Język francuski - poziom początkujący [31-ST-L30-FRAN-A1.4E]
semestr letni 2015/2016
lektorat,
grupa nr 5
Przedmiot: | Język francuski - poziom początkujący [31-ST-L30-FRAN-A1.4E] |
Zajęcia: |
semestr letni 2015/2016 [2015/2016L]
(zakończony)
lektorat [Lekt], grupa nr 5 [pozostałe grupy] |
Termin i miejsce:
|
każdy piątek, 9:35 - 11:05
sala 340 Wydział Nauk Społecznych oraz Wydział Humanistyczny (Katowice, ul. Bankowa 11) jaki jest adres? |
Terminy najbliższych spotkań:
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem. |
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań. |
Liczba osób w grupie: | 10 |
Limit miejsc: | 22 |
Zaliczenie: | Ocena końcowa z modułu |
Prowadzący: | Bożena Czekańska-Mirek |
Literatura: |
Obowiązkowa: Podręcznik “Alter Ego” A1, Annie Berthet, Catherine Hugot, wyd. Hachette Livre 2006 Uzupełniająca: Kurs językowy zamieszczony na platformie UPGOW: http://el.us.edu.pl/upgow/course/index.php?categoryid=33 http://el.us.edu.pl/upgow/enrol/index.php?id=138 „Gramatyka francuska dla młodzieży” Bescherelle Junior, opracowanie zbiorowe, wyd. Wydawnictwo Szkolne PWN; „Vocabulaire Progressif du français” – intermédiaire, Miquel Claire, Goliot-Lété Anne, wyd. CLE International. |
Zakres tematów: |
1. Określanie preferencji żywieniowych (leksyka: kuchnia francuska, produkty żywnościowe, gramatyka: rodzajnik cząstkowy, wyrażenia częstotliwości). 2. Opisywanie stroju i wyglądu (leksyka: ubrania i dodatki, wyrażanie opinii pozytywnej i negatywnej, gramatyka: zaimki COD). 3. Wybieranie prezentu, prezentacja przedmiotu (leksyka: funkcje przedmiotu, gramatyka : zamki względne proste, zaimki COI, przymiotniki -able). 4. Dokonywanie wyborów konsumenckich, zakupy (leksyka: typy sklepów, sposoby płatności, gramatyka: wyrażenia ilościowe, zaimek -en). . Wybieranie propozycji kulturalnej, rezerwacja biletów (leksyka: przedstawiane propozycji, gramatyka: negacja i restrykcja -ne que). 6. Wybór restauracji, składanie zamówienia, wyrażanie satysfakcji i niezadowolenia ( leksyka: menu, posiłki, gramatyka: miejsce przymiotnika). 7. Omawianie wydatków na konsumpcję na podstawie dokumentu, prezentacja własnego budżetu. 8. Opisywanie przeszłości, odwoływanie się do wspomnień (leksyka: życie na wsi, życie w mieście – zalety i wady, gramatyka: imparfait, porównanie). 9. Opisywanie zmian (różnicowanie imparfait/passé composé) 10. Poszukiwanie mieszkania, analiza ofert, redagowanie ogłoszenia (leksyka:ogłoszenia prasowe, gramatyka : zaimki COD, COI) |
Metody dydaktyczne: |
Ćwiczenia przedmiotowe przy zastosowaniu komunikacyjnego podejścia w nauczaniu języka obcego z udziałem pracy własnej studenta. Ćwiczenia prowadzone są z wykorzystaniem metody aktywizującej (w tym np. pracy w grupach, metody projektowej, prezentacji, webquest, case study) oraz z zastosowaniem metod i technik kształcenia na odległość. Liczba godzin pracy własnej studenta: 30 Opis pracy własnej studenta: Praca z podręcznikiem, słownikiem, ćwiczeniami, literaturą uzupełniającą, źródłami internetowymi, materiałami na platformie e-learningowej. Przyswajanie i utrwalanie kompetencji językowych nabytych w trakcie zajęć. Przygotowywanie form ustnych i pisemnych (na przykład projekt, prezentacja, dialog, list). Przygotowywanie do testów sprawdzających. |
Metody i kryteria oceniania: |
Uczestnictwo w zajęciach jest warunkiem , nieobecność w wymiarze 60% i więcej skutkuje nieuzyskaniem zaliczenia. Uczestnictwo w Uczestnictwo zajęciach jest warunkiem uzyskania zaliczenia. Nieobecność studenta na zajęciach w wymiarze 60% i więcej skutkuje nieuzyskaniem zaliczenia i koniecznością powtórzenia modułu. Oceną końcową jest średnia ważona ocen: - z minimum 3 testów śródsemestralnych na semestr (umiejętnościowych i wiedzowych) (waga 2), - z wypowiedzi ustnych i prac pisemnych (waga 1), - innych form pracy własnej studenta. Skala ocen: 90 - 100 % = bdb (bardzo dobry) 84 - 89 % = db+ (dobry plus) 75 – 83 % = db (dobry) 69 - 74% = dst+ (dostateczny plus) Oceną końcową egzaminu jest średnia ważona ocen z części pisemnej i ustnej egzaminu - część pisemna (test ) (waga 2) - część ustna (waga 1) Warunkiem uzyskania oceny pozytywnej z całości egzaminu jest zaliczenie każdej części na ocenę co najmniej dostateczną. Skala ocen: 90-100% = bdb ( bardzo dobry) 84-89% = db+ ( dobry plus) 75-83% = db (dobry) 69-74% = dst+ (dostateczny plus) 60-68% = dst (dostateczny) 59-0% = ndst (niedostateczny) |
Uwagi: |
PASMO HUMANISTYCZNO - SPOŁECZNE; II ROK NAUKI JĘZYKA [WFil: Informacja naukowa i bibliotekoznawstwo, Filologia polska, Informacja w instytucjach e-społeczeństwa, Kultury mediów, Kulturoznawstwo, Sztuka pisania; WNS: Bezpieczeństwo narodowe i międzynarodowe, Doradztwo filozoficzne i coaching, Dziennikarstwo i komunikacja społeczna, Doradztwo polityczne i publiczne, Filozofia, Historia, Historia sztuki, Politologia, Stosowane nauki społeczne, Socjologia, Praca socjalna, Turystyka historyczna; WPiA: Administracja, Prawo Przedsiębiorczość; WRiTv: Organizacja produkcji filmowej i telewizyjnej, Realizacja obrazu filmowego, telewizyjnego i fotografia, Reżyseria] |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.