Podstawy przedsiębiorczości
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | W4-KIER-S1-1-PP |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy przedsiębiorczości |
Jednostka: | Wydział Nauk Ścisłych i Technicznych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Pełny opis: |
Wykład: • Gospodarka, pieniądz osią gospodarki i miarą postępu. Pieniądz jako przyczyna zmian. Mechanizmy gospodarcze, Znaczenie kapitału ludzkiego i wyścig technologiczny. Zmiany kulturowe a zmiany gospodarcze. Rola MSP w gospodarce- „gazele”, Kreacja miejsc pracy. Co to jest “przedsiębiorczość”? - Kulturowy kontekst. Przedsiębiorca – mity i opinie (cechy i zachowanie), jakie należy mieć cechy i doświadczenia ( umiejętności), aby odnieść sukces? Przedsięwzięcie- odwaga wizji i ryzyko działania. Przykłady sukcesu, Lenovo, Rolex, Nasza Klasa, Facebook, SAS Institute, etc. Czy warto angażować się w przedsięwzięcia? Naukowiec jako przedsiębiorca. Innowacje i innowacyjność. Mentalna rewolucja przejścia od naukowca do przedsiębiorcy. Jak naukowcy i przedsiębiorcy rozwiązują problem?. Czy ochrona wartości intelektualnej jest potrzebna i czy służy rozwojowi gospodarczemu? – Dyskusja. Przygotowanie „ Business Planu”.- zasady i sposoby. Rola „ Executive summary” Jak zabrać się do tworzenia nowej firmy?. Planowanie tworzenia nowej firmy. Etapy życia firmy, specyfika firmy innowacyjnej ”. Dolina Śmierci”. Zarządzanie projektem.. Finanse firmy- najprościej. Konkurencja i analiza sektora. SWOT, PEST dla wybranych sektorów. Strategia, marketing i pozycjonowanie firmy na rynku. Finanse firmy. Bilans rachunek wyników, przepływy finansowe. Zysk, kapitał, dywidenda. Zasady tworzenia i zarządzania bilansem, rachunkiem wyników, sprawdzania poprawności. Analiza zarządzania finansowego, analiza wskaźnikowa. Płynność finansowa. Operacje. Finansowanie działalności firmy. Finansowanie rozwoju kapitałem, długiem- emisje kolejnych transz akcji. Źródła finansowania innowacji, badań. Programy pomocowe- Unia Europejska, przedsiębiorstwa innowacyjne a polityka państwa. Struktura firmy i zarządzanie. |
Literatura: |
1. 1. P.F. Drucker: Innowacje i przedsiębiorczość. Praktyka i zasady, PWE, Warszawa 1992 2. J. Targalski- Przedsiębiorczość i zarządzanie,- Wydawnictwo C.H.Beck.Warszawa 2003 3. E. Okoń-Horodyńska: Jak budować regionalne systemy innowacyjne, IBnGR, Gdańsk 2001 4. Zarządzanie innowacjami, red. nauk. J. Bogdanienko, SGH, Warszawa 1998 5. "Systemy wspierania innowacji i transferu technologii w krajach UE i w Polsce- poradnik przedsiębiorcy", PARP, Warszawa 2003 6. Barringer, Bruce R., and R. Duane Ireland. Entrepreneurship: Successfully Launching New Ventures, Pearson Prentice-Hall, 2006. |
Efekty uczenia się: |
Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości wykorzystującej wiedzę z zakresu chemii Zna zagadnienia dotyczące ochrony praw własności intelektualnej Dostrzega i docenia rolę chemii w życiu codziennym, rozumie jej znaczenie dla rozwoju cywilizacji i techniki oraz pojmuje interdyscyplinarny charakter chemii jako nauki Wykazuje znajomość prawa pracy oraz podstaw prawnych niezbędnych do wykonywania wyuczonego zawodu Przygotowuje i prezentuje krótkie wystąpienia ustne w języku polskim i/lub angielskim dotyczące zagadnień szczegółowych z wykorzystaniem różnorodnych źródeł Dyskutuje i ocenia przedstawiane przez innych studentów sądy i opinie na gruncie zdobytej wiedzy Potrafi współdziałać i pracować w grupie i odpowiada za zadania realizowane w zespole Potrafi samodzielne wyszukiwać informacje zawarte w literaturze w celu podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.