Uniwersytet Ślaski w Katowicach - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Fakultet 1- Pamięć smaków

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: W3-PE-EWP-N2-NRP1
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Fakultet 1- Pamięć smaków
Jednostka: Wydział Nauk Społecznych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: (brak danych)
Rodzaj przedmiotu:

fakultatywny

Zajęcia w cyklu "semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-21
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Krystyna Moczia
Prowadzący grup: Krystyna Moczia
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie z modułu
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Sposób ustalania oceny końcowej:

Prezentacja ulubionych potraw wraz z komentarzem biograficznym oraz dokumentacją fotograficzną ocena w skali 1-5.

Graficzne przedstawienie stołu codziennego i odświętnego ocena w skali 1-5.

Udzielanie informacji zwrotnych pozostałym studentom ocena w skali 1-5.


Średnia punktów z trzech pozycji

15-14 pkt 5,0

13 pkt 4,5

12-11 pkt 4,0

10 pkt 3,5

9-8 pkt 3,0

7 i mniej 2,0



Pełny opis:

Refleksja nad doświadczaniem i rozwijanie własnych zasobów w kontaktach z innymi (nauczycielami, rodzicami, dziećmi) w oparciu o wspomnienia smaków

Wartości pedagogiki pamięci. Szacunek dla wspomnień i osób znaczących. Zmysł powonienia i smaku. Smak umami.

Kuchnia na co dzień i od święta. Zapiski kuchenne jako skarbnica reminiscencji. Smaki z podróży.

Dostrzeżenie podobieństw oraz różnic wynikających z odmienności regionalnej i narodowej.

Uwagi:

Prezentacja, pokaz, rozmowa. Zajęcia prowadzone przy pomocy metod i technik kształcenia na odległość, realizowane na platformie MS Teams

Wykorzystanie elementów Design Thinking oraz zagadnień OpenAccess. (kompetencje nabyte ramach projektu „Zintegrowany Program Rozwoju Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach” POWER Działanie 3.5)

.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)