Uniwersytet Ślaski w Katowicach - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biochemia białek w aspekcie biotechnologii środowiskowej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 01-504D
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Biochemia białek w aspekcie biotechnologii środowiskowej
Jednostka: Wydział Biologii i Ochrony Środowiska
Grupy:
Strona przedmiotu: http://www.wbios.us.edu.pl
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Poziom przedmiotu:

zaawansowany

Rodzaj przedmiotu:

fakultatywny

Wymagania wstępne:

Wiedza z zakresu chemii analitycznej, biochemii ogólnej, podstawy matematyki, fizyki i statystyki. Wymagane jest ukończenie modułu Enzymologia z pierwszego poziomu kształcenia.

Skrócony opis:

Moduł przekazuje specjalistyczna wiedzę z zakresu biochemii białek związanych z biotechnologią środowiskową. Porusza zagadnienia związane z wykorzystaniem białek w procesach bioremediacji oraz jako biomarkerów zanieczyszczeń środowiska. Przedstawia metody wykorzystywane w oczyszczaniu i analizie białek: podstawy teoretyczne i praktyczne wirowania różnicowego, chromatografii kolumnowej białek, elektroforetycznych metod rozdziału białek, oznaczania stężenia i aktywności enzymów.

Pełny opis:

Izolacja i wstępne oczyszczanie badanego białka (6 godzin); wyznaczanie mas cząsteczkowych białek metodą sączenia żelowego oraz oczyszczanie białek metodą chromatografii jonowymiennej (6 godzin); elektroforeza białek w żelu poliakrylamidowym w warunkach denaturujących (6 godzin); elektroforeza dwuwymiarowa 2-DE białek (6 godzin); wybarwianie żeli (6 godzin)

Literatura:

1. J. Gniot-Szulżycka, A. Leźnicka, M. Komoszyński, B. Wojczuk 2005. Materiały do ćwiczeń z biochemii. Białka – metody ilościowego oznaczania, rozdziału i oczyszczania., Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń

2. A. Kraj, A. Drabik, J. Silberring 2010. Proteomika i metabolomika. Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa

3. U. Guzik, I. Greń, D. Wojcieszyńska, S. Łabużek 2008. Dioksygenazy – kluczowe enzymy degradacji związków aromatycznych., Biotechnologia, 3 (82), 71-88

4. D. Wojcieszyńska, K. Hupert-Kocurek, I. Greń, U. Guzik 2011. Modulation of FAD-dependent monooxygenase activity from aromatic compounds-degrading Stenotrophomonas maltophilia strain KB2. Acta Biochim. Pol. 58, 421-426

Efekty uczenia się:

Definiuje podstawowe pojęcia i procesy związane z białkami zaangażowanymi w procesy biotechnologii środowiskowej

Aktualizuje i kompletuje wiedzę związaną z planowaniem doświadczeń pozwalających na pozyskiwanie i analizę białek związanych z biotechnologią środowiskową

Analizuje uzyskane wyniki i wyciąga poprawne wnioski

Określa teoretyczne i praktyczne warunki oczyszczania i analizy białek zaangażowanych w procesy środowiskowe

Montuje wyspecjalizowane zestawy do analizy białek

Gromadzi i wybiera poprawną dokumentację badań biochemii białek zgodnie z przyjętą specjalistyczną metodologią

Buduje samodzielnie układy doświadczalne z wykorzystaniem metod stosowanych w biochemii białek

Modyfikuje zachowanie w grupie w celu zwiększenia efektywności pracy

Metody i kryteria oceniania:

Ocena końcowa modułu ustalana jest na postawie ocen z laboratorium (0,5) oraz sprawozdania z ćwiczeń (0,5).

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)