Zarządzanie jakością w organizacji
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | W3-ZZL-N1-ZJO | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Zarządzanie jakością w organizacji | ||
Jednostka: | Wydział Nauk Społecznych | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
2.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | (brak danych) | ||
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Zajęcia w cyklu "semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-21 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 10 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Barbara Batko | |
Prowadzący grup: | Barbara Batko | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie z modułu
Wykład - Zaliczenie z modułu |
|
Sposób ustalania oceny końcowej: | ocena uzyskana z testu wiedzy |
|
Pełny opis: |
Cel modułu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy z zakresu zarządzania jakością w organizacjach, w tym: z ewolucją w podejściu do problematyki jakości, z nowoczesnymi rozwiązaniami systemowymi w zakresie zarządzania jakością, ochroną środowiska i bezpieczeństwem pracy, doskonaleniem systemów w oparciu o koncepcję TQM i wykorzystanie metod i narzędzi doskonalenia; problematyką normalizacji, kosztów jakości i oceny zgodności wyrobów z uwzględnieniem aktualnych rozwiązań formalno-prawnych. Do ilustracji posłużą wybrane systemy zarządzania jakością, ochroną środowiska, bezpieczeństwem pracy, HACCP oraz przykłady systemów branżowych. | |
Uwagi: |
- |
Zajęcia w cyklu "semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-20 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 10 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Barbara Batko | |
Prowadzący grup: | Barbara Batko | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie z modułu
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Sposób ustalania oceny końcowej: | ocena uzyskana z testu wiedzy |
|
Pełny opis: |
Cel modułu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy z zakresu zarządzania jakością w organizacjach, w tym: z ewolucją w podejściu do problematyki jakości, z nowoczesnymi rozwiązaniami systemowymi w zakresie zarządzania jakością, ochroną środowiska i bezpieczeństwem pracy, doskonaleniem systemów w oparciu o koncepcję TQM i wykorzystanie metod i narzędzi doskonalenia; problematyką normalizacji, kosztów jakości i oceny zgodności wyrobów z uwzględnieniem aktualnych rozwiązań formalno-prawnych. Do ilustracji posłużą wybrane systemy zarządzania jakością, ochroną środowiska, bezpieczeństwem pracy, HACCP oraz przykłady systemów branżowych. | |
Uwagi: |
- |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.