GMO - korzyści i zagrożenia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | W2-S2BI19-2BL-56 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | GMO - korzyści i zagrożenia |
Jednostka: | Wydział Nauk Przyrodniczych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Zajęcia w cyklu "semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-20 |
Przejdź do planu
PN WT W
W
ŚR L
L
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Wójcikowska | |
Prowadzący grup: | Piotr Skubała, Iwona Szarejko, Barbara Wójcikowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Sposób ustalania oceny końcowej: | Na ocenę końcową modułu składają się 3 aktywności studenta: - ocena ciągła umiejętności praktycznych (10%) - raporty z realizowanych tematów (10%); - kolokwium zaliczeniowe (80%). Warunkiem przystąpienia do kolokwium zaliczeniowego jest uzyskanie 51% sumarycznej, maksymalnej liczby punktów z 2 aktywności: - ocena ciągła umiejętności praktycznych - raporty z realizowanych tematów. Skala ocen: bdb: 91-100% punktów +db: 86-90% db 76-85% +dst: 61-75% dst: 51-60% ndst: 0-50% punktów |
|
Pełny opis: |
Przedmiot ma na celu poszerzenie wiedzy studentów o stanie upraw roślin genetycznie zmodyfikowanych na świecie. Identyfikuje problemy i potencjalne zagrożenia związane z GMP dla środowiska i konsumentów. Dyskutuje takie zagadnienia jak: GMP a klęska głodu na świecie, GMP a zmniejszenie chemizacji upraw, pionowy i horyzontalny transfer genów, etyka pokarmów GMO i bezpieczeństwo żywnościowe, GMO jako dobro społeczne i prywatne. Przedmiot zaznajamia studentów z przepisami prawnymi dotyczącymi rejestracji i dopuszczenia do produkcji nowych odmian roślin uprawnych genetycznie zmodyfikowanych w USA i Unii Europejskiej. Na ćwiczeniach studenci zapoznają się z metodami wykrywania produktów GMO w żywności oraz zasadami bezpiecznej pracy z GMO. |
Zajęcia w cyklu "semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT W
ŚR CZ PT L
|
Typ zajęć: |
Laboratorium, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Wójcikowska | |
Prowadzący grup: | Monika Gajecka, Katarzyna Nowak, Piotr Skubała | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-18 |
Przejdź do planu
PN L
L
WT W
W
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Monika Gajecka, Barbara Wójcikowska | |
Prowadzący grup: | Monika Gajecka, Piotr Skubała, Barbara Wójcikowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Sposób ustalania oceny końcowej: | Na ocenę końcową modułu składają się 3 aktywności studenta: - ocena ciągła umiejętności praktycznych (10%) - raporty z realizowanych tematów (10%); - kolokwium zaliczeniowe (80%). Warunkiem przystąpienia do kolokwium zaliczeniowego jest uzyskanie 51% sumarycznej, maksymalnej liczby punktów z 2 aktywności: - ocena ciągła umiejętności praktycznych - raporty z realizowanych tematów. Skala ocen: 85-100% punktów 5 80-85% punktów 4.5 70-80% punktów 4 60-70% punktów 3.5 51-60% punktów 3 0-51% punktów 2 |
|
Pełny opis: |
Przedmiot ma na celu poszerzenie wiedzy studentów o stanie upraw roślin genetycznie zmodyfikowanych na świecie. Identyfikuje problemy i potencjalne zagrożenia związane z GMP dla środowiska i konsumentów. Dyskutuje takie zagadnienia jak: GMP a klęska głodu na świecie, GMP a zmniejszenie chemizacji upraw, pionowy i horyzontalny transfer genów, etyka pokarmów GMO i bezpieczeństwo żywnościowe, GMO jako dobro społeczne i prywatne. Przedmiot zaznajamia studentów z przepisami prawnymi dotyczącymi rejestracji i dopuszczenia do produkcji nowych odmian roślin uprawnych genetycznie zmodyfikowanych w USA i Unii Europejskiej. Na ćwiczeniach studenci zapoznają się z metodami wykrywania produktów GMO w żywności oraz zasadami bezpiecznej pracy z GMO. |
|
Uwagi: |
Prowadzący laboratoria: dr Barbara Wójcikowska Prowadzący wykłady: dr Monika Gajecka, prof. dr hab. Piotr Skubała |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.