Uniwersytet Ślaski w Katowicach - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Fakultet - Warsztaty Dobrych Manier [06-PE-OP-N2-44.3] semestr letni 2016/2017
Ćwiczenia, grupa nr 1

Przejdź do planu zaznaczono terminy wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot: Fakultet - Warsztaty Dobrych Manier [06-PE-OP-N2-44.3]
Zajęcia: semestr letni 2016/2017 [2016/2017L] (zakończony)
Ćwiczenia [C], grupa nr 1 [pozostałe grupy]
Termin i miejsce: Podana informacja o terminie jest orientacyjna. W celu uzyskania pewnej informacji obejrzyj kalendarz roku akademickiego lub skontaktuj się z wykładowcą (nieregularności zdarzają się przede wszystkim w przypadku zajęć odbywających się rzadziej niż co tydzień). (brak danych)
Liczba osób w grupie: 36
Limit miejsc: 36
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Prowadzący: Violetta Rodek
Literatura:

Sawicka E.: Savoir – Vivre. Podręcznik dobrych manier. Wyd. PWN, Warszawa 2008.

Fedorowicz D.: Kultura osobista. Wyd. WAM, Kraków 2015.

Johnson D.: Współczesne maniery. Jak zachowywać się w drodze

na szczyt? Wyd. Literackie, Kraków 2015.

Bonneau E.: Wielka księga dobrych manier. Wyd. RM, Warszawa 2014.

Witt U.: Dobre maniery przy stole. Wyd. RM, Warszawa 2013.

Maj-Osytek M.: Komunikacja niewerbalna: autoprezentacja, relacje, mowa ciała. Wyd. Samo Sedno Edgard, Warszawa 2014.

Campbell M.G.: Jak przygotować profesjonalną prezentację? Wyd. Wolters Kluwer Polska, Kraków 2007.

Szmajke A.: Autoprezentacja : maski, pozy, miny. Wyd. Ursa Consulting, Olsztyn 1999.

Materiały szkoleniowe własne.

Zakres tematów:

1. ABC savoir-vivre:

- zasady powitań, przedstawiania (przejście na „ty”, wizytówki);

- precedencja w miejscu pracy (spotkania, wizyty, konferencje firmowe); tytulatura w mowie i piśmie, zwroty grzecznościowe;

- zasady komunikacji w przestrzeni publicznej (ulica, komunikacja miejska, teatr); trudne rekwizyty (rękawiczki, tel. komórkowy, plecak, kapelusz, okulary przeciwsłoneczne);

- rola gospodarza i rola gościa w przestrzeniach służbowych

i prywatnych; ubiór na każda okazję (stopnie oficjalności stroju);

- pojęcie faux pas i tematy tabu;

- przy stole: rodzaje przyjęć, trudne potrawy, toasty, mowa sztućców, prezenty, kwiaty, restauracja;

2. Zasady kreowania własnego wizerunku; autoprezentacja.

Metody dydaktyczne:

Metoda podająca z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych; metoda uczenia się we współpracy (składanka, metoda ćwiczeniowa); elementy metody problemowej - gra dydaktyczna (symulacja).

Metody i kryteria oceniania:

Warunkiem uzyskania zaliczenia jest aktywny udział we wszystkich ćwiczeniach praktycznych, służących rozwijaniu umiejętności związanych z właściwym zachowaniem się podczas powitania, przedstawiania się, przy stole, w miejscu pracy, przestrzeni publicznej, podejmowaniem roli gospodarza i gościa, autoprezentacją.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)