Uniwersytet Ślaski w Katowicach - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Język obcy-język angielski 3/IN [13-EM-S1-JEZA3] semestr zimowy 2016/2017
Ćwiczenia, grupa nr 1

Przejdź do planu zaznaczono terminy wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot: Język obcy-język angielski 3/IN [13-EM-S1-JEZA3]
Zajęcia: semestr zimowy 2016/2017 [2016/2017Z] (zakończony)
Ćwiczenia [C], grupa nr 1 [pozostałe grupy]
Termin i miejsce: Podana informacja o terminie jest orientacyjna. W celu uzyskania pewnej informacji obejrzyj kalendarz roku akademickiego lub skontaktuj się z wykładowcą (nieregularności zdarzają się przede wszystkim w przypadku zajęć odbywających się rzadziej niż co tydzień). (brak danych)
Liczba osób w grupie: 16
Limit miejsc: (brak danych)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Prowadzący: Agata Adamczyk-Gzara, Maria Stec
Literatura:

English File Intermediate 3rd edition, Ch. Latham-Koenig, C. Oxenden, Wyd. Oxford. 2013

Platforma e-learningowa UPGOW: http://el.us.edu.pl/upgow/course/index.php?categoryid=33

Słowniki językowe i zasoby Internetu.

Słownik tematyczny języka angielskiego.

Podręczniki do nauki gramatyki na poziomie B1.

Dodatkowe materiały przygotowane przez lektora.

E-lektorat – język angielski:

http://el.us.edu.pl/upgow/course/view.php?id=134

Zakres tematów:

1. Opisywanie jedzenia (przymiotnik, porównania), wypowiadanie się na temat dań i sposobów gotowania (użycie czasów teraźniejszych), wyrażanie swoich życzeń w restauracjach (użycie form opisujących przyszłość), zabieranie w dyskusji na temat lokalnych

i międzynarodowych zwyczajów kulinarnych (rozwój świadomości wielokulturowej).

2. Słownictwo oraz wyrażenia kolokwialne związane z jedzeniem, odżywianiem się i gotowaniem.

3. Umiejętności prowadzenia dialogów w restauracjach.

4. Wypowiadanie się na temat relacji w rodzinie, opisywanie jej członków (przymiotniki, rozwój inteligencji interpersonalnych

i umiejętności społecznych).

5. Wypowiadanie się na temat pieniędzy, wydawania i oszczędzania, wyrażanie się na temat ekonomii osobistej (użycie czasów przeszłych).

6. Słownictwo oraz wyrażenia kolokwialne związane z zarabianiem, ekonomią i bankowością.

7. Opisywanie osób i wydarzeń, które zmieniają życie (zastosowanie czasów przeszłych i przymiotników silnych).

8. Zabieranie dyskusji na temat organizacji krajowych

i międzynarodowych (rozwijanie umiejętności komunikatywnych).

9. Słownictwo oraz wyrażenia kolokwialne związane z ekologią i pracą charytatywną.

Metody dydaktyczne:

Ćwiczenia przedmiotowe przy zastosowaniu komunikacyjnego podejścia w nauczaniu języka obcego z udziałem pracy własnej studenta. Ćwiczenia prowadzone są z wykorzystaniem metody aktywizującej (w tym np. pracy w grupach, metody projektowej, prezentacji, webquest, case study) oraz z zastosowaniem metod i technik kształcenia na odległość.

Liczba godzin pracy własnej studenta 30 godzin.

Praca z podręcznikiem, słownikiem, ćwiczeniami, literaturą uzupełniającą, źródłami internetowymi. Praca na platformie e-learningowej. Przyswajanie i utrwalanie kompetencji językowych nabytych w trakcie zajęć. Przygotowywanie form ustnych i pisemnych (na przykład projekt, prezentacja, dialog, list). Przygotowywanie do testów sprawdzających.

Metody i kryteria oceniania:

Uczestnictwo w zajęciach jest warunkiem uzyskania zaliczenia. Nieobecność studenta na zajęciach w wymiarze 60% i więcej skutkuje nieuzyskaniem zaliczenia i koniecznością powtórzenia modułu.

Oceną końcową jest średnia ważona ocen:

- z minimum 3 testów na semestr (waga 2),

- z wypowiedzi ustnych i prac pisemnych (waga 1),

- za aktywne uczestnictwo w zajęciach (waga 1),

- z pracy studenta na platformie e-learningowej (waga 1) ,

- innych form pracy własnej studenta ( np. projekty i prezentacje).

Skala ocen:

90 - 100 % = bdb (bardzo dobry)

84 - 89 % = db+ (dobry plus)

75 – 83 % = db (dobry)

69 - 74% = dst+ (dostateczny plus)

60 - 68% = dst (dostateczny)

Uwagi:

Edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznej

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.3.0-2 (2024-04-26)