Uniwersytet Ślaski w Katowicach - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Hodowle ciągłe w biotechnologii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 01-BT-S1-1BT-58
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Hodowle ciągłe w biotechnologii
Jednostka: Wydział Nauk Przyrodniczych
Grupy: Przedmioty do wyboru - biotechnologia /stacj I stopnia/
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: (brak danych)
Rodzaj przedmiotu:

fakultatywny

Zajęcia w cyklu "semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-22 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Agnieszka Nowak
Prowadzący grup: Anna Dzionek, Agnieszka Nowak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Sposób ustalania oceny końcowej:

Ocena końcowa z modułu wymaga uzyskania przez studenta zarówno pozytywnej oceny z ciągłej aktywności studenta na ćwiczeniach

oraz z raportu z pracy laboratoryjnej. Ocena końcowa modułu ustalana jest na postawie ocen z pracy ciągłej (0,4) oraz raportu (0,6).

Pełny opis:

W trakcie przedmiotu student nabywa wiedzę w zakresie podstawowych metod wykorzystywanych w biotechnologicznych procesach

ciągłych z zastosowaniem mikroorganizmów oraz rozpoznaje korzyści i zagrożenia z nimi związane. Zajęcia laboratoryjne zaznajamiają

studenta z podstawowymi technikami biotechnologicznymi wykorzystującymi różnorodność mikrobiologicznych mechanizmów degradacji

związków w środowisku. Przedstawiane są możliwości wykorzystania biotechnologii w przemyśle spożywczym, rolnictwie, ochronie

środowiska oraz innych gałęziach gospodarki i w badaniach podstawowych. W przeprowadzonych samodzielnie eksperymentach

student nabywa umiejętności pracy w specjalistycznym laboratorium biotechnologii; samodzielnie konstruuje proste układy

doświadczalne, rozpoznaje zagrożenia i zasady postępowania z ksenobiotycznymi zanieczyszczeniami, zbiera dane empiryczne oraz

dokonuje analizy i interpretacji wyników z przeprowadzonych doświadczeń.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)