Uniwersytet Ślaski w Katowicach - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Język francuski cz.4 [12-AE-S1-10JF.4] semestr letni 2016/2017
Ćwiczenia, grupa nr 1

Przejdź do planu zaznaczono terminy wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot: Język francuski cz.4 [12-AE-S1-10JF.4]
Zajęcia: semestr letni 2016/2017 [2016/2017L] (zakończony)
Ćwiczenia [C], grupa nr 1 [pozostałe grupy]
Termin i miejsce: Podana informacja o terminie jest orientacyjna. W celu uzyskania pewnej informacji obejrzyj kalendarz roku akademickiego lub skontaktuj się z wykładowcą (nieregularności zdarzają się przede wszystkim w przypadku zajęć odbywających się rzadziej niż co tydzień). (brak danych)
Liczba osób w grupie: 1
Limit miejsc: (brak danych)
Prowadzący: Agata Adamczyk-Gzara
Literatura:

Literatura obowiązkowa:

Podręcznik “Alter Ego A1” , Annie Berthet, Catherine Hugot i inni, wyd. Hachette Livre 2006

Literatura uzupełniająca:

„Gramatyka francuska dla młodzieży” Bescherelle Junior, opracowanie zbiorowe, wyd. Wydawnictwo Szkolne PWN;

„Vocabulaire progressif du français – Niveau débutant”, Claire Leroy-Miquel, wyd. CLE International 2010

Dodatkowe materiały przygotowane przez lektora

Platforma e-learningowa Moodle

Kurs językowy zamieszczony na platformie UPGOW: http://el.us.edu.pl/upgow/course/index.php?categoryid=33

E-lektorat – język francuski: http://el.us.edu.pl/upgow/enrol/index.php?id=138

Zakres tematów:

Rozwijanie struktur leksykalno-gramatycznych oraz umiejętności komunikacyjnych z zakresu języka ogólnego w oparciu o materiał zawarty w rozdziałach 7-8 podręcznika podstawowego (Alter Ego A1, Hachette)

1. Opisywanie posiłków ( leksyka: produkty żywnościowe, opakowania, wagi, gramatyka: rodzajnik cząstkowy, przysłówki ilościowe);

1. Wyrażanie opinii na temat ubioru, udzielanie rad w zakresie wyglądu i stroju (leksyka: ubiór i dodatki, kolory; gramatyka: zaimek COD);

2. Dokonywanie wyboru podarunku, wyrażanie opinii pozytywnej i negatywnej (leksyka: podarunki, wyrażenia opiniodawcze; gramatyka: zaimek COI);

3. Nabywanie i utrwalanie słownictwa związanego z robieniem zakupów ( leksyka: zakupy, typy sklepów; gramatyka: zaimek względny qui, que, où , przymiotniki - able,);

4. Dokonywanie płatności, środki płatności ( leksyka: środki płatności, usługi; gramatyka: zaimek en)

5. Sporządzanie listy zakupów żywnościowych, dokonywanie zakupów (leksyka: produkty żywnościowe – rozszerzenie; gramatyka: wyrażenia ilościowe – cd.)

6. Dokonywanie wyboru restauracji i uzasadnianie decyzji; składanie zamówienia, rezerwacja miejsca w restauracji;

7. Porównywanie miejsca zamieszkania ( miasto/wieś) ( leksyka: infrastruktura miejsca i wiejska; gramatyka; porównania);

8. Opisywanie miejsca zamieszkania ( leksyka: miejsce zamieszkania, elementy wystroju wnętrza i wyposażenia wnętrza; gramatyka: czas przeszły imparfait);

9. Odczytywanie i redagowanie ogłoszenia dot. nieruchomości (sprzedaż/zamiana mieszkania/poszukiwanie współlokatora) (leksyka: elementy umowy najmu; gramatyka: wyrażenia czasowe depuis, il y a, użycie zaimków COI, COD, y, en )

10. Wspólny najem, zasięganie informacji, negocjowanie warunków, umowa najmu (leksyka: elementy umowy najmu, gramatyka: wyrażenia czasowe depuis, il y a , użycie zaimków COI, COD, y, en )

11. Doskonalenie wymowy, intonacja i akcent zdaniowy, łączenie słów

Doskonalenie umiejętności wypowiadania się w formie pisemnej i/lub ustnej na tematy poruszane na zajęciach.

Rozwijanie umiejętności rozumienia tekstu pisanego oraz słuchanego, z wykorzystaniem materiałów audio i video.

Metody dydaktyczne:

Metody prowadzenia zajęć:

Ćwiczenia przedmiotowe przy zastosowaniu komunikacyjnego podejścia w nauczaniu języka obcego z udziałem pracy własnej studenta. Ćwiczenia prowadzone są z wykorzystaniem metody aktywizującej (w tym np. pracy w grupach, metody projektowej, prezentacji, webquest, case study) oraz z zastosowaniem metod i technik kształcenia na odległość.

Liczba godzin pracy własnej studenta :30

Opis pracy własnej studenta:

Praca z podręcznikiem, słownikiem, ćwiczeniami, literaturą uzupełniającą, źródłami internetowymi, materiałami na platformie e-learningowej. Przyswajanie i utrwalanie kompetencji językowych nabytych w trakcie zajęć. Przygotowywanie form ustnych i pisemnych (na przykład projekt, prezentacja, dialog, list). Przygotowywanie do testów sprawdzających.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie:

Uczestnictwo w zajęciach jest warunkiem uzyskania zaliczenia. Nieobecność studenta na zajęciach w wymiarze 60% i więcej skutkuje nieuzyskaniem zaliczenia i koniecznością powtórzenia modułu.

Oceną końcową jest średnia ważona ocen:

- z minimum 3 testów śródsemestralnych na semestr (umiejętnościowych i wiedzowych) (waga 2),

- z wypowiedzi ustnych i prac pisemnych (waga 1),

- innych form pracy własnej studenta.

Skala ocen:

90 - 100 % = bdb (bardzo dobry)

84 - 89 % = db+ (dobry plus)

75 – 83 % = db (dobry)

69 - 74% = dst+ (dostateczny plus)

60 - 68% = dst (dostateczny)

0-59% = ndst (niedostateczny)

Egzamin:

Wymagania merytoryczne:

Opanowanie materiału gramatyczno-leksykalnego oraz nabycie sprawności językowych określonych w treściach zajęć wszystkich 4 modułów „Język obcy”.

Oceną końcową egzaminu jest średnia ważona ocen z części pisemnej i ustnej egzaminu

- część pisemna (test ) (waga 2)

- część ustna (waga 1)

Warunkiem uzyskania oceny pozytywnej z całości egzaminu jest zaliczenie każdej części na ocenę co najmniej dostateczną.

Skala ocen:

90-100% = bdb ( bardzo dobry)

84-89% = db+ ( dobry plus)

75-83% = db (dobry)

69-74% = dst+ (dostateczny plus)

60-68% = dst (dostateczny)

59-0% = ndst (niedostateczny)

przebieg procesu weryfikacji

Część pisemna egzaminu ( test ), zgodna ze wzorcem egzaminu końcowego przyjętym w SPNJO, zawiera następujące elementy:

1.Rozumienie tekstu słuchanego

2.Rozumienie tekstu pisanego

3.Leksyka

4.Gramatyka

5.Komunikacja

6.Krótka forma pisemna

Część ustna egzaminu zgodna ze wzorcem egzaminu końcowego przyjętym w SPNJO.

Uwagi:

ASKK

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)