WSTĘP DO PRZESIĘBIORCZOŚCI
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | W4-MT-S1-19-WPRZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | WSTĘP DO PRZESIĘBIORCZOŚCI |
Jednostka: | Wydział Nauk Ścisłych i Technicznych |
Grupy: |
PRZEDMIOTY OBOWIĄZKOWE - 2 SEM. MATEMATYKI (ZM/N/F/T) |
Punkty ECTS i inne: |
1.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Zajęcia w cyklu "semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-22 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ W
PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin, 90 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Błaszczyk | |
Prowadzący grup: | Paweł Błaszczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie lub ocena
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Sposób ustalania oceny końcowej: | Praca pisemna polegająca na opracowaniu własnego biznesplanu zgodnie z podanym na wykładzie schematem. Ocena końcowa z modułu uzależniona jest od liczby punktów uzyskanych za pracę pisemną (biznes plan). Ocenę końcową z modułu określa się następująco: [0; 50%pkt) ndst (2.0) [50%pkt; 60%pkt) dst (3.0) [60%pkt; 70%pkt] dst + (3.5) [70%pkt; 80%pkt) db (4.0) [80%pkt; 90%pkt) db + (4.5) [90%pkt; 100%pkt] bdb (5.0) |
|
Pełny opis: |
1. Przedsiębiorczość - ogólnie 1.1. Ogólne pojęcie przedsiębiorczości. 1.2. Rodzaje przedsiębiorczości. 2. Przedsiębiorca 2.1. Charakterystyka przedsiębiorcy. 2.2. Cechy przedsiębiorcy. 2.3. Etyka przedsiębiorcy. 3. Planowanie przedsięwzięć 3.1. Planowanie przedsięwzięć, przygotowanie biznesplanów. 3.2. Infrastruktura wspierająca przedsiębiorczość. 3.3. Analiza przypadków (case study), przykłady biznesplanów. 3.4. Formy organizacyjno-prawne prowadzenia działalności gospodarczej 3.5. Zakładanie działalności gospodarczej 3.6. Optymalny rozmiar produkcji 3.7. Przedsiębiorczość w warunkach ryzyka i niepewności 4. Podstawy zarządzania projektami |
Zajęcia w cyklu "semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-21 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN W
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin, 90 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Błaszczyk | |
Prowadzący grup: | Paweł Błaszczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie lub ocena
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Sposób ustalania oceny końcowej: | Praca pisemna polegająca na opracowaniu własnego biznesplanu zgodnie z podanym na wykładzie schematem. Ocena końcowa z modułu uzależniona jest od liczby punktów uzyskanych za pracę pisemną (biznes plan). Ocenę końcową z modułu określa się następująco: [0; 50%pkt) ndst (2.0) [50%pkt; 60%pkt) dst (3.0) [60%pkt; 70%pkt] dst + (3.5) [70%pkt; 80%pkt) db (4.0) [80%pkt; 90%pkt) db + (4.5) [90%pkt; 100%pkt] bdb (5.0) |
|
Pełny opis: |
1. Przedsiębiorczość - ogólnie 1.1. Ogólne pojęcie przedsiębiorczości. 1.2. Rodzaje przedsiębiorczości. 2. Przedsiębiorca 2.1. Charakterystyka przedsiębiorcy. 2.2. Cechy przedsiębiorcy. 2.3. Etyka przedsiębiorcy. 3. Planowanie przedsięwzięć 3.1. Planowanie przedsięwzięć, przygotowanie biznesplanów. 3.2. Infrastruktura wspierająca przedsiębiorczość. 3.3. Analiza przypadków (case study), przykłady biznesplanów. 3.4. Formy organizacyjno-prawne prowadzenia działalności gospodarczej 3.5. Zakładanie działalności gospodarczej 3.6. Optymalny rozmiar produkcji 3.7. Przedsiębiorczość w warunkach ryzyka i niepewności 4. Podstawy zarządzania projektami |
Zajęcia w cyklu "semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT W
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin, 90 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Błaszczyk | |
Prowadzący grup: | Paweł Błaszczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie lub ocena
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Sposób ustalania oceny końcowej: | Praca pisemna polegająca na opracowaniu własnego biznesplanu zgodnie z podanym na wykładzie schematem. Ocena końcowa z modułu uzależniona jest od liczby punktów uzyskanych za pracę pisemną (biznes plan). Ocenę końcową z modułu określa się następująco: [0; 50%pkt) ndst (2.0) [50%pkt; 60%pkt) dst (3.0) [60%pkt; 70%pkt] dst + (3.5) [70%pkt; 80%pkt) db (4.0) [80%pkt; 90%pkt) db + (4.5) [90%pkt; 100%pkt] bdb (5.0) |
|
Pełny opis: |
1. Przedsiębiorczość - ogólnie 1.1. Ogólne pojęcie przedsiębiorczości. 1.2. Rodzaje przedsiębiorczości. 2. Przedsiębiorca 2.1. Charakterystyka przedsiębiorcy. 2.2. Cechy przedsiębiorcy. 2.3. Etyka przedsiębiorcy. 3. Planowanie przedsięwzięć 3.1. Planowanie przedsięwzięć, przygotowanie biznesplanów. 3.2. Infrastruktura wspierająca przedsiębiorczość. 3.3. Analiza przypadków (case study), przykłady biznesplanów. 3.4. Formy organizacyjno-prawne prowadzenia działalności gospodarczej 3.5. Zakładanie działalności gospodarczej 3.6. Formy opodatkowania przedsiębiorstw 3.7. Optymalny rozmiar produkcji 3.8. Przedsiębiorczość w warunkach ryzyka i niepewności 4. Podstawy zarządzania projektami |
Zajęcia w cyklu "semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-19 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN W
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin, 80 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Błaszczyk | |
Prowadzący grup: | Paweł Błaszczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie lub ocena
Wykład - Zaliczenie lub ocena |
|
Sposób ustalania oceny końcowej: | Praca pisemna (test) sprawdzająca wiedzę pozyskaną na wykładzie. Ocena końcowa z modułu uzależniona jest od liczby uzyskanych punktów. Ocenę końcową z modułu określa się następująco: [0; 50%pkt) ndst (2.0) [50%pkt; 60%pkt) dst (3.0) [60%pkt; 70%pkt] dst + (3.5) [70%pkt; 80%pkt) db (4.0) [80%pkt; 90%pkt) db + (4.5) [90%pkt; 100%pkt] bdb (5.0) |
|
Pełny opis: |
1. Przedsiębiorczość - ogólnie 1.1. Ogólne pojęcie przedsiębiorczości. 1.2. Rodzaje przedsiębiorczości. 2. Przedsiębiorca 2.1. Charakterystyka przedsiębiorcy. 2.2. Cechy przedsiębiorcy. 2.3. Etyka przedsiębiorcy. 3. Planowanie przedsięwzięć 3.1. Planowanie przedsięwzięć, przygotowanie biznesplanów. 3.2. Infrastruktura wspierająca przedsiębiorczość. 3.3. Analiza przypadków (case study), przykłady biznesplanów. 3.4. Formy organizacyjno-prawne prowadzenia działalności gospodarczej 3.5. Zakładanie działalności gospodarczej 3.6. Formy opodatkowania przedsiębiorstw 3.7. Optymalny rozmiar produkcji 3.8. Przedsiębiorczość w warunkach ryzyka i niepewności 4. Podstawy zarządzania projektami |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.