Uniwersytet Ślaski w Katowicach - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

WSTĘP DO PRZESIĘBIORCZOŚCI

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: W4-MT-S1-19-WPRZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: WSTĘP DO PRZESIĘBIORCZOŚCI
Jednostka: Wydział Nauk Ścisłych i Technicznych
Grupy: PRZEDMIOTY OBOWIĄZKOWE - 2 SEM. MATEMATYKI (ZM/N/F/T)
Punkty ECTS i inne: 1.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: (brak danych)

Zajęcia w cyklu "semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-22 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin, 90 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Paweł Błaszczyk
Prowadzący grup: Paweł Błaszczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie lub ocena
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Sposób ustalania oceny końcowej:

Praca pisemna polegająca na opracowaniu własnego biznesplanu zgodnie z podanym na wykładzie schematem. Ocena końcowa z modułu uzależniona jest od liczby punktów uzyskanych za pracę pisemną (biznes plan).

Ocenę końcową z modułu określa się następująco:

[0; 50%pkt) ndst (2.0)

[50%pkt; 60%pkt) dst (3.0)

[60%pkt; 70%pkt] dst + (3.5)

[70%pkt; 80%pkt) db (4.0)

[80%pkt; 90%pkt) db + (4.5)

[90%pkt; 100%pkt] bdb (5.0)


Pełny opis:

1. Przedsiębiorczość - ogólnie

1.1. Ogólne pojęcie przedsiębiorczości.

1.2. Rodzaje przedsiębiorczości.

2. Przedsiębiorca

2.1. Charakterystyka przedsiębiorcy.

2.2. Cechy przedsiębiorcy.

2.3. Etyka przedsiębiorcy.

3. Planowanie przedsięwzięć

3.1. Planowanie przedsięwzięć, przygotowanie biznesplanów.

3.2. Infrastruktura wspierająca przedsiębiorczość.

3.3. Analiza przypadków (case study), przykłady biznesplanów.

3.4. Formy organizacyjno-prawne prowadzenia działalności gospodarczej

3.5. Zakładanie działalności gospodarczej

3.6. Optymalny rozmiar produkcji

3.7. Przedsiębiorczość w warunkach ryzyka i niepewności

4. Podstawy zarządzania projektami

Zajęcia w cyklu "semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-21 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin, 90 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Paweł Błaszczyk
Prowadzący grup: Paweł Błaszczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie lub ocena
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Sposób ustalania oceny końcowej:

Praca pisemna polegająca na opracowaniu własnego biznesplanu zgodnie z podanym na wykładzie schematem. Ocena końcowa z modułu uzależniona jest od liczby punktów uzyskanych za pracę pisemną (biznes plan).

Ocenę końcową z modułu określa się następująco:

[0; 50%pkt) ndst (2.0)

[50%pkt; 60%pkt) dst (3.0)

[60%pkt; 70%pkt] dst + (3.5)

[70%pkt; 80%pkt) db (4.0)

[80%pkt; 90%pkt) db + (4.5)

[90%pkt; 100%pkt] bdb (5.0)


Pełny opis:

1. Przedsiębiorczość - ogólnie

1.1. Ogólne pojęcie przedsiębiorczości.

1.2. Rodzaje przedsiębiorczości.

2. Przedsiębiorca

2.1. Charakterystyka przedsiębiorcy.

2.2. Cechy przedsiębiorcy.

2.3. Etyka przedsiębiorcy.

3. Planowanie przedsięwzięć

3.1. Planowanie przedsięwzięć, przygotowanie biznesplanów.

3.2. Infrastruktura wspierająca przedsiębiorczość.

3.3. Analiza przypadków (case study), przykłady biznesplanów.

3.4. Formy organizacyjno-prawne prowadzenia działalności gospodarczej

3.5. Zakładanie działalności gospodarczej

3.6. Optymalny rozmiar produkcji

3.7. Przedsiębiorczość w warunkach ryzyka i niepewności

4. Podstawy zarządzania projektami

Zajęcia w cyklu "semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-27 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin, 90 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Paweł Błaszczyk
Prowadzący grup: Paweł Błaszczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie lub ocena
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Sposób ustalania oceny końcowej:

Praca pisemna polegająca na opracowaniu własnego biznesplanu zgodnie z podanym na wykładzie schematem. Ocena końcowa z modułu uzależniona jest od liczby punktów uzyskanych za pracę pisemną (biznes plan).

Ocenę końcową z modułu określa się następująco:

[0; 50%pkt) ndst (2.0)

[50%pkt; 60%pkt) dst (3.0)

[60%pkt; 70%pkt] dst + (3.5)

[70%pkt; 80%pkt) db (4.0)

[80%pkt; 90%pkt) db + (4.5)

[90%pkt; 100%pkt] bdb (5.0)


Pełny opis:

1. Przedsiębiorczość - ogólnie

1.1. Ogólne pojęcie przedsiębiorczości.

1.2. Rodzaje przedsiębiorczości.

2. Przedsiębiorca

2.1. Charakterystyka przedsiębiorcy.

2.2. Cechy przedsiębiorcy.

2.3. Etyka przedsiębiorcy.

3. Planowanie przedsięwzięć

3.1. Planowanie przedsięwzięć, przygotowanie biznesplanów.

3.2. Infrastruktura wspierająca przedsiębiorczość.

3.3. Analiza przypadków (case study), przykłady biznesplanów.

3.4. Formy organizacyjno-prawne prowadzenia działalności gospodarczej

3.5. Zakładanie działalności gospodarczej

3.6. Formy opodatkowania przedsiębiorstw

3.7. Optymalny rozmiar produkcji

3.8. Przedsiębiorczość w warunkach ryzyka i niepewności

4. Podstawy zarządzania projektami

Zajęcia w cyklu "semestr letni 2023/2024" (w trakcie)

Okres: 2024-02-19 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin, 80 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Paweł Błaszczyk
Prowadzący grup: Paweł Błaszczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie lub ocena
Wykład - Zaliczenie lub ocena
Sposób ustalania oceny końcowej:

Praca pisemna (test) sprawdzająca wiedzę pozyskaną na wykładzie. Ocena końcowa z modułu uzależniona jest od liczby uzyskanych punktów.

Ocenę końcową z modułu określa się następująco:

[0; 50%pkt) ndst (2.0)

[50%pkt; 60%pkt) dst (3.0)

[60%pkt; 70%pkt] dst + (3.5)

[70%pkt; 80%pkt) db (4.0)

[80%pkt; 90%pkt) db + (4.5)

[90%pkt; 100%pkt] bdb (5.0)


Pełny opis:

1. Przedsiębiorczość - ogólnie

1.1. Ogólne pojęcie przedsiębiorczości.

1.2. Rodzaje przedsiębiorczości.

2. Przedsiębiorca

2.1. Charakterystyka przedsiębiorcy.

2.2. Cechy przedsiębiorcy.

2.3. Etyka przedsiębiorcy.

3. Planowanie przedsięwzięć

3.1. Planowanie przedsięwzięć, przygotowanie biznesplanów.

3.2. Infrastruktura wspierająca przedsiębiorczość.

3.3. Analiza przypadków (case study), przykłady biznesplanów.

3.4. Formy organizacyjno-prawne prowadzenia działalności gospodarczej

3.5. Zakładanie działalności gospodarczej

3.6. Formy opodatkowania przedsiębiorstw

3.7. Optymalny rozmiar produkcji

3.8. Przedsiębiorczość w warunkach ryzyka i niepewności

4. Podstawy zarządzania projektami

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)