Fakultet 1. Podstawy psychodietetyki
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 06-PS-SM-101.13 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Fakultet 1. Podstawy psychodietetyki |
Jednostka: | Wydział Nauk Społecznych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Zajęcia w cyklu "semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-21 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ C
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jagoda Różycka | |
Prowadzący grup: | Jagoda Różycka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie z modułu
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę |
|
Sposób ustalania oceny końcowej: | Kolokwium zawierające pytania problemowe, testowe i otwarte, których celem jest sprawdzenie wiedzy z zakresu analizowanych treści – 50% oceny Wykonanie pracy zaliczeniowej - 50% oceny |
|
Pełny opis: |
W trakcie zajęć omawiana będzie następująca tematyka: 1. Podstawowe informacje o żywieniu 2. Psychologia odżywiania (znaczenie jedzenia, emocje a żywienie, społeczne aspekty jedzenia) 3. Psychologiczne aspekty występowania zmian zachowań zdrowotnych 4. Modele zmiany zachowania z ujęciem modelu transteoretycznego 5. Wspomaganie zmiany zachowań żywieniowych przez psychologa 6. Nadwaga i otyłość – ujęcie psychospołeczne. Psychologiczne problemy osób z nadmierną masą ciała. 7. Interwencje psychologiczne w psychodietetyce – jak tworzyć zalecenia, jak tworzyć cele i plany działania z pacjentem, jak motywować na różnych etapach zmiany. 8. Zaburzenia odżywiania Studenci uzyskają podstawową wiedzę z zakresu dietetyki oraz psychologicznych podstaw pracy z osobami z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi. Zapoznają się z technikami terapeutycznymi oraz sposobami postępowania w różnych problemach z odżywianiem - nadwagą. otyłością, zaburzeniami odżywiania. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.