Uniwersytet Ślaski w Katowicach - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Język francuski - poziom początkujący [31-ST-L30-FRAN-A1.4E] semestr letni 2019/2020
lektorat, grupa nr 2

Przejdź do planu zaznaczono terminy wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot: Język francuski - poziom początkujący [31-ST-L30-FRAN-A1.4E]
Zajęcia: semestr letni 2019/2020 [2019/2020L] (zakończony)
lektorat [Lekt], grupa nr 2 [pozostałe grupy]
Termin i miejsce: Podana informacja o terminie jest orientacyjna. W celu uzyskania pewnej informacji obejrzyj kalendarz roku akademickiego lub skontaktuj się z wykładowcą (nieregularności zdarzają się przede wszystkim w przypadku zajęć odbywających się rzadziej niż co tydzień).
każdy wtorek, 8:00 - 9:30
sala 354-355
Wydział Nauk Ścisłych i Technicznych (Katowice, ul. Bankowa 14) jaki jest adres?
Terminy najbliższych spotkań: Daty odbywania się zajęć grupy. Prezentują informacje na podstawie zdefiniowanych w USOS terminów oraz spotkań.
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem.
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań.
Data i miejsceProwadzący
Liczba osób w grupie: 17
Limit miejsc: 22
Zaliczenie: Ocena końcowa z modułu
Prowadzący: Bożena Czekańska-Mirek
Literatura:

Podręcznik “Alter Ego A1+”, Catherine Hugo, Véronique M. Kizirian, Monique Waendendries, Annie Berthet, Emanuell Daill, Wyd. Hachette Livre, 2012

Kurs językowy zamieszczony na platformie UPGOW: http://el.us.edu.pl/upgow/course/index.php?categoryid=33 http://el.us.edu.pl/upgow/enrol/index.php?id=138

„Gramatyka francuska dla młodzieży” Bescherelle Junior, opracowanie zbiorowe,

wyd. Wydawnictwo Szkolne PWN;

„Vocabulaire Progressif du français” – intermédiaire, Miquel Claire, Goliot-Lété Anne, wyd. CLE International.

„Civilisation progressive du français”, Ross Steele, wyd. CLE International, 2006

Dodatkowe materiały przygotowane przez lektora.

Zakres tematów:

1. Informacja o posiłkach we Francji (leksyka: nazwy posiłków, godziny posiłków, charakterystyka, części składowe posiłków, gramatyka: przyimek -de, - à w nazwach dań).

2. Określanie preferencji żywieniowych, rozumienie menu (leksyka: produkty żywnościowe, gramatyka: rodzajnik cząstkowy w zestawieniu z rodzajnikiem określonym i nieokreślonym, negacja -pas de, wyrażenia częstotliwości).

3. Opisywanie stroju i wyglądu (leksyka: ubrania i dodatki dla kobiet i mężczyzn gramatyka: zaimki COD).

4. Wyrażanie opinii pozytywnej i negatywnej dotyczącej stroju i wyglądu (leksyka: przymiotniki opinii pozytywnej i negatywnej).

5. Doradzanie w sprawach stroju i wyglądu (leksyka: wyrażenia rady i sugestii, kolory, rozmiary, gramatyka: zaimki COD).

6. Wybieranie prezentu, zakupy w Internecie (leksyka: cechy przedmiotu, cena, gramatyka : zamki względne proste, zaimki COI, przymiotniki z końcówką -able).

7. Prezentacja przedmiotu: opis, zalety, funkcje, cena, potencjalny nabywca.

8. Dokonywanie wyborów konsumenckich, zakupy (leksyka: typy sklepów, sposoby płatności, gramatyka: wyrażenia ilościowe, zaimek -en).

9. Sposoby płatności (leksyka: zalety i wady sposobów płatności, gramatyka: wyrażenia ilościowe -procenty, ułamki).

10. Rozumienie reklamy restauracji, charakterystyka restauracji (leksyka: wyrażenia rejestru potocznego, przymiotniki opinii pozytywnej i negatywnej, gramatyka: negacja -ne…plus, restrykcja -ne que).

11. Zamawianie posiłku w restauracji (leksyka: adekwatne struktury, wyrażanie zadowolenia lub niezadowolenia, gramatyka: wyrażenie -assez/pas, -assez/trop de).

12. Porównanie sytuacji dawnej i aktualnej (leksyka: życie w mieście i na wsi, gramatyka: imparfait, wyrażenia porównania).

Metody dydaktyczne:

Ćwiczenia przedmiotowe przy zastosowaniu komunikacyjnego podejścia w nauczaniu języka obcego z udziałem pracy własnej studenta. Ćwiczenia prowadzone są z wykorzystaniem metody aktywizującej (w tym np. pracy w grupach, metody projektowej, prezentacji, case study).

Liczba godzin pracy własnej studenta: 30.

oOpis pracy własnej studenta: Praca z podręcznikiem, słownikiem, ćwiczeniami, literaturą uzupełniającą, źródłami internetowymi. Przyswajanie i utrwalanie kompetencji językowych nabytych w trakcie zajęć. Przygotowywanie form ustnych i pisemnych (na przykład projekt, prezentacja, dialog, list ). Przygotowywanie do testów sprawdzających.

Metody i kryteria oceniania:

Uczestnictwo w zajęciach jest warunkiem uzyskania zaliczenia. Nieobecność studenta na zajęciach w wymiarze 60% i więcej skutkuje nieuzyskaniem zaliczenia i koniecznością powtórzenia modułu.

Zaliczenie:

Oceną końcową jest średnia ważona ocen:

- z minimum 3 testów śródsemestralnych na semestr (umiejętnościowych

i wiedzowych) (waga 2),

- z wypowiedzi ustnych i prac pisemnych (waga 1),

- innych form pracy własnej studenta.

Skala ocen:

90 - 100 % = bdb (bardzo dobry)

84 - 89 % = db+ (dobry plus)

75 – 83 % = db (dobry)

69 - 74% = dst+ (dostateczny plus)

60 - 68% = dst (dostateczny)

0-59% = ndst (niedostateczny)

Oceną końcową egzaminu jest średnia ważona ocen z części pisemnej i ustnej egzaminu:

1. część pisemna (test)

2. część ustna (waga 1)

Warunkiem uzyskania oceny pozytywnej z całości egzaminu jest zaliczenie każdej części na ocenę co najmniej dostateczną.

Uwagi:

PASMO HUMANISTYCZNO - SPOŁECZNE; I ROK

[WFil.: Architektura informacji, Informacja naukowa i bibliotekoznaw., Dziennikarstwo i public relations, Filologia polska, Informacja w instytucjach e-społeczeństwa, Kultury mediów, Kulturoznawstwo, Mediteranistyka, Międzynarodowe studia polskie, Sztuka pisania;

WNoZ: Geologia, Geografia, Geologia stosowana, Inżynieria zagrożeń środowiskowych, Studia regionalne, Zarządzanie i administrowanie regionami, Zarządzanie regionami;

WNS: Bezpieczeństwo narodowe i międzynarodowe, Doradztwo filozoficzne i coaching, Dziennikarstwo i komunikacja społeczna, Doradztwo polityczne i publiczne, Filozofia, Historia, Historia sztuki, Doradztwo i infobrokerstwo historyczne, Kognitywistyka, Politologia, Stosowane nauki społeczne, Socjologia, Praca socjalna, Turystyka historyczna;

WPiA: Administracja, Prawo, Przedsiębiorczość;

WRiTv: Organizacja produkcji filmowej i telewizyjnej, Realizacja obrazu filmowego, telewizyjnego i fotografia, Reżyseria]

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.3.0-2 (2024-04-26)