Uniwersytet Ślaski w Katowicach - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

MODUŁ A ZWIĄZANY ZE SPECJALNOŚCIĄ - WSTĘP DO CHEMOMETRII

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0310-CH-S1-047
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: MODUŁ A ZWIĄZANY ZE SPECJALNOŚCIĄ - WSTĘP DO CHEMOMETRII
Jednostka: Wydział Nauk Ścisłych i Technicznych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Przedmiot: WSTĘP DO CHEMOMETRII

Kierunek studiów: chemia

Studia I stopnia, stacjonarne

Moduł A związany ze specjalnością

Zajęcia: wykład, laboratorium

przedmiot prowadzony w języku polskim

Pełny opis:

1. Wprowadzenie do chemometrii

2. Miary podobieństwa obiektów i parametrów. Eksploracja danych wielowymiarowych: wstępne transformacje danych (centrowanie, autoskalowanie, standardyzacja, normalizacja, podwójne centrowanie);

3. Analiza skupień: metody hierarchiczne, niehierarchiczne oraz metody bazujące na gęstości obiektów w przestrzeni pomiarowej; Przykłady zastosowań w chemii.

4. Analiza czynników głównych: wprowadzenie,

5. Algorytmy PCA,

6. Efekt błędu eksperymentalnego, metody wyznaczania kompleksowości modelu;

7. Wizualizacja i interpretacja wyników,

8. Przykłady zastosowań PCA w chemii.

Literatura:

1. D.L. Massart, B.G.M. Vandeginste, L.M.C. Buydens S. de Jong, P.J. Lewi, J. Smeyers-Verbeke, Handbook of chemometrics and qualimetrics: part A, Elsevier, Amsterdam, The Netherlands, 1997,

2. B.G.M. Vandeginste, D.L. Massart, L.M.C. Buydens, S. de Jong, P.J. Lewi, J. Smeyers-Verbeke, Handbook of chemometrics and qualimetrics: part B, Elsevier, Amsterdam, The Netherlands, 1997

Efekty uczenia się:

Posiada podstawową wiedzę potrzebną do rozwiązywania problemów w zakresie wybranej specjalności.

Potrafi samodzielnie wyszukiwać informacje w literaturze w celu podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych.

Posiada umiejętność posługiwania się sprzętem oraz oprogramowaniem niezbędnym do rozwiązywania problemów związanych z daną specjalnością.

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin

Wymagania merytoryczne: znajomość podstawowych pojęć omawianych na wykładzie i zajęciach laboratoryjnych oraz umiejętność interpretacji wyników grupowania oraz wyników Analizy Czynników Głównych

Kryteria oceny: wiedza przedmiotowa

Punktacja przedstawia się następująco:

1%-59% ndst

60%-67% dst

68%-75% +dst

76%-83% db

84%-91% +db

92%-100% bdb

Przebieg procesu weryfikacji: do egzaminu konieczne jest zaliczenie laboratorium.

Egzamin w formie pisemnej trwający 1 godzinę lekcyjną i składający się z 10 pytań. Punktacja zależy od skali trudności poszczególnych pytań. Egzamin poprawkowy podobny.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.3.0-2 (2024-04-26)