Uniwersytet Ślaski w Katowicach - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Enzymy w biotechnologii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 01-BT-SR-S2-2BT-26
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Enzymy w biotechnologii
Jednostka: Wydział Nauk Przyrodniczych
Grupy: Przedmioty do wyboru - biotechnologia /stacj II stopnia/
Strona przedmiotu: http://www.wbios.us.edu.pl
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Poziom przedmiotu:

zaawansowany

Rodzaj przedmiotu:

fakultatywny

Wymagania wstępne:

Wiedza z zakresu chemii analitycznej, biochemii ogólnej, enzymologii, podstawy matematyki, fizyki i statystyki na poziomie podstawowym.

Skrócony opis:

Moduł przekazuje specjalistyczna wiedzę z zakresu enzymów stosowanych w biotechnologii. Porusza zagadnienia związane z wykorzystaniem enzymów w oznaczaniu szlaków metabolicznych, pozyskiwanie szczepów do produkcji enzymów. Przedstawia metody immobilizacji enzymów oraz ich wykorzystanie w biotechnologii środowiska i medycynie. Porusza zagadnienia związane z zastosowaniem enzymów w biologii molekularnej, syntezie i degradacji polimerów.

Pełny opis:

Podstawowe pojęcia związane z enzymami stosowanymi w biotechnologii. Grupy enzymy o zastosowaniu biotechnologicznym.

Pozyskiwanie enzymów. Główne źródła enzymów. Metody pozyskiwania i oczyszczania enzymów.

Immobilizacja enzymów. Techniki stosowane w immobilizacji enzymów o znaczeniu biotechnologicznym. Zalety i wady immobilizacji enzymów.

Mimetyki enzymów. Podstawowe informacje o mimetykach enzymów oraz ich zastosowaniu w biotechnologii.

Oksygenazy w biotechnologii. Podział, budowa i mechanizm działania oksygenaz oraz ich zastosowanie w biotechnologii.

Lipazy w biotechnologii. Podział, budowa i mechanizm działania lipaz oraz ich zastosowanie w biotechnologii.

Enzymy w syntezie i degradacji polimerów. Problemy związane z zastosowaniem, syntezą i degradacją biotworzyw.

Literatura:

1. C. Ratledge, B. Kristiansen. 2011. Podstawy biotechnologii. PWN. Warszawa

2. H.G. Schlegel. 2000. Mikrobiologia ogólna. PWN. Warszawa

3. R. Eisenthal i wsp. 1993. Enzyme assays, a practical approach. Oxford Sci. Publ. Oxford.

4. N.C. Price, L. Stevens. 1993. Fundamentals of enzymology. Oxford. Sci. Publ. Oxford.

5. D. Wojcieszyńska, K. Hupert-Kocurek, A. Jankowska, U. Guzik. 2012. Properties of catechol 2,3-dioxygenase from crude extract of Stenotrophomonas maltophilia strain KB2 immobilized in calcium alginate hydrogels. Biochem. Eng. J. 66:1-7

6. B. Nowak, J. Pająk. S. Łabużek, T. Płociniczak. 2008. Enzymy uczestniczące w biodegradacji polimerów. Biotechnologia 1: 45-52

7. A. Mrozik, K. Hupert-Kocurek, B. Nowak, S. Łabużek. 2008. Microbial lipases and their significance in the protection of the environment. Post. Microbiol. 47: 43-50

8. J. Witwicki, W. Ardelt. 1989. Elementy enzymologii. PWN. Warszawa

9. J. Buchowicz. 2009. Biotechnologia molekularna. PWN. Warszawa

Efekty uczenia się:

Student definiuje podstawowe pojęcia i procesy związane z enzymami stosowanymi w biotechnologii, planuje doświadczenia pozwalające na pozyskiwanie i udoskonalanie enzymów stosowanych w biotechnologii, analizuje uzyskane wyniki i wyciąga poprawne wnioski, określa teoretyczne i praktyczne warunki stosowania enzymów w biotechnologii, śledzi biotechnologiczne procesy z udziałem enzymów, gromadzi i wybiera poprawną dokumentację badań enzymatycznych stosowanych w biotechnologii, buduje samodzielnie układy doświadczalne z wykorzystaniem metod biotechnologicznych, rozwiązuje w grupie problemy związane ze stosowaniem enzymów w biotechnologii.

Metody i kryteria oceniania:

Ocena końcowa modułu ustalana jest na postawie ocen z laboratorium (0,5) oraz kolokwium zaliczeniowego (0,5). Ocena z laboratorium jest średnią arytmetyczną oceny za sprawozdanie pisemne z laboratorium oraz oceny ciągłej aktywności studenta na ćwiczeniach. Uzyskanie pozytywnej oceny z laboratorium umożliwia przystąpienie do kolokwium zaliczeniowego.

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)