Enzymologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 01-BT-S1-ENZ05 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Enzymologia |
Jednostka: | Wydział Biologii i Ochrony Środowiska |
Grupy: |
Przedmioty do wyboru - biotechnologia /stacj I stopnia/ |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Poziom przedmiotu: | podstawowy |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Wymagania wstępne: | Wiedza z zakresu chemii analitycznej, biochemii ogólnej, podstawy matematyki i statystyki |
Skrócony opis: |
Moduł przekazuje rozszerzoną wiedzę z zakresu budowy i charakterystyki enzymów. Porusza zagadnienia związane z wpływem czynników fizycznych i chemicznych na aktywność enzymów. Omawia indukcję syntezy białek enzymatycznych u Pro- i Eucariota, rolę koenzymów i inhibitorów. Porusza wiedzę z zakresu bloków metabolicznych oraz enzymów zaangażowanych w reakcje detoksykacji. |
Pełny opis: |
Wykład: Wprowadzenie do enzymologii - budowa i charakterystyka enzymów. Strategie katalityczne. Mechanizmy regulacji działania enzymów. Aktywność enzymów w organizmie vs. aktywność in vitro. Enzymy błonowe – odbiór sygnałów, enzymy: detoksykacyjne, w żywności, w jadach. Enzymy a leki, diagnostyka laboratoryjna enzymów. Laboratorium Wyznaczanie optimum temperatury i pH dla reakcji hydrolizy z udziałem trypsyny [EC 3.4.21.4]; Kinetyka reakcji enzymatycznych na przykładzie trypsyny [EC 3.4.21.4]; Wpływ inhibitorów na aktywność trypsyny (5 godzin); Zajęcia obliczeniowe; Aktywność esteraz u różnych przedstawicieli bezkręgowców; Profile elektroforetyczne esteraz przedstawicieli bezkręgowców; Wrażliwość izoenzymów esteraz na wybrane inhibitory; Charakterystyka esteraz w oparciu o uzyskane profile elektroforetyczne i analizy spektrofotometryczne. |
Literatura: |
1. J. Witwicki, W. Ardelt 1989.Elementy enzymologii. PWN. Warszawa 2. L. Stryer 1997. Biochemia. PWN. Warszawa 3. J. Tomaszewski 2005. Diagnostyka enzymologiczna. PZWL. Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Definiuje podstawowe pojęcia i procesy związane z enzymami. Planuje doświadczenia pozwalające na charakterystykę enzymów. Analizuje uzyskane wyniki i wyciąga poprawne wnioski. Określa warunki analiz enzymologicznych. Buduje samodzielnie układy doświadczalne z wykorzystaniem metod enzymatycznych. Rewiduje tezy w zależności od uzyskanych wyników. Dostosowuje się do trudności pojawiających się w czasie doświadczeń. Rozwiązuje w grupie problemy związane z szeroko pojętą enzymatyką. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena końcowa modułu jest średnią arytmetyczną ustalaną na podstawie ocen z laboratorium i zaliczenia z wykładów. Na ocenę z laboratorium składa się średnia ważona z zaliczenia z ćwiczeń (0,5), sprawozdania z ćwiczeń (0,25) i oceny umiejętności praktycznych podczas zajęć (0,25). Procentowa skala ocen poniżej 50% - ndst 50 -70% - dst 71-84% - dobry 85-100 – bardzo dobry Uzyskanie zaliczenia z laboratorium umożliwia przystąpienie do zaliczenia z wykładów. |
Praktyki zawodowe: |
- |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.