Uniwersytet Ślaski w Katowicach - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Antropologia jedzenia (e-learning) (moduł fakultatywny - scieżka społeczna) W6-AK-FSS-S2-AJ
Konwersatorium (K) semestr letni 2021/2022

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 30
Limit miejsc: (brak limitu)
Literatura:

Douglas Mary Odszyfrowanie posiłku, w: Ukryte znaczenia. Wybrane szkice antropologiczne, Wydawnictwo Marek Derewiecki, Kęty 2007.

Levi-Strauss Claude Wszyscy jesteśmy kanibalami, WUJ 2015 (wybrane rozdziały).

Levi-Strauss Claude, Trójkąt kulinarny, “Twórczość” 1972, nr 2, s. 71-80.

Tannahill Reay Historia kuchni, Wydawnictwo Aletheia, Warszawa 2014.

Wrangham Richard Walka o ogień. Jak gotowanie stworzyło człowieka, Wydawnictwo CIS, Stare Groszki 2009.

Metody i kryteria oceniania:

średnia arytmetyczna ocen z wymaganych zadań testowych

Zakres tematów:

Aperitif

Wprowadzenie do zagadnień modułu,

Studia nad pożywieniem a nauki humanistyczne i społeczne – historia i dorobek teoretyczny

Znaczenie jedzenia w historii kultury – refleksja na temat używek, chleba mięsa,.

Danie główne

4 Jedzenie i tożsamość

5. Jedzenia i władza

6. Symboliczne wymiary jedzenia i gotowania.

7. Jedzenie a magia i religia – jedzenia jako religia

8. „Kulinarne rewolucje” – ideologie, mody, trendy w kuchni, dewiacje jedzeniowe.

Deser

9.Jedzenie w zglobalizowanym świecie

Metody dydaktyczne:

e-learning

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Akcje
1 każdy czwartek, 19:00 - 20:30, sala zajęcia zdalne
Maciej Kurcz 15/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Bielska 62
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.