Uniwersytet Ślaski w Katowicach - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia ogólna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: W2-S1BI19-1BL-25A
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologia ogólna
Jednostka: Wydział Nauk Przyrodniczych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 5.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: (brak danych)
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowy

Zajęcia w cyklu "semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-21 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 10 godzin więcej informacji
Laboratorium, 40 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Magdalena Pacwa-Płociniczak
Prowadzący grup: Iryna Bodnaruk, Sławomir Borymski, Mateusz Glenszczyk, Katarzyna Kasperkiewicz, Monika Malicka, Magdalena Noszczyńska, Magdalena Pacwa-Płociniczak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Sposób ustalania oceny końcowej:

Ocena końcowa modułu ustalana jest na postawie ocen z laboratorium (0,25), konwersatorium (0,25) oraz egzaminu (0,5). Ocena z

laboratorium jest średnią ważoną oceny końcowej z kolokwiów cząstkowych (0,75) i oceny ciągłej aktywności studenta na zajęciach

(0,25). Ocena z konwersatorium jest średnią ważoną oceny końcowej z przygotowania posteru, reportażu i infografiki (0,75) oraz oceny ciągłej aktywności studenta na zajęciach. Warunkiem przestąpienia do egzaminu jest uzyskanie pozytywnej oceny z laboratorium i konwersatorium.

Pełny opis:

Student zapoznaje się z budową i funkcją poszczególnych struktur komórek prokariotycznych. Poznaje metabolizm mikroorganizmów,

sposoby odżywiania i oddychania mikroorganizmów. Zapoznaje się z wybranymi produktami metabolizmu bakterii – toksynami i

antybiotykami. Poznaje wiedzę na temat oddziaływań mikroorganizmów z roślinami i zwierzętami oraz wpływu czynników

środowiskowych na wzrost i aktywność mikroorganizmów. Poznaje mechanizmy umożliwiające mikroorganizmom adaptację do

środowisk ekstremalnych. Poznaje mikroflorę gleby, wody i powietrza. Student poznaje metody sterylizacji pożywek i sprzętu

stosowanego w laboratorium mikrobiologicznym. Zaznajamia się również z zasadami kontrolowania jakości podłoży mikrobiologicznych z zastosowaniem szczepów wzorcowych (normy PN-EN ISO 17025:2018-02 oraz PN-EN ISO 11133:2014-07/A1:2018-04). Student zyskuje także wiedzę dotyczącą źródeł opisujących funkcjonowanie w przestrzeni laboratoriów podlegających akredytacji wg normy (EN-ISO/IEC 17025:2017), a także dokumentów i wymogów dotyczących regulacji pobierania prób środowiskowych do badań oraz sterowania jakością badań laboratoryjnych. Nabywa również umiejętności sporządzania preparatów mikroorganizmów i posługuje się mikroskopem. Zajęcia laboratoryjne uczą także analizy i interpretacji uzyskanych wyników z

przeprowadzonych ćwiczeń.

Wymagania wstępne:

Wiedza z zakresu chemii organicznej i biochemii na poziomie liceum ogólnokształcącego

Uwagi:

brak

Zajęcia w cyklu "semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-27 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 10 godzin więcej informacji
Laboratorium, 40 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Magdalena Pacwa-Płociniczak
Prowadzący grup: Sławomir Borymski, Marta Bukowczan, Magdalena Noszczyńska, Magdalena Pacwa-Płociniczak, Piotr Siupka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Sposób ustalania oceny końcowej:

Ocena końcowa modułu ustalana jest na postawie ocen z laboratorium (0,25), konwersatorium (0,25) oraz egzaminu (0,5). Ocena z

laboratorium jest średnią ważoną oceny końcowej z kolokwiów cząstkowych (0,75) i oceny ciągłej aktywności studenta na zajęciach

(0,25). Ocena z konwersatorium jest średnią ważoną oceny końcowej z przygotowania posteru, reportażu i infografiki (0,75) oraz oceny ciągłej aktywności studenta na zajęciach. Warunkiem przestąpienia do egzaminu jest uzyskanie pozytywnej oceny z laboratorium i konwersatorium.

Pełny opis:

Student zapoznaje się z budową i funkcją poszczególnych struktur komórek prokariotycznych. Poznaje metabolizm mikroorganizmów,

sposoby odżywiania i oddychania mikroorganizmów. Zapoznaje się z wybranymi produktami metabolizmu bakterii – toksynami i

antybiotykami. Poznaje wiedzę na temat oddziaływań mikroorganizmów z roślinami i zwierzętami oraz wpływu czynników

środowiskowych na wzrost i aktywność mikroorganizmów. Poznaje mechanizmy umożliwiające mikroorganizmom adaptację do

środowisk ekstremalnych. Poznaje mikroflorę gleby, wody i powietrza. Student poznaje metody sterylizacji pożywek i sprzętu

stosowanego w laboratorium mikrobiologicznym. Zaznajamia się również z zasadami kontrolowania jakości podłoży mikrobiologicznych z zastosowaniem szczepów wzorcowych (normy PN-EN ISO 17025:2018-02 oraz PN-EN ISO 11133:2014-07/A1:2018-04). Student zyskuje także wiedzę dotyczącą źródeł opisujących funkcjonowanie w przestrzeni laboratoriów podlegających akredytacji wg normy (EN-ISO/IEC 17025:2017), a także dokumentów i wymogów dotyczących regulacji pobierania prób środowiskowych do badań oraz sterowania jakością badań laboratoryjnych. Nabywa również umiejętności sporządzania preparatów mikroorganizmów i posługuje się mikroskopem. Zajęcia laboratoryjne uczą także analizy i interpretacji uzyskanych wyników z

przeprowadzonych ćwiczeń.

Wymagania wstępne:

Wiedza z zakresu chemii organicznej i biochemii na poziomie liceum ogólnokształcącego

Uwagi:

brak

Zajęcia w cyklu "semestr letni 2023/2024" (w trakcie)

Okres: 2024-02-19 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 10 godzin więcej informacji
Laboratorium, 40 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Magdalena Pacwa-Płociniczak
Prowadzący grup: Katarzyna Kasperkiewicz, Monika Malicka, Magdalena Noszczyńska, Magdalena Pacwa-Płociniczak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Sposób ustalania oceny końcowej:

Ocena końcowa modułu ustalana jest na postawie ocen z laboratorium (0,25), konwersatorium (0,25) oraz egzaminu (0,5). Ocena z

laboratorium jest średnią ważoną oceny końcowej z kolokwiów cząstkowych (0,75) i oceny ciągłej aktywności studenta na zajęciach

(0,25). Ocena z konwersatorium jest średnią ważoną oceny końcowej z przygotowania posteru, reportażu i infografiki (0,75) oraz oceny ciągłej aktywności studenta na zajęciach. Warunkiem przestąpienia do egzaminu jest uzyskanie pozytywnej oceny z laboratorium i konwersatorium.

Pełny opis:

Student zapoznaje się z budową i funkcją poszczególnych struktur komórek prokariotycznych. Poznaje metabolizm mikroorganizmów,

sposoby odżywiania i oddychania mikroorganizmów. Zapoznaje się z wybranymi produktami metabolizmu bakterii – toksynami i

antybiotykami. Poznaje wiedzę na temat oddziaływań mikroorganizmów z roślinami i zwierzętami oraz wpływu czynników

środowiskowych na wzrost i aktywność mikroorganizmów. Poznaje mechanizmy umożliwiające mikroorganizmom adaptację do

środowisk ekstremalnych. Poznaje mikroflorę gleby, wody i powietrza. Student poznaje metody sterylizacji pożywek i sprzętu

stosowanego w laboratorium mikrobiologicznym. Zaznajamia się również z zasadami kontrolowania jakości podłoży mikrobiologicznych z zastosowaniem szczepów wzorcowych (normy PN-EN ISO 17025:2018-02 oraz PN-EN ISO 11133:2014-07/A1:2018-04). Student zyskuje także wiedzę dotyczącą źródeł opisujących funkcjonowanie w przestrzeni laboratoriów podlegających akredytacji wg normy (EN-ISO/IEC 17025:2017), a także dokumentów i wymogów dotyczących regulacji pobierania prób środowiskowych do badań oraz sterowania jakością badań laboratoryjnych. Nabywa również umiejętności sporządzania preparatów mikroorganizmów i posługuje się mikroskopem. Zajęcia laboratoryjne uczą także analizy i interpretacji uzyskanych wyników z

przeprowadzonych ćwiczeń.

Wymagania wstępne:

Wiedza z zakresu chemii organicznej i biochemii na poziomie liceum ogólnokształcącego

Uwagi:

brak

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)