Enzymy w biotechnologii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 01-BT-SR-S2-EB03 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Enzymy w biotechnologii |
Jednostka: | Wydział Biologii i Ochrony Środowiska |
Grupy: |
Przedmioty do wyboru - biotechnologia /stacj II stopnia/ |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Poziom przedmiotu: | zaawansowany |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Wymagania wstępne: | Wiedza z zakresu chemii analitycznej, biochemii ogólnej, podstawy matematyki, fizyki i statystyki. Wymagane jest ukończenie modułu Enzymologia z pierwszego poziomu kształcenia. |
Skrócony opis: |
Moduł przekazuje specjalistyczna wiedzę z zakresu enzymów stosowanych w biotechnologii. Porusza zagadnienia związane z wykorzystaniem enzymów w oznaczaniu szlaków metabolicznych, pozyskiwanie szczepów do produkcji enzymów. Przedstawia metody immobilizacji enzymów oraz ich wykorzystanie w biotechnologii środowiska i medycynie. Porusza zagadnienia związane z zastosowaniem enzymów w biologii molekularnej, syntezie i degradacji polimerów. |
Pełny opis: |
Wykłady obejmują: 1. Zebranie informacyjne. Treści wykładów. Podręczniki obowiązkowe i literatura uzupełniająca z Enzymów w biotechnologii oraz dodatkowe pomoce dydaktyczne. Zasady zaliczenia przedmiotu. 2. Enzymy w biotechnologii - wprowadzenie. Podstawowe pojęcia związane z enzymami stosowanymi w biotechnologii. Grupy enzymy o zastosowaniu biotechnologicznym. 3. Pozyskiwanie enzymów. Główne źródła enzymów. Metody pozyskiwania i oczyszczania enzymów. 4. Immobilizacja enzymów. Techniki stosowane w immobilizacji enzymów o znaczeniu biotechnologicznym. Zalety i wady immobilizacji enzymów. 5. Mimetyki enzymów. Podstawowe informacje o mimetykach enzymów oraz ich zastosowaniu w biotechnologii. 6. Oksygenazy w biotechnologii. Podział, budowa i mechanizm działania oksygenaz oraz ich zastosowanie w biotechnologii. 7. Lipazy w biotechnologii. Podział, budowa i mechanizm działania lipaz oraz ich zastosowanie w biotechnologii. 8. Problemy z oznaczaniem aktywności enzymów w próbkach środowiskowych. Laboratoria obejmują: 1. Immobilizacja 1,2-dioksygenazy katecholowej pozyskanej ze szczepu Stenotrophomonas maltophilia KB2. Izolacja i immobilizacja enzymu oraz badanie wpływu przechowywania na aktywność enzymu. 2. Badanie właściwości immobilizowanego enzymu. Wpływ pH i temperatury na aktywność immobilizowanego enzymu. Kinetyka immobilizowanego enzymu. 3. Badanie właściwości immobilizowanego enzymu – Cd. Wpływ aktywatorów i inhibitorów na aktywność immobilizowanego enzymu. 4. Opracowanie otrzymanych wyników. Analiza matematyczna uzyskanych wyników, sporządzenie wykresów i wnioskowanie na ich podstawie właściwości immobilizowanego enzymu. |
Literatura: |
1. J. Witwicki, W. Ardelt. 1989. Elementy enzymologii. PWN. Warszawa 2. J. Buchowicz. 2009. Biotechnologia molekularna. PWN. Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Definiuje podstawowe pojęcia i procesy związane z enzymami stosowanymi w biotechnologii. Planuje doświadczenia pozwalające na pozyskiwanie i udoskonalanie enzymów stosowanych w biotechnologii. Analizuje uzyskane wyniki i wyciąga poprawne wnioski. Określa teoretyczne i praktyczne warunki stosowania enzymów w biotechnologii. Śledzi biotechnologiczne procesy z udziałem enzymów. Gromadzi i wybiera poprawną dokumentację badań enzymatycznych stosowanych w biotechnologii. Buduje samodzielnie układy doświadczalne z wykorzystaniem metod biotechnologicznych. Rozwiązuje w grupie problemy związane ze stosowaniem enzymów w biotechnologii. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena końcowa modułu ustalana jest na postawie ocen z laboratorium (0,5) oraz kolokwium zaliczeniowego (0,5). Ocena z laboratorium jest średnią arytmetyczną oceny za sprawozdanie pisemne z laboratorium oraz oceny ciągłej aktywności studenta na ćwiczeniach. Uzyskanie pozytywnej oceny z laboratorium umożliwia przystąpienie do kolokwium zaliczeniowego. |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.