Literatura: |
Błaszczyk M.K. 2019. Biologiczne aspekty oczyszczania ścieków. PWN, Warszawa
Błaszczyk M.K. 2007 Mikroorganizmy w ochronie środowiska., PWN, Warszawa
Błaszczyk M.K. 2010. Mikrobiologia środowisk. WN PWN, Warszawa
Klimiuk P., Łebkowska M. 2003. Biotechnologia w ochronie środowiska. WN PWN, WarszawaKowalik P. 2001. Ochrona środowiska glebowego. WN PWN, WarszawaMrozowska J. (red.). 1999. Laboratorium z mikrobiologii ogólnej i środowiskowej. (rozdziały 9-12). Wyd. Politech. Śl., Gliwice.
Paul E.A., Clark F.E. 2000. Mikrobiologia i biochemia gleb. Wydaw. UMCS, Lublin (tłumaczenie).
Buczkowski R., Kondzielski I., Szamański T. 2002. Metody remediacji gleb zanieczyszczonych metalami ciężkimi. Wyd. U.M. Kopernika, Toruń
MIKSCH K., Biotechnologia ścieków., Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, Gliwice, 2010
BARTKIEWICZ B., Oczyszczanie ścieków przemysłowych., PWN, Warszawa, 2002
KLIMIUK E., ŁEBKOWSKA M., Biotechnologia w ochronie środowiska., PWN, Warszawa, 2003
HARTMANN L., Biologiczne oczyszczanie ścieków., Wydawnictwo Instalator Polski, Warszawa,1999
ŁABUŻEK S., NECKLEN D., RADZIEJEWSKA – LEBRECHT J., Biotechnologia mikroorganizmów. Wybrane zagadnienia., Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, Katowice, 2002
SCHLEGEL H. G., Mikrobiologia ogólna., PWN, Warszawa, 2000
GAJKOWSKA-STEFAŃSKA L., GUBERSKI S., GUTOWSKI W., MAMAK Z., SZPERLIŃSKI Z., Laboratoryjne badania wody, ścieków i osadów ściekowych., Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2001
BŁASZCZYK M.K., Mikrobiologia środowisk, PWN, Warszawa, 2014
|
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie zdalnej ma formę pisemną, zawiera 10 pytań otwartych. Czas trwania to 75 minut plus dodatkowe 10 minut na przesłanie ewentualnych zdjęć odpowiedzi.
Odpowiedź na każde z pytań egzaminacyjnych oceniana jest w skali 0 – 10 punktów. Sumaryczna liczba uzyskanych punktów jest podstawą dla oceny końcowej godnie ze skalą procentową – 50,0 - 62,9% dostateczny (3,0); 63,0 - 75,0% – plus dostateczny (3,5); 75,1 - 82,9% - dobry (4,0); 83,0 - 92,9 % - plus dobry (4,5); 93,0 - 100% – bardzo dobry (5,0).
|