Uniwersytet Ślaski w Katowicach - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Wstęp do przedsiębiorczości

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: W4-MN-S1-3-19-30
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Wstęp do przedsiębiorczości
Jednostka: Wydział Nauk Ścisłych i Technicznych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: (brak danych)

Zajęcia w cyklu "semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-20
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marek Łukaszewski
Prowadzący grup: Marek Łukaszewski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin

Zajęcia w cyklu "semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Paweł Błaszczyk
Prowadzący grup: Paweł Błaszczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin
Sposób ustalania oceny końcowej:

Oceną końcową z modułu jest ocena końcowa z wykładu.

Pełny opis:

1. Przedsiębiorczość, ogólne pojęcie przedsiębiorczości, rodzaje przedsiębiorczości.

2. Przedsiębiorca, charakterystyka przedsiębiorcy, cechy przedsiębiorcy.

3. Przedsiębiorstwo

4. Etyka przedsiębiorcy

5. Formy prawno-organizacyjne przedsiębiorstw

6. Formy opodatkowania działalności gospodarczej

7. Zakładanie działalności gospodarczej

8. Programy i instrumenty wspierania działalności gospodarczej

9. Infrastruktura wspierająca przedsiębiorczość.

10. Planowanie przedsięwzięć - biznesplan

11. Przedsiębiorczość w warunkach ryzyka

12. Przedsiębiorczość w warunkach niepewności

13. Optymalny rozmiar produkcji

14. Podstawy zarządzania projektami

15. Optymalizacja decyzji zakupowych

16. Rodzaje kontraktów, planowanie kontraktów

Zajęcia w cyklu "semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-18
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Paweł Błaszczyk
Prowadzący grup: Paweł Błaszczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin
Sposób ustalania oceny końcowej:

Oceną końcową z modułu jest ocena końcowa z wykładu.

Pełny opis:

1. Przedsiębiorczość, ogólne pojęcie przedsiębiorczości, rodzaje przedsiębiorczości.

2. Przedsiębiorca, charakterystyka przedsiębiorcy, cechy przedsiębiorcy.

3. Przedsiębiorstwo

4. Etyka przedsiębiorcy

5. Formy prawno-organizacyjne przedsiębiorstw

6. Formy opodatkowania działalności gospodarczej

7. Zakładanie działalności gospodarczej

8. Programy i instrumenty wspierania działalności gospodarczej

9. Infrastruktura wspierająca przedsiębiorczość.

10. Planowanie przedsięwzięć - biznesplan

11. Przedsiębiorczość w warunkach ryzyka

12. Przedsiębiorczość w warunkach niepewności

13. Optymalny rozmiar produkcji

14. Podstawy zarządzania projektami

15. Optymalizacja decyzji zakupowych

16. Rodzaje kontraktów, planowanie kontraktów

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)