Język angielski - pasmo cieszyńskie [31C-ST-S1-ANG-1]
semestr zimowy 2017/2018
lektorat,
grupa nr 8
Przedmiot: | Język angielski - pasmo cieszyńskie [31C-ST-S1-ANG-1] |
Zajęcia: |
semestr zimowy 2017/2018 [2017/2018Z]
(zakończony)
lektorat [Lekt], grupa nr 8 [pozostałe grupy] |
Termin i miejsce:
|
|
Terminy najbliższych spotkań:
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem. |
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań. |
Liczba osób w grupie: | 22 |
Limit miejsc: | 22 |
Zaliczenie: | Zaliczenie z modułu |
Prowadzący: | Krzysztof Franek |
Literatura: |
literatura obowiązkowa English File Intermediate 3rd edition, Ch. Latham-Koenig, C. Oxenden, Wyd. Oxford. 2013 Platforma e-learningowa UPGOW: http://el.us.edu.pl/upgow/course/index.php?categoryid=33 E-lektorat – język angielski: http://el.us.edu.pl/upgow/course/view.php?id=134 literatura uzupełniająca Słowniki językowe i zasoby Internetu Słownik tematyczny języka angielskiego Podręczniki do nauki gramatyki na poziomie B1 Dodatkowe materiały przygotowane przez lektora. Platforma e-learningowa UPGOW: http://el.us.edu.pl/upgow/course/index.php?categoryid=33 E-lektorat – język angielski: http://el.us.edu.pl/upgow/course/view.php?id=134 |
Zakres tematów: |
1. Opisywanie jedzenia (przymiotnik, porównania), wypowiadanie się na temat dań i sposobów gotowania (użycie czasów teraźniejszych), wyrażanie swoich życzeń w restauracjach (użycie form opisujących przyszłość), zabieranie w dyskusji na temat lokalnych i międzynarodowych zwyczajów kulinarnych (rozwój świadomości wielokulturowej). 2. Słownictwo oraz wyrażenia kolokwialne związane z jedzeniem, odżywianiem się i gotowaniem. 3. Umiejętności prowadzenia dialogów w restauracjach. 4. Wypowiadanie się na temat relacji w rodzinie, opisywanie jej członków (przymiotniki, rozwój inteligencji interpersonalnych i umiejętności społecznych). 5. Wypowiadanie się na temat pieniędzy, wydawania i oszczędzania, wyrażanie się na temat ekonomii osobistej (użycie czasów przeszłych). 6. Słownictwo oraz wyrażenia kolokwialne związane z zarabianiem, ekonomią i bankowością. 7. Opisywanie osób i wydarzeń, które zmieniają życie (zastosowanie czasów przeszłych i przymiotników silnych). 8. Zabieranie dyskusji na temat organizacji krajowych i międzynarodowych (rozwijanie umiejętności komunikatywnych). 9. Słownictwo oraz wyrażenia kolokwialne związane z ekologią i pracą charytatywną. |
Metody dydaktyczne: |
Ćwiczenia przedmiotowe przy zastosowaniu komunikacyjnego podejścia w nauczaniu języka obcego z udziałem pracy własnej studenta. Ćwiczenia prowadzone są z wykorzystaniem metody aktywizującej (w tym np. pracy w grupach, metody projektowej, prezentacji, webquest, case study) oraz z zastosowaniem metod i technik kształcenia na odległość. Liczba godzin pracy własnej studenta 30 opis pracy własnej studenta Praca z podręcznikiem, słownikiem, ćwiczeniami, literaturą uzupełniającą, źródłami internetowymi. Praca na platformie e-learningowej. Przyswajanie i utrwalanie kompetencji językowych nabytych w trakcie zajęć. Przygotowywanie form ustnych i pisemnych (na przykład projekt, prezentacja, dialog, list). Przygotowywanie do testów sprawdzających. |
Metody i kryteria oceniania: |
Uczestnictwo w zajęciach jest warunkiem uzyskania zaliczenia. Nieobecność studenta na zajęciach w wymiarze 60% i więcej skutkuje nieuzyskaniem zaliczenia i koniecznością powtórzenia modułu. Oceną końcową jest średnia ważona ocen: - z minimum 3 testów na semestr (waga 2), z wypowiedzi ustnych i prac pisemnych (waga 1), za aktywne uczestnictwo w zajęciach (waga 1), praca studenta na platformie e-learningowej (waga 1) , innych form pracy własnej studenta ( np. projekty i prezentacje) Skala ocen: 90 - 100 % = bdb (bardzo dobry) 84 - 89 % = db+ (dobry plus) 75 – 83 % = db (dobry) 69 - 74% = dst+ (dostateczny plus) 60 - 68% = dst (dostateczny) |
Uwagi: |
Język angielski - poziom B1 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.