Uniwersytet Ślaski w Katowicach - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Enzymologia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 01-BT-S1-ENZ05
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Enzymologia
Jednostka: Wydział Biologii i Ochrony Środowiska
Grupy: Przedmioty do wyboru - biotechnologia /stacj I stopnia/
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Poziom przedmiotu:

podstawowy

Rodzaj przedmiotu:

fakultatywny

Wymagania wstępne:

Wiedza z zakresu chemii analitycznej, biochemii ogólnej, podstawy matematyki i statystyki

Skrócony opis:

Moduł przekazuje rozszerzoną wiedzę z zakresu budowy i charakterystyki enzymów. Porusza zagadnienia związane z wpływem czynników fizycznych i chemicznych na aktywność enzymów. Omawia indukcję syntezy białek enzymatycznych u Pro- i Eucariota, rolę koenzymów i inhibitorów. Porusza wiedzę z zakresu bloków metabolicznych oraz enzymów zaangażowanych w reakcje detoksykacji.

Pełny opis:

Wykład:

Wprowadzenie do enzymologii - budowa i charakterystyka enzymów.

Strategie katalityczne.

Mechanizmy regulacji działania enzymów.

Aktywność enzymów w organizmie vs. aktywność in vitro.

Enzymy błonowe – odbiór sygnałów, enzymy: detoksykacyjne, w żywności, w jadach.

Enzymy a leki, diagnostyka laboratoryjna enzymów.

Laboratorium

Wyznaczanie optimum temperatury i pH dla reakcji hydrolizy z udziałem trypsyny [EC 3.4.21.4]; Kinetyka reakcji enzymatycznych na przykładzie trypsyny [EC 3.4.21.4]; Wpływ inhibitorów na aktywność trypsyny (5 godzin); Zajęcia obliczeniowe; Aktywność esteraz u różnych przedstawicieli bezkręgowców; Profile elektroforetyczne esteraz przedstawicieli bezkręgowców; Wrażliwość izoenzymów esteraz na wybrane inhibitory; Charakterystyka esteraz w oparciu o uzyskane profile elektroforetyczne i analizy spektrofotometryczne.

Literatura:

1. J. Witwicki, W. Ardelt 1989.Elementy enzymologii. PWN. Warszawa

2. L. Stryer 1997. Biochemia. PWN. Warszawa

3. J. Tomaszewski 2005. Diagnostyka enzymologiczna. PZWL. Warszawa

Efekty uczenia się:

Definiuje podstawowe pojęcia i procesy związane z enzymami.

Planuje doświadczenia pozwalające na charakterystykę enzymów.

Analizuje uzyskane wyniki i wyciąga poprawne wnioski.

Określa warunki analiz enzymologicznych.

Buduje samodzielnie układy doświadczalne z wykorzystaniem metod enzymatycznych.

Rewiduje tezy w zależności od uzyskanych wyników.

Dostosowuje się do trudności pojawiających się w czasie doświadczeń.

Rozwiązuje w grupie problemy związane z szeroko pojętą enzymatyką.

Metody i kryteria oceniania:

Ocena końcowa modułu jest średnią arytmetyczną ustalaną na podstawie ocen z laboratorium i zaliczenia z wykładów. Na ocenę z laboratorium składa się średnia ważona z zaliczenia z ćwiczeń (0,5), sprawozdania z ćwiczeń (0,25) i oceny umiejętności praktycznych podczas zajęć (0,25).

Procentowa skala ocen

poniżej 50% - ndst

50 -70% - dst

71-84% - dobry

85-100 – bardzo dobry

Uzyskanie zaliczenia z laboratorium umożliwia przystąpienie do zaliczenia z wykładów.

Praktyki zawodowe:

-

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.3.0-2 (2024-04-26)