Antropologia jedzenia (e-learning) (moduł fakultatywny - scieżka społeczna) W6-AK-FSS-S2-AJ
Konwersatorium (K)
semestr letni 2021/2022
Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)
Liczba godzin: | 30 | ||
Limit miejsc: | (brak limitu) | ||
Literatura: |
Douglas Mary Odszyfrowanie posiłku, w: Ukryte znaczenia. Wybrane szkice antropologiczne, Wydawnictwo Marek Derewiecki, Kęty 2007. Levi-Strauss Claude Wszyscy jesteśmy kanibalami, WUJ 2015 (wybrane rozdziały). Levi-Strauss Claude, Trójkąt kulinarny, “Twórczość” 1972, nr 2, s. 71-80. Tannahill Reay Historia kuchni, Wydawnictwo Aletheia, Warszawa 2014. Wrangham Richard Walka o ogień. Jak gotowanie stworzyło człowieka, Wydawnictwo CIS, Stare Groszki 2009. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
średnia arytmetyczna ocen z wymaganych zadań testowych |
||
Zakres tematów: |
Aperitif Wprowadzenie do zagadnień modułu, Studia nad pożywieniem a nauki humanistyczne i społeczne – historia i dorobek teoretyczny Znaczenie jedzenia w historii kultury – refleksja na temat używek, chleba mięsa,. Danie główne 4 Jedzenie i tożsamość 5. Jedzenia i władza 6. Symboliczne wymiary jedzenia i gotowania. 7. Jedzenie a magia i religia – jedzenia jako religia 8. „Kulinarne rewolucje” – ideologie, mody, trendy w kuchni, dewiacje jedzeniowe. Deser 9.Jedzenie w zglobalizowanym świecie |
||
Metody dydaktyczne: |
e-learning |
Grupy zajęciowe
Grupa | Termin(y) | Prowadzący |
Miejsca ![]() |
Akcje |
---|---|---|---|---|
1 |
każdy czwartek, 19:00 - 20:30,
sala zajęcia zdalne |
Maciej Kurcz | 15/ |
szczegóły![]() |
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku: Bielska 62 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.