Mikrobiologia żywności i fizjologia żywienia 01-BI-S2-MŻFŻ01
Wykład (W)
semestr zimowy 2019/2020
Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)
Liczba godzin: | 10 | ||
Limit miejsc: | (brak limitu) | ||
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | ||
Literatura: |
1.Gawęcki J. i wsp. 1998 (i wydania nowsze). Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. 2.Bednarski W., Reps A. (red). 2003. Biotechnologia żywności. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa. 3.Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., (red). 2003. Mikrobiologia techniczna. Tom 2, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. 4.Kunachowicz H., Czarnowska – Misztal E., Turlejska H. 2000. Zasady żywienia człowieka. WSiP, Warszawa. 5. Zaremba M. L., Borowski J. 1994. Podstawy mikrobiologii lekarskiej. PZWL, Warszawa. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Studenci zobowiązani będą do napisania testu zaliczeniowego obejmującego zagadnienia omawiane na wykładach. Test zawiera 10 pytań otwartych. Student maksymalnie może otrzymać 20 punktów. Końcowa ocena z testu pisemnego ustalana jest na podstawie ilości uzyskanych punktów. Skala procentowa : 0%-54% odpowiedzi poprawnych - ocena niedostateczna 55%-65% odpowiedzi poprawnych - ocena dostateczna 66%-70% odpowiedzi poprawnych - ocena plus dostateczna 71%-80% odpowiedzi poprawnych - ocena dobra 81%-90% odpowiedzi poprawnych - ocena plus dobra 91% -100% odpowiedzi poprawnych - ocena bardzo dobra |
||
Zakres tematów: |
Mikrobiologiczna kontrola żywności. Prawo żywnościowe. Mikroflora produktów żywnościowych (surowce roślinne i zwierzęce) i jej znaczenie. Etiologia zatruć pokarmowych. Toksyny wytwarzane przez mikroorganizmy. Drobnoustroje wywołujące choroby przewodu pokarmowego. Charakterystyka metod mikrobiologicznych stosowanych w badaniu żywności oraz jej przetworów (zawartych w normach Polskiego Komitetu Normalizacji). Izolacja mikroorganizmów z różnych produktów żywnościowych. Mikrobiologiczne podstawy przechowywania oraz utrwalania żywności. Wartość odżywcza i energetyczna żywności. Przetwarzanie żywności i pasz. Dodatki do żywności. Różnorodność budowy przewodu pokarmowego w świecie zwierząt. Trawienie i wchłanianie. Enzymy i hormony w przewodzie pokarmowym. Rola układu nerwowego w sterowaniu głodem i apatytem oraz funkcjami przewodu pokarmowego. Zaburzenia funkcji układu pokarmowego. Zasady dietetyki. |
||
Metody dydaktyczne: |
Wykłady z użyciem prezentacji multimedialnej. |
Grupy zajęciowe
Grupa | Termin(y) | Prowadzący |
Miejsca ![]() |
Akcje |
---|---|---|---|---|
1 |
każda środa, 9:45 - 11:15,
sala A-139 |
Katarzyna Kasperkiewicz, Mirosław Nakonieczny | 16/16 |
szczegóły![]() |
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku: Jagiellońska |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.