Fakultet - Warsztaty Dobrych Manier [06-PE-OP-N2-44.3]
semestr letni 2016/2017
Ćwiczenia,
grupa nr 1
Przedmiot: | Fakultet - Warsztaty Dobrych Manier [06-PE-OP-N2-44.3] |
Zajęcia: |
semestr letni 2016/2017 [2016/2017L]
(zakończony)
Ćwiczenia [C], grupa nr 1 [pozostałe grupy] |
Termin i miejsce:
|
(brak danych) |
Liczba osób w grupie: | 36 |
Limit miejsc: | 36 |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Prowadzący: | Violetta Rodek |
Literatura: |
Sawicka E.: Savoir – Vivre. Podręcznik dobrych manier. Wyd. PWN, Warszawa 2008. Fedorowicz D.: Kultura osobista. Wyd. WAM, Kraków 2015. Johnson D.: Współczesne maniery. Jak zachowywać się w drodze na szczyt? Wyd. Literackie, Kraków 2015. Bonneau E.: Wielka księga dobrych manier. Wyd. RM, Warszawa 2014. Witt U.: Dobre maniery przy stole. Wyd. RM, Warszawa 2013. Maj-Osytek M.: Komunikacja niewerbalna: autoprezentacja, relacje, mowa ciała. Wyd. Samo Sedno Edgard, Warszawa 2014. Campbell M.G.: Jak przygotować profesjonalną prezentację? Wyd. Wolters Kluwer Polska, Kraków 2007. Szmajke A.: Autoprezentacja : maski, pozy, miny. Wyd. Ursa Consulting, Olsztyn 1999. Materiały szkoleniowe własne. |
Zakres tematów: |
1. ABC savoir-vivre: - zasady powitań, przedstawiania (przejście na „ty”, wizytówki); - precedencja w miejscu pracy (spotkania, wizyty, konferencje firmowe); tytulatura w mowie i piśmie, zwroty grzecznościowe; - zasady komunikacji w przestrzeni publicznej (ulica, komunikacja miejska, teatr); trudne rekwizyty (rękawiczki, tel. komórkowy, plecak, kapelusz, okulary przeciwsłoneczne); - rola gospodarza i rola gościa w przestrzeniach służbowych i prywatnych; ubiór na każda okazję (stopnie oficjalności stroju); - pojęcie faux pas i tematy tabu; - przy stole: rodzaje przyjęć, trudne potrawy, toasty, mowa sztućców, prezenty, kwiaty, restauracja; 2. Zasady kreowania własnego wizerunku; autoprezentacja. |
Metody dydaktyczne: |
Metoda podająca z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych; metoda uczenia się we współpracy (składanka, metoda ćwiczeniowa); elementy metody problemowej - gra dydaktyczna (symulacja). |
Metody i kryteria oceniania: |
Warunkiem uzyskania zaliczenia jest aktywny udział we wszystkich ćwiczeniach praktycznych, służących rozwijaniu umiejętności związanych z właściwym zachowaniem się podczas powitania, przedstawiania się, przy stole, w miejscu pracy, przestrzeni publicznej, podejmowaniem roli gospodarza i gościa, autoprezentacją. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.