Tradycje kulturowe Czech i Moraw
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 12-ET-S1-12-1TKCM |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Tradycje kulturowe Czech i Moraw |
Jednostka: | Wydział Etnologii i Nauk o Edukacji |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Wymagania wstępne: | znajomość języka słowackiego i języka czeskiego na minimum podstawowym poziomie |
Skrócony opis: |
Celem modułu Tradycje kulturowe Czech i Moraw jest przedstawienie studentom najważniejszych czynników warunkujących rozwój kultury wskazanych regionów. Nacisk zostanie położony omówienie wpływów warunków geograficznych, historycznych i społeczno-gospodarczych na procesy społeczno-kulturowe oraz ich konsekwencje. Studenci zapoznają się z wybranymi zagadnieniami z zakresu tzw. kultury ludowej: rolnictwo i hodowla, rzemiosło, pożywienie (kuchnia), ubiór, architektura. Wymienione przejawy pozwalają na regionalizację obszaru Czech i Moraw i przedstawienie współczesnych funkcji regionów. |
Pełny opis: |
Celem modułu Tradycje kulturowe Czech i Moraw jest przedstawienie studentom najważniejszych czynników warunkujących rozwój kultury (przede wszystkim tradycyjnej) Czechów, Morawiaków oraz Ślązaków (tych, którzy zamieszkują Republikę Czeską). Obok problematyki etnicznej omówione zostaną także konteksty religijne. Znaczny nacisk zostanie położony na przybliżenie warunków geograficznych, historycznych i społeczno-gospodarczych, wpływających na zachodzące procesy oraz ich konsekwencje, które przejawiają się m. in. w postaci specyficznych artefaktów. Studenci zapoznają się z wybranymi zagadnieniami z zakresu tzw. kultury ludowej: rolnictwo i hodowla, rzemiosło, handel (w tym również handel obnośny), pożywienie (kuchnia), ubiór, architektura, formy i funkcje rodziny, obrzędy rodzinne i doroczne, teatr i sztuka ludowa, taniec, muzyka. Wymienione przejawy pozwalają na regionalizację obszaru Czech i Moraw i przedstawienie współczesnych funkcji regionów. |
Literatura: |
1.Československá vlastivéda, díl III Lidová kultura, Praha 1968 2. Lenderová M., Jiránek T., Macková M., Z dějin české každodennosti, Praha 2011 3. Stránská D.: Lidové kroje v Československu, d.I. Čechy, Praha 1949 4. Stoličná R., Jedlá a nápoje našich predkov, Bratislava 1991. 5. Škabrada, Jiří, Lidové stavby. Architektura českého venkova. Praha 1999 6. Václavík, A., Výroční obyčeje a lidové umění, Praha 1959 7. Vondruška V., Církevní rok a lidové obyčeje. České Budějovice 1991 8. Vondrušková A., České zvyky a obyčeje. Praha 2004 |
Efekty uczenia się: |
1. zna podstawową terminologię z zakresu etnologii Czech i Moraw, rozumie jej źródła i mechanizmy kształtowania; 2. zna wzajemne relacje pomiędzy etnologią Czech i Moraw a innymi dyscyplinami naukowymi; 3. ma usystematyzowaną wiedzę na temat specyfiki kultury tradycyjnej Czech i Moraw oraz ich funkcjonowania we współczesności; 4. zna lokalizację i charakterystykę wybranych grup etnicznych Czech i Moraw, ich specyfikę pod kątem środowiskowym, gospodarczym, etnicznym i politycznym; 5. uzyskuje umiejętność posługiwania się terminologią odnoszącą się do różnych dziedzin kultury wiejskiej (w tym kultury symbolicznej) czeskiej i morawskiej; posługując się terminami porządkującymi zakres kultury tradycyjnej potrafi rozpoznać i opisać zjawiska (i ich zespoły) dawniejsze i nowe; 6. potrafi posługiwać się terminologią odnoszącą się do różnych dziedzin ludowej kultury czeskiej i morawskiej; korzystając z różnych źródeł (w języku rodzimym i obcym) i nowoczesnych technologii potrafi rozpoznać i opisać zjawiska (i ich zespoły), które zachodziły i zachodzą w ludowej kulturze w Czech i Moraw; 7. ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i rozwoju zawodowego |
Metody i kryteria oceniania: |
egzamin pisemny - test: sprawdzenie stopnia opanowania treści ćwiczeń wykładów prezentacja indywidualna: przygotowanie wystąpienia w oparciu o literaturę tematu |
Praktyki zawodowe: |
brak |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.