Uniwersytet Ślaski w Katowicach - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Mikrobiologia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: W2-S1BI19-1BL-25 Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologia
Jednostka: Wydział Nauk Przyrodniczych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 4.00
Język prowadzenia: (brak danych)
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowy

Zajęcia w cyklu "semestr letni 2020/2021" (w trakcie)

Okres: 2021-02-22 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Konwersatorium, 10 godzin więcej informacji
Laboratorium, 40 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Magdalena Pacwa-Płociniczak
Prowadzący grup: Sławomir Borymski, Adam Krain, Monika Malicka, Magdalena Noszczyńska, Magdalena Pacwa-Płociniczak, Małgorzata Pawlik, Klaudia Peczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Sposób ustalania oceny końcowej:

Ocena końcowa modułu ustalana jest na postawie ocen z laboratorium (0,25), konwersatorium (0,25) oraz egzaminu (0,5). Ocena z laboratorium jest średnią ważoną oceny końcowej z kolokwiów cząstkowych (0,75) i oceny ciągłej aktywności studenta na zajęciach (0,25). Ocena z konwersatorium jest oceną ważoną oceny końcowej z przygotowania mapy myśli oraz filmu/nagrania informacyjnego (0,75) i oceny ciągłej aktywności studenta na zajęciach (0,25). Warunkiem przestąpienia do egzaminu jest uzyskanie pozytywnej oceny z laboratorium i konwersatorium.

Pełny opis:

Student zapoznaje się z budową i funkcją poszczególnych struktur komórek prokariotycznych. Poznaje metabolizm mikroorganizmów, sposoby odżywiania i oddychania mikroorganizmów. Zapoznaje się z wybranymi produktami metabolizmu bakterii – toksynami i antybiotykami. Poznaje wiedzę na temat oddziaływań mikroorganizmów z roślinami i zwierzętami oraz wpływu czynników środowiskowych na wzrost i aktywność mikroorganizmów. Poznaje mechanizmy umożliwiające mikroorganizmom adaptację do środowisk ekstremalnych. Poznaje mikroflorę gleby, wody i powietrza. Student poznaje metody sterylizacji pożywek i sprzętu stosowanego w laboratorium mikrobiologicznym. Poznaje podstawowe techniki mikrobiologiczne. Nabywa umiejętności sporządzanie preparatów mikroorganizmów i posługuje się mikroskopem. Zajęcia laboratoryjne uczą także analizy i interpretacji uzyskanych wyników z przeprowadzonych ćwiczeń

Wymagania wstępne:

Wiedza z zakresu chemii organicznej i biochemii na poziomie liceum ogólnokształcącego

Uwagi:

brak

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.