Przedsiębiorczość w biotechnologii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 01-BT-S1-1BT-30 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Przedsiębiorczość w biotechnologii |
Jednostka: | Wydział Nauk Przyrodniczych |
Grupy: |
Przedmioty obowiązkowe - 6 sem. biotechnologii /stacjonarne I stopnia/ |
Punkty ECTS i inne: |
1.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Zajęcia w cyklu "semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-22 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN W
C
W
WT C
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin
Wykład, 5 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Sobol | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Sobol | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Sposób ustalania oceny końcowej: | 70% - systematyczna praca projektowa na zajęciach 20% - aktywność i zaangażowanie 10% - obecność |
|
Pełny opis: |
Program zajęć: 1. Podstawy zarządzania; 2. Pojęcie i rodzaje przedsiębiorczości; 3. Znaczenie przedsiębiorczości; 4. Ochrona środowiska w zarządzaniu; 5. Znaczenie innowacyjności i ekoinnowacyjności w rozwoju gospodarki; 6. Branża ochrony środowiska i biotechnologia - perspektywy rozwoju; 7. Społeczna odpowiedzialność biznesu i organizacji, etyka a przedsiębiorczość; 8. Przedsiębiorczość w biznesie - czynniki sukcesu i bariery rozwoju (analiza case-studies). |
|
Uwagi: |
Literatura podstawowa: 1. Cieślik J. i in. (2011), Edukacja dla przedsiębiorczości akademickiej, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości. Poznań; Warszawa. 2. Grzegorzewska-Mischka E., (2010), Współczesne uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości w Polsce, Szkoła Główna Handlowa. Oficyna Wydawnicza, Warszawa. 3. Gaweł A., (2007), Ekonomiczne determinanty przedsiębiorczości, wyd. AE, Poznań. 4. Kurczewska A., (2013), Przedsiębiorczość, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa. 5. Postuła A., Glinka B., Pasieczny J., (2014), Oblicza przedsiębiorczości, WWZ, Warszawa. 6. Strzałecki A., Lizurej A., (2011), Przedsiębiorczość innowacyjna, SWPS, Warszawa. Literatura uzupełniająca: 1. Drucker P.F., (2004), Natchnienie i fart, czyli innowacje i przedsiębiorczość, wyd. Emka, Warszawa. 2. Grzegorzewska-Mischka E., (2010), Współczesne uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości w Polsce, Szkoła Główna Handlowa. Oficyna Wydawnicza, Warszawa. 3. Gaweł A., (2007), Ekonomiczne determinanty przedsiębiorczości, wyd. AE, Poznań. 4. Kurczewska A., (2013), Przedsiębiorczość, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa. 5. Postuła A., Glinka B., Pasieczny J., (2014), Oblicza przedsiębiorczości, WWZ, Warszawa. 6. Strzałecki A., Lizurej A., (2011), Przedsiębiorczość innowacyjna, SWPS, Warszawa. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.