Mikrobiologia żywności i fizjologia żywienia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 01-BT-S2-2BT-29 | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia żywności i fizjologia żywienia | ||
Jednostka: | Wydział Biologii i Ochrony Środowiska | ||
Grupy: |
Przedmioty do wyboru - biotechnologia /stacj II stopnia/ |
||
Punkty ECTS i inne: |
4.00
LUB
2.00
(zmienne w czasie)
![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | (brak danych) | ||
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Zajęcia w cyklu "semestr zimowy 2016/2017" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-17 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 20 godzin ![]() Wykład, 10 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Kasperkiewicz | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Kasperkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Sposób ustalania oceny końcowej: | Średnia ważona z testu zaliczeniowego z wykładów (50%) oraz oceny ze sprawozdań (25%), oceny ciągłej studenta (25%). Uwaga: Oceny z testu zaliczeniowego (wykłady) oraz sprawozdań i prezentacji multimedialnej (ćwiczenia) muszą być pozytywne. |
|
Pełny opis: |
Celem zajęć jest uzyskanie przez studenta wiedzy z zakresu mikrobiologii żywności oraz szeroko rozumianej fizjologii żywienia. Moduł pozwala na zdobycie umiejętności izolowania mikroorganizmów z produktów żywnościowych i ich identyfikacji, zgodnie z zaleceniami Polskiego Komitetu Normalizacyjnego. Student poznaje czynniki wywołujące zatrucia pokarmowe oraz zapoznaje się z systemem HACCP jako narzędziem do produkcji bezpiecznej żywności. Zdobywa wiedzę o ewolucji, budowie i funkcji przewodu pokarmowego w świecie zwierząt. Poznaje naukowe zasady dietetyki. Uczy się oceniać zapotrzebowanie energetyczne i stan odżywienia oraz konstruować zbilansowaną dietę. Dzięki uczestnictwu w aktywizujących konwersatoriach wzbogaconych o multimedialne prelekcje wykształca umiejętności interpretowania poznawanych zjawisk w kategoriach naukowych i praktycznych. |
Zajęcia w cyklu "semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-02-18 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 20 godzin ![]() Wykład, 10 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Kasperkiewicz | |
Prowadzący grup: | Sławomir Borymski, Katarzyna Kasperkiewicz, Małgorzata Morenc, Mirosław Nakonieczny | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Sposób ustalania oceny końcowej: | Średnia ważona z testu zaliczeniowego z wykładów (50%) oraz oceny ze sprawozdań (25%), oceny ciągłej studenta (25%). Uwaga: Oceny z testu zaliczeniowego (wykłady) oraz sprawozdań i prezentacji multimedialnej (ćwiczenia) muszą być pozytywne. |
|
Pełny opis: |
Celem zajęć jest uzyskanie przez studenta wiedzy z zakresu mikrobiologii żywności oraz szeroko rozumianej fizjologii żywienia. Moduł pozwala na zdobycie umiejętności izolowania mikroorganizmów z produktów żywnościowych i ich identyfikacji, zgodnie z zaleceniami Polskiego Komitetu Normalizacyjnego. Student poznaje czynniki wywołujące zatrucia pokarmowe oraz zapoznaje się z systemem HACCP jako narzędziem do produkcji bezpiecznej żywności. Zdobywa wiedzę o ewolucji, budowie i funkcji przewodu pokarmowego w świecie zwierząt. Poznaje naukowe zasady dietetyki. Uczy się oceniać zapotrzebowanie energetyczne i stan odżywienia oraz konstruować zbilansowaną dietę. Dzięki uczestnictwu w aktywizujących konwersatoriach wzbogaconych o multimedialne prelekcje wykształca umiejętności interpretowania poznawanych zjawisk w kategoriach naukowych i praktycznych. |
Zajęcia w cyklu "semestr letni 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 20 godzin ![]() Wykład, 10 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Kasperkiewicz | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Sposób ustalania oceny końcowej: | Średnia ważona z testu zaliczeniowego z wykładów (50%) oraz oceny ze sprawozdań (25%), oceny ciągłej studenta (25%). Uwaga: Oceny z testu zaliczeniowego (wykłady) oraz sprawozdań i prezentacji multimedialnej (ćwiczenia) muszą być pozytywne. |
|
Pełny opis: |
Celem zajęć jest uzyskanie przez studenta wiedzy z zakresu mikrobiologii żywności oraz szeroko rozumianej fizjologii żywienia. Moduł pozwala na zdobycie umiejętności izolowania mikroorganizmów z produktów żywnościowych i ich identyfikacji, zgodnie z zaleceniami Polskiego Komitetu Normalizacyjnego. Student poznaje czynniki wywołujące zatrucia pokarmowe oraz zapoznaje się z systemem HACCP jako narzędziem do produkcji bezpiecznej żywności. Zdobywa wiedzę o ewolucji, budowie i funkcji przewodu pokarmowego w świecie zwierząt. Poznaje naukowe zasady dietetyki. Uczy się oceniać zapotrzebowanie energetyczne i stan odżywienia oraz konstruować zbilansowaną dietę. Dzięki uczestnictwu w aktywizujących konwersatoriach wzbogaconych o multimedialne prelekcje wykształca umiejętności interpretowania poznawanych zjawisk w kategoriach naukowych i praktycznych. |
Zajęcia w cyklu "semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-02-17 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 20 godzin ![]() Wykład, 10 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Kasperkiewicz | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Kasperkiewicz, Michał Krzyżowski, Anna Markowicz, Mirosław Nakonieczny, Łukasz Nicewicz, Małgorzata Pawlik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Sposób ustalania oceny końcowej: | Średnia ważona z testu zaliczeniowego z wykładów (50%) oraz oceny ze sprawozdań (25%), oceny ciągłej studenta (25%). Uwaga: Oceny z testu zaliczeniowego (wykłady) oraz sprawozdań i prezentacji multimedialnej (ćwiczenia) muszą być pozytywne. |
|
Pełny opis: |
Celem zajęć jest uzyskanie przez studenta wiedzy z zakresu mikrobiologii żywności oraz szeroko rozumianej fizjologii żywienia. Moduł pozwala na zdobycie umiejętności izolowania mikroorganizmów z produktów żywnościowych i ich identyfikacji, zgodnie z zaleceniami Polskiego Komitetu Normalizacyjnego. Student poznaje czynniki wywołujące zatrucia pokarmowe oraz zapoznaje się z systemem HACCP jako narzędziem do produkcji bezpiecznej żywności. Zdobywa wiedzę o ewolucji, budowie i funkcji przewodu pokarmowego w świecie zwierząt. Poznaje naukowe zasady dietetyki. Uczy się oceniać zapotrzebowanie energetyczne i stan odżywienia oraz konstruować zbilansowaną dietę. Dzięki uczestnictwu w aktywizujących konwersatoriach wykształca umiejętności interpretowania poznawanych zjawisk w kategoriach naukowych i praktycznych. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.