Mikrobiologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | W2-S1BI19-1BL-25 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia |
Jednostka: | Wydział Nauk Przyrodniczych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Zajęcia w cyklu "semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-22 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN L
L
L
L
WT ŚR CZ W
PT K
K
|
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 10 godzin
Laboratorium, 40 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Magdalena Pacwa-Płociniczak | |
Prowadzący grup: | Sławomir Borymski, Adam Krain, Monika Malicka, Magdalena Noszczyńska, Magdalena Pacwa-Płociniczak, Małgorzata Pawlik, Klaudia Peczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Sposób ustalania oceny końcowej: | Ocena końcowa modułu ustalana jest na postawie ocen z laboratorium (0,25), konwersatorium (0,25) oraz egzaminu (0,5). Ocena z laboratorium jest średnią ważoną oceny końcowej z kolokwiów cząstkowych (0,75) i oceny ciągłej aktywności studenta na zajęciach (0,25). Ocena z konwersatorium jest oceną ważoną oceny końcowej z przygotowania mapy myśli oraz filmu/nagrania informacyjnego (0,75) i oceny ciągłej aktywności studenta na zajęciach (0,25). Warunkiem przestąpienia do egzaminu jest uzyskanie pozytywnej oceny z laboratorium i konwersatorium. |
|
Pełny opis: |
Student zapoznaje się z budową i funkcją poszczególnych struktur komórek prokariotycznych. Poznaje metabolizm mikroorganizmów, sposoby odżywiania i oddychania mikroorganizmów. Zapoznaje się z wybranymi produktami metabolizmu bakterii – toksynami i antybiotykami. Poznaje wiedzę na temat oddziaływań mikroorganizmów z roślinami i zwierzętami oraz wpływu czynników środowiskowych na wzrost i aktywność mikroorganizmów. Poznaje mechanizmy umożliwiające mikroorganizmom adaptację do środowisk ekstremalnych. Poznaje mikroflorę gleby, wody i powietrza. Student poznaje metody sterylizacji pożywek i sprzętu stosowanego w laboratorium mikrobiologicznym. Poznaje podstawowe techniki mikrobiologiczne. Nabywa umiejętności sporządzanie preparatów mikroorganizmów i posługuje się mikroskopem. Zajęcia laboratoryjne uczą także analizy i interpretacji uzyskanych wyników z przeprowadzonych ćwiczeń Wymagania wstępne: Wiedza z zakresu chemii organicznej i biochemii na poziomie liceum ogólnokształcącego |
|
Uwagi: |
brak |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.