Język niemiecki - poziom początkujący [31-ST-L30-NIEM-A1.4E]
semestr letni 2017/2018
lektorat,
grupa nr 4
Przedmiot: | Język niemiecki - poziom początkujący [31-ST-L30-NIEM-A1.4E] |
Zajęcia: |
semestr letni 2017/2018 [2017/2018L]
(zakończony)
lektorat [Lekt], grupa nr 4 [pozostałe grupy] |
Termin i miejsce:
|
każdy poniedziałek, 12:00 - 13:45
sala 2.2 Budynek dydaktyczny "Żyleta" (Sosnowiec, ul. Będzińska 60) jaki jest adres? |
Terminy najbliższych spotkań:
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem. |
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań. |
Liczba osób w grupie: | 15 |
Limit miejsc: | 22 |
Zaliczenie: | Ocena końcowa z modułu |
Prowadzący: | Marzanna Tatara |
Literatura: |
Literatura obowiązkowa: Daf Kompakt A1, Wyd. Klett, 2011 Literatura uzupełniająca: Dodatkowe materiały przygotowane przez lektora. |
Zakres tematów: |
Rozwijanie struktur leksykalno-gramatycznych oraz umiejętności komunikacyjnych z zakresu języka ogólnego w oparciu o materiał zawarty w rozdziałach 7-8 podręcznika podstawowego (DaF Kompakt A1) Lekcja 7 Szwajcaria – Atrakcyjny kraj dla szukających pracy Tematyka, zakres słownictwa, elementy realioznawcze: - Przyswajanie podstaw wiedzy realioznawczej o Szwajcarii. - Zapoznanie się z najważniejszymi zabytkami miasta Berna - Orientowanie się na planie miasta – zadawanie pytań o drogę, udzielanie informacji. - Nabywanie biletu na przejazd w automacie biletowym. - Stosowanie zwrotów grzecznościowych i wyrażeń emocjonalnych używanych w czasie składania wizyty, odgrywanie ról: gość - gospodarz. - Odczytywanie danych statystycznych – argumenty przemawiajace za zmianą miejsca zamieszkania i podjęcia pracy w Szwajcarii. Gramatyka: - przyimki: mit, zu, von; um, durch - zaimki nieokreślone: man, alle, nichts, etwas Lekcja 8 Wyjście do restauracji, organizacja przyjęć Tematyka, zakres słownictwa, elementy realioznawcze: - Umawianie się na wyjście do restauracji. - Rezerwowanie stolika w restauracji. - Wybór posiłku i napoju z karty dań – rozmowa z kelnerem - Prezentowanie ulubionego dania lub napoju. - Rozumienie i notowanie przepisów kulinarnych. - Przygotowanie małych przyjęć w domu. - Zapraszanie gości na przyjęcie. - Przyjmowanie i rezygnowanie z zaproszenia na przyjęcie. - Small talks w czasie spotkań towarzyskich na imprezie Gramatyka: - przymiotniki odrzeczownikowe przy użyciu zaimków „etwas”, „nichts” - rzeczowniki odczasownikowe bezokolicznikowe - rzeczowniki złożone - odmiana przymiotnika w mianowniku i bierniku po rodzajniku nieokreślonym, przeczeniu „kein” i zaimku dzierżawczym w liczbie pojedynczej |
Metody dydaktyczne: |
Ćwiczenia przedmiotowe przy zastosowaniu komunikacyjnego podejścia w nauczaniu języka obcego z udziałem pracy własnej studenta. Ćwiczenia prowadzone są z wykorzystaniem metody aktywizującej (w tym np. pracy w grupach, prezentacji) oraz z zastosowaniem metod i technik kształcenia na odległość. Liczba godzin pracy własnej studenta - 30 Opis pracy własnej studenta - Praca z podręcznikiem, słownikiem, ćwiczeniami, literaturą uzupełniającą, źródłami internetowymi. Przyswajanie i utrwalanie kompetencji językowych nabytych w trakcie zajęć. Przygotowywanie form ustnych i pisemnych (na przykład prezentacja, dialog, list). Przygotowywanie do testów sprawdzających. |
Metody i kryteria oceniania: |
Uczestnictwo w zajęciach jest warunkiem uzyskania zaliczenia. Nieobecność studenta na zajęciach w wymiarze 60% i więcej skutkuje nieuzyskaniem zaliczenia i koniecznością powtórzenia modułu. Oceną końcową jest średnia ważona ocen: - z minimum 3 testów śródsemestralnych na semestr (wiedzowych i umiejętnościowych) ( waga 2) - z wypowiedzi ustnych i prac pisemnych ( waga 1) - z innych form pracy własnej studenta Egzamin Oceną końcową egzaminu jest średnia ważona ocen z części pisemnej i ustnej egzaminu: - część pisemna (test - waga 2) - część ustna (waga 1) Warunkiem uzyskania oceny pozytywnej z całości egzaminu jest zaliczenie każdej części na ocenę co najmniej dostateczną. Część pisemna egzaminu ( test ), zgodna ze wzorcem egzaminu końcowego przyjętym w SPNJO, zawiera następujące elementy: 1.Rozumienie tekstu słuchanego 2.Rozumienie tekstu pisanego 3.Leksyka 4.Gramatyka 5.Komunikacja 6.Krótka forma pisemna Część ustna egzaminu zgodna ze wzorcem egzaminu końcowego przyjętym w SPNJO. Skala ocen: 90-100% = bdb ( bardzo dobry) 84-89% = db+ ( dobry plus) 75-83% = db (dobry) 69-74% = dst+ (dostateczny plus) 60-68% = dst (dostateczny) |
Uwagi: |
PASMO MATEMATYCZNO - PRZYRODNICZE; II ROK [WYDZIAŁ NAUK O ZIEMI: Geologia, Geografia, Geologia stosowana, Inżynieria zagrożeń środowiskowych, Studia regionalne, Zarządzanie i administrowanie regionami, Zarządzanie regionami] |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.