Uniwersytet Ślaski w Katowicach - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Język obcy [13-GR-SM-JO2] semestr letni 2016/2017
Ćwiczenia, grupa nr 2

Przejdź do planu zaznaczono terminy wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot: Język obcy [13-GR-SM-JO2]
Zajęcia: semestr letni 2016/2017 [2016/2017L] (zakończony)
Ćwiczenia [C], grupa nr 2 [pozostałe grupy]
Termin i miejsce: Podana informacja o terminie jest orientacyjna. W celu uzyskania pewnej informacji obejrzyj kalendarz roku akademickiego lub skontaktuj się z wykładowcą (nieregularności zdarzają się przede wszystkim w przypadku zajęć odbywających się rzadziej niż co tydzień). (brak danych)
Liczba osób w grupie: 0
Limit miejsc: (brak danych)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Prowadzący: Agata Cienciała
Literatura:

Literatura obowiązkowa: New Inside Out, S. Kay, V. Jones. Wydawnictwo Macmillan, 2013.

Literatura uzupełniająca: Słowniki językowe i zasoby Internetu

Słownik tematyczny języka angielskiego

Podręczniki do nauki gramatyki na poziomie B2

Dodatkowe materiały przygotowane przez lektora z zakresu ESP.

Platforma e-learningowa UPGOW: http://el.us.edu.pl/upgow/course/index.php?categoryid=33

E-lektorat – język angielski:

http://el.us.edu.pl/upgow/course/view.php?id=134

Zakres tematów:

1. Opisywanie wyzwań życiowych personalnych i sportowych (powtórka i użycie czasów przeszłych, narracja).

2. Opisywanie przemian wewnętrznych (budowa wyrazów, użycie prefiksów i sufiksów).

3. Wypowiadanie się na temat przyzwyczajeń i nałogów (powtórka czasowników złożonych).

4. Słownictwo oraz wyrażenia kolokwialne związane z zdrowym trybem życia.

5. Rozwijanie sprawności pisania artykułów.

6. Wyrażanie opinii na temat nawyków i przyzwyczajeń (użycie struktur czasownika z will, would, used to).

7. Opisywanie tradycji weselnych w Polsce i innych krajach (rozwój umiejętności interpersonalnych i wielokuturowych).

8. Słownictwo oraz wyrażenia kolokwialne związane z relacjami międzyludzkimi w kontekście zwyczajów i tradycji.

9. Rozwijanie sprawności pisania listów.

10. Opisywanie jedzenia i restauracji (przymiotnik, porównania).

11. Wypowiadanie się na temat preferencji odżywczych, dań i sposobów gotowania (użycie form pasywnych ,

12. Wyrażanie swoich życzeń w restauracjach (użycie czasów teraźniejszych, zabieranie w dyskusji na temat lokalnych i międzynarodowych zwyczajów kulinarnych (rozwój świadomości wielokulturowej).

13. Słownictwo oraz wyrażenia kolokwialne związane z jedzeniem, odżywianiem się i gotowaniem. Problem odpadków.

14. Umiejętności prowadzenia dialogów w restauracjach.

15. Rozwijanie umiejętności pisania esejów.

Metody dydaktyczne:

Ćwiczenia przedmiotowe przy zastosowaniu komunikacyjnego podejścia w nauczaniu języka obcego z udziałem pracy własnej studenta. Ćwiczenia prowadzone są z wykorzystaniem metody aktywizującej (w tym np. pracy w grupach, metody projektowej, prezentacji, webquest, case study) oraz z zastosowaniem metod i technik kształcenia na odległość.

Liczba godzin pracy własnej studenta: 30

Opis pracy własnej studenta: Praca z podręcznikiem, słownikiem, ćwiczeniami, literaturą uzupełniającą, źródłami internetowymi. Praca na platformie e-learningowej. Przyswajanie i utrwalanie kompetencji językowych nabytych w trakcie zajęć. Przygotowywanie form ustnych i pisemnych (na przykład projekt, prezentacja, dialog, list). Przygotowywanie do testów sprawdzających.

Metody i kryteria oceniania:

Uczestnictwo w zajęciach jest warunkiem uzyskania zaliczenia. Nieobecność studenta na zajęciach w wymiarze 60% i więcej skutkuje nieuzyskaniem zaliczenia i koniecznością powtórzenia modułu.

Oceną końcową jest średnia ważona ocen:

- z minimum 3 testów śródsemestralnych na semestr (umiejętnościowych

i wiedzowych) (waga 2),

- z wypowiedzi ustnych i prac pisemnych (waga 1),

- innych form pracy własnej studenta.

Skala ocen:

90 - 100 % = bdb (bardzo dobry)

84 - 89 % = db+ (dobry plus)

75 – 83 % = db (dobry)

69 - 74% = dst+ (dostateczny plus)

60 - 68% = dst (dostateczny)

0-59% = ndst (niedostateczny)

Uwagi:

Grafika I rok

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.3.0-2 (2024-04-26)