Uniwersytet Ślaski w Katowicach - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Język japoński: Moduł 3, Wiedza o kulturze Japonii [W1-FA-TJ-S1-WKJ-3] semestr zimowy 2023/2024
Ćwiczenia, grupa nr 1

Przejdź do planu zaznaczono terminy wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot: Język japoński: Moduł 3, Wiedza o kulturze Japonii [W1-FA-TJ-S1-WKJ-3]
Zajęcia: semestr zimowy 2023/2024 [2023/2024Z] (zakończony)
Ćwiczenia [C], grupa nr 1 [pozostałe grupy]
Termin i miejsce: Podana informacja o terminie jest orientacyjna. W celu uzyskania pewnej informacji obejrzyj kalendarz roku akademickiego lub skontaktuj się z wykładowcą (nieregularności zdarzają się przede wszystkim w przypadku zajęć odbywających się rzadziej niż co tydzień).
każdy czwartek, 9:45 - 11:15
sala 3.48
Wydział Humanistyczny – Instytut Językoznawstwa (Sosnowiec, ul. Grota-Roweckiego 5) jaki jest adres?
Terminy najbliższych spotkań: Daty odbywania się zajęć grupy. Prezentują informacje na podstawie zdefiniowanych w USOS terminów oraz spotkań.
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem.
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań.
Data i miejsceProwadzący
Liczba osób w grupie: 14
Limit miejsc: 25
Zaliczenie: Egzamin
Prowadzący: Maria Spiechowicz
Literatura:

Wybrana (niepełna) bibliografia z zajęć z kultury:

Frederic, L . (1971). Życie codzienne w Japonii w epoce samurajów: (1185-1603).

Frederic, L. (1988). Życie codzienne w Japonii u progu nowoczesności.

Kojima, K. (2018). アイヌ文化の基礎知識

Majewicz, A. (1983). Dzieje i legendy Ajnów, Warszawa: Iskry.

Screech, T. (2006). Erotyczne obrazy japońskie 1700-1820

Tubielewicz, J. (1977). Mitologia Japonii.

Tubielewicz, J. (1998). Japonia zmienna czy niezmienna?

Tubielewicz, J (2002). Mężczyźni i kobiety w starożytnej Japonii.

Wierzbicka, A. (2019). Słowa klucze. Różne języki – różne kultury

Wilkoszewska, K. (red.). (2010). Estetyka japońska - Antologia.

Zakres tematów:

Geografia i podstawowe informacje o Japonii

Burakumin

Epoka feudalna

Ainu

Epoka Meiji

Religie

Edukacja

Matsuri

Estetyka

Japońskie Słowa klucze

Metody dydaktyczne:

Konwersatorium

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie od 65%

Egzamin na koniec semestru bazujący na omówionych zagadnieniach.

Uwagi:

I rok filologii angielskiej, specjalnośc tłumaczeniowa z językiem japońskim, 2j1

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.1.0-2 (2024-02-19)