BIOMAKROMOLEKUŁY
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0310-CH-S1-032 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | BIOMAKROMOLEKUŁY |
Jednostka: | Wydział Nauk Ścisłych i Technicznych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
1.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Przedmiot Biomakromolekuły obejmuje tylko wykład (15 godzin). Zakres merytoryczny obejmuje wiedzę teoretyczną. |
Pełny opis: |
1. Lipidy: proste, złożone; woski, fosfolipidy. Lipofilowość. Micele, liposomy, warstwa podwójna. Budowa błony biologicznej. Metody otrzymywania lipidów (3godz.). 2. Aminokwasy: podział, właściwości, metody otrzymywania (2godz.). 3. Peptydy: zabezpieczenia grup funkcyjnych aminokwasów, tworzenie wiązania peptydowego (2godz.). 4. Białka, budowa, funkcje biologiczne, metody otrzymywania (metoda Merrifielda, metoda Lutsingera) (2godz.). 5. Cukry proste: aldozy, ketozy, stereochemia cukrów, reakcje cukrów, mutarotacja, anomeryzacja, degradacja. Otrzymywanie cukrów. Reakcje cukrów (3godz.). 6. Cukry złożone. Dicukry. Policukry: celuloza, skrobia, chityna, pektyny – budowa, funkcje biologiczne, reakcje – degradacja (2godz.). 7. Wstępne informacje na temat budowy kwasów nukleinowych: zasady purynowe i pirymidynowe, nukleotydy, nukleozydy. Tworzenie wiązań wodorowych pomiędzy poszczególnymi fragmentami łańcucha kwasu nukleinowego. Znaczenie biologiczne kwasów nukleinowych (1godz). |
Literatura: |
1. K.Dołowy, A.Szewczyk, S.Pikuła, Błony biologiczne, Wyd. Śląsk, 2003. 2. R.K.Murray, D.K.Granner, P.A.Mayes, V.W.Rodwell, Biochemia Harpera, Wyd.Lekarskie PZWL, 1995. 3. J.M.Berg, J.L.Tymoczko, L.Stryer, Biohemia, PWN, 2007. 4. A.Wiśniewski, J.Madaj, Podstawy chemii cukrów, Agra-Envira Lab., 1997. 5. S.Doonan, Białka, peptydy, PWN, 2008. 6. J.McMurry, Chemia organiczna, PWN, 2008. 7. H.D.Jakubke, H.Jeschkeit, Aminokwasy, peptydy, białka, PWN, 1989. |
Efekty uczenia się: |
Zna i rozumie elementarne pojęcia związane z omawianymi tematami. Potrafi objaśnić związki jakie występują pomiędzy budową molekularną omawianych związków, a właściwościami makroskopowymi materii biologicznej, w której te związki występują. Zna podstawowe zasady nazewnictwa lipidów, peptydów, cukrów. Wykorzystuje pojęcia chemii organicznej do rozwiązywania problemów związanych z budową, reaktywnością oraz otrzymywaniem związków bioorganicznych |
Metody i kryteria oceniania: |
Weryfikacja wiedzy studenta będzie polegała na egzaminie w formie pisemnej, opisowej. Ocenie podlega dokładność opisu zagadnienia występującego w pytaniu. Ilość pytań: 8-10. Czas przeznaczony na odpowiedzi: 2 godziny lekcyjne. |
Zajęcia w cyklu "semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-22 - 2021-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Kuś | |
Prowadzący grup: | Piotr Kuś | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.