsca ![]() |
Akcje |
---|---|---|---|---|
1 |
każdy wtorek, 17:00 - 20:00,
sala sale KM |
Magdalena Pacwa-Płociniczak | 13/11 |
szczegóły![]() |
2 |
każdy wtorek, 17:00 - 20:00,
sala B-112 |
Piotr Siupka | 12/11 |
szczegóły![]() |
3 |
każdy wtorek, 13:30 - 16:30,
sala B-112 każdy wtorek, 13:30 - 16:30, sala sale KM |
Małgorzata Pawlik, Magdalena Pacwa-Płociniczak | 9/11 |
szczegóły![]() |
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku: Jagiellońska |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.