Enzymy w biotechnologii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 01-BT-SR-S2-2BT-26 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Enzymy w biotechnologii |
Jednostka: | Wydział Nauk Przyrodniczych |
Grupy: |
Przedmioty do wyboru - biotechnologia /stacj II stopnia/ |
Strona przedmiotu: | http://www.wbios.us.edu.pl |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Poziom przedmiotu: | zaawansowany |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Wymagania wstępne: | Wiedza z zakresu chemii analitycznej, biochemii ogólnej, enzymologii, podstawy matematyki, fizyki i statystyki na poziomie podstawowym. |
Skrócony opis: |
Moduł przekazuje specjalistyczna wiedzę z zakresu enzymów stosowanych w biotechnologii. Porusza zagadnienia związane z wykorzystaniem enzymów w oznaczaniu szlaków metabolicznych, pozyskiwanie szczepów do produkcji enzymów. Przedstawia metody immobilizacji enzymów oraz ich wykorzystanie w biotechnologii środowiska i medycynie. Porusza zagadnienia związane z zastosowaniem enzymów w biologii molekularnej, syntezie i degradacji polimerów. |
Pełny opis: |
Podstawowe pojęcia związane z enzymami stosowanymi w biotechnologii. Grupy enzymy o zastosowaniu biotechnologicznym. Pozyskiwanie enzymów. Główne źródła enzymów. Metody pozyskiwania i oczyszczania enzymów. Immobilizacja enzymów. Techniki stosowane w immobilizacji enzymów o znaczeniu biotechnologicznym. Zalety i wady immobilizacji enzymów. Mimetyki enzymów. Podstawowe informacje o mimetykach enzymów oraz ich zastosowaniu w biotechnologii. Oksygenazy w biotechnologii. Podział, budowa i mechanizm działania oksygenaz oraz ich zastosowanie w biotechnologii. Lipazy w biotechnologii. Podział, budowa i mechanizm działania lipaz oraz ich zastosowanie w biotechnologii. Enzymy w syntezie i degradacji polimerów. Problemy związane z zastosowaniem, syntezą i degradacją biotworzyw. |
Literatura: |
1. C. Ratledge, B. Kristiansen. 2011. Podstawy biotechnologii. PWN. Warszawa 2. H.G. Schlegel. 2000. Mikrobiologia ogólna. PWN. Warszawa 3. R. Eisenthal i wsp. 1993. Enzyme assays, a practical approach. Oxford Sci. Publ. Oxford. 4. N.C. Price, L. Stevens. 1993. Fundamentals of enzymology. Oxford. Sci. Publ. Oxford. 5. D. Wojcieszyńska, K. Hupert-Kocurek, A. Jankowska, U. Guzik. 2012. Properties of catechol 2,3-dioxygenase from crude extract of Stenotrophomonas maltophilia strain KB2 immobilized in calcium alginate hydrogels. Biochem. Eng. J. 66:1-7 6. B. Nowak, J. Pająk. S. Łabużek, T. Płociniczak. 2008. Enzymy uczestniczące w biodegradacji polimerów. Biotechnologia 1: 45-52 7. A. Mrozik, K. Hupert-Kocurek, B. Nowak, S. Łabużek. 2008. Microbial lipases and their significance in the protection of the environment. Post. Microbiol. 47: 43-50 8. J. Witwicki, W. Ardelt. 1989. Elementy enzymologii. PWN. Warszawa 9. J. Buchowicz. 2009. Biotechnologia molekularna. PWN. Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Student definiuje podstawowe pojęcia i procesy związane z enzymami stosowanymi w biotechnologii, planuje doświadczenia pozwalające na pozyskiwanie i udoskonalanie enzymów stosowanych w biotechnologii, analizuje uzyskane wyniki i wyciąga poprawne wnioski, określa teoretyczne i praktyczne warunki stosowania enzymów w biotechnologii, śledzi biotechnologiczne procesy z udziałem enzymów, gromadzi i wybiera poprawną dokumentację badań enzymatycznych stosowanych w biotechnologii, buduje samodzielnie układy doświadczalne z wykorzystaniem metod biotechnologicznych, rozwiązuje w grupie problemy związane ze stosowaniem enzymów w biotechnologii. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena końcowa modułu ustalana jest na postawie ocen z laboratorium (0,5) oraz kolokwium zaliczeniowego (0,5). Ocena z laboratorium jest średnią arytmetyczną oceny za sprawozdanie pisemne z laboratorium oraz oceny ciągłej aktywności studenta na ćwiczeniach. Uzyskanie pozytywnej oceny z laboratorium umożliwia przystąpienie do kolokwium zaliczeniowego. |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.