Uniwersytet Ślaski w Katowicach - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Dziennikarstwo kulinarne

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 02-FP-DKU-S1-DT.DK Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Dziennikarstwo kulinarne
Jednostka: Wydział Filologiczny
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00
Język prowadzenia: (brak danych)

Zajęcia w cyklu "semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-02-18
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Mikołaj Marcela, Alina Świeściak-Fast
Prowadzący grup: Mikołaj Marcela
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Sposób ustalania oceny końcowej:

Ocena na podstawie aktywności i stopnia przygotowania do zajęć, pracy pisemnej oraz grupowego zadania projektowego.

Pełny opis:

W trakcie zajęć zastanowimy się, jak powinno się pisać o jedzeniu. Przeanalizujemy, gdzie i kto publikuje dziś recenzje, felietony, reportaże kulinarne, zapoznamy się z tekstami wiodących polskich krytyków kulinarnych (Macieja Nowaka, Roberta Makłowicza, Piotra Bikonta i innych) oraz sprawdzimy, jakich technik używa młode pokolenie, prowadzące blogi kulinarne w Internecie oraz publikujące i piszące o jedzeniu na nowych platformach społecznościowych, takich jak Facebook czy Instagram. Prześledzimy ewolucję tego nurtu dziennikarstwa i zastanowimy się, jak zmienia się styl, ale i to, o czym się pisze dziś w kontekście kulinarnym. Interesować będą nas takie zagadnienie, jak znaczenie narracji pierwszoosobowej w krytyce kulinarnej, zmiana punktu widzenia (ale i komunikowania treści) w epoce Internetu, tworzenie przepisów, wpływ fotografii i materiałów wideo na krytykę kulinarną.

Zajęcia będą kładły nacisk z jednej strony na analizę najnowszych trendów w dziennikarstwie kulinarnym (zarówno pod kątem tematycznym, jak i formalnym), z drugiej na praktyczne umiejętności. Dlatego jedną z form zaliczenia przedmiotu będzie napisanie recenzji, felietonu lub reportażu kulinarnego. Druga to prowadzenie w niewielkich grupach blogów kulinarnych w serwisie Instagram. Dla chętnych możliwe będzie także podzielenie się swoją pasją do gotowania i przygotowanie wybranego dania, które następnie zostanie zrecenzowane przez pozostałych studentów w grupie.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.