Mikrobiologia przemysłowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 01-BT-SR-S2-2BT-31 | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia przemysłowa | ||
Jednostka: | Wydział Nauk Przyrodniczych | ||
Grupy: |
Przedmioty do wyboru - biotechnologia /stacj II stopnia/ |
||
Punkty ECTS i inne: |
4.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | (brak danych) | ||
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Zajęcia w cyklu "semestr letni 2015/2016" (zakończony)
Okres: | 2016-02-18 - 2016-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 45 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Regina Galimska-Stypa | |
Prowadzący grup: | Regina Galimska-Stypa | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-02-18 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 45 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Anna Markowicz | |
Prowadzący grup: | Anna Markowicz, Magdalena Pacwa-Płociniczak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Sposób ustalania oceny końcowej: | Na ocenę końcową modułu składają się 2 aktywności studenta: - ocena końcowa z laboratorium (50%); - ocena z zaliczenia końcowego (50%). Uzyskanie pozytywnej oceny końcowej wymaga zaliczenia każdej z form aktywności. Zaliczenie końcowe to pisemny sprawdzian weryfikujący wiedzę i umiejętności nabyte w trakcie wykładów. Warunkiem przystąpienia do zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie zaliczenia z ćwiczeń laboratoryjnych Skala ocen: bdb: 91-100% punktów +db: 81-90% db 71-80% +dst: 61 – 70% dst: 51-60% ndst: 0 – 50% punktów |
|
Pełny opis: |
Moduł przedstawia specjalistyczną wiedzę z zakresu mikrobiologii przemysłowej. Zapoznaje studenta z wykorzystaniem mikroorganizmów do produkcji zarówno artykułów spożywczych jak i i materiałów niespożywczych, kosmetycznych i farmaceutycznych. Daje wiedzę na temat biosyntezy związków biologicznie czynnych na skalę przemysłową a także mikrobiologiczno-technologiczne podstawy produkcji etanolu i kwasów organicznych. Zapoznaje z możliwościami mikrobiologicznych zaburzeń technologicznych i uszkodzeń różnych wyrobów przemysłowych. W przeprowadzonych samodzielnie eksperymentach student poznaje cechy mikroorganizmów użytecznych przemysłowo, prowadzi eksperymenty umożliwiające uzyskanie kwasów organicznych przy zastosowaniu metod przemysłowych. Poprzez analizę, porównanie i dyskusje uzyskanych wyników weryfikuje dotychczasową oraz pozyskaną wiedzę, umiejętności i kompetencje. |
Zajęcia w cyklu "semestr letni 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 45 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Anna Markowicz | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "semestr letni 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2020-02-24 - 2020-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 45 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Anna Markowicz | |
Prowadzący grup: | Anna Markowicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Sposób ustalania oceny końcowej: | Na ocenę końcową modułu składają się 2 aktywności studenta: - ocena końcowa z laboratorium (50%); - ocena z zaliczenia końcowego (50%). Uzyskanie pozytywnej oceny końcowej wymaga zaliczenia każdej z form aktywności. Zaliczenie końcowe to pisemny sprawdzian weryfikujący wiedzę i umiejętności nabyte w trakcie wykładów. Warunkiem przystąpienia do zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie zaliczenia z ćwiczeń laboratoryjnych Skala ocen: bdb: 91-100% punktów +db: 81-90% db: 71-80% +dst: 61-70% dst: 51-60% ndst: 0-50% punktów |
|
Pełny opis: |
Moduł przedstawia specjalistyczną wiedzę z zakresu mikrobiologii przemysłowej. Zapoznaje studenta z wykorzystaniem mikroorganizmów do produkcji zarówno artykułów spożywczych jak i materiałów niespożywczych, kosmetycznych i farmaceutycznych. Daje wiedzę na temat biosyntezy związków biologicznie czynnych na skalę przemysłową a także mikrobiologiczno-technologiczne podstawy produkcji etanolu i kwasów organicznych. Zapoznaje z możliwościami mikrobiologicznych zaburzeń technologicznych i uszkodzeń różnych wyrobów przemysłowych. W przeprowadzonych samodzielnie eksperymentach student poznaje cechy mikroorganizmów użytecznych przemysłowo, prowadzi eksperymenty umożliwiające uzyskanie kwasów organicznych przy zastosowaniu metod przemysłowych. Poprzez analizę, porównanie i dyskusje uzyskanych wyników weryfikuje dotychczasową oraz pozyskaną wiedzę, umiejętności i kompetencje. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.