Literatura: |
Błaszczyk M.K. 2007. Mikroorganizmy w ochronie środowiska. PWN, Warszawa Błaszczyk M.K. 2010. Mikrobiologia środowisk. PWN, Warszawa
George K. W., Hay A. G. 2011. Bacterial Strategies for Growth on Aromatic Compounds. Advances in Applied Microbiology, 74, 1-33
Glazer A.N., Nikado H. 1995. Microbial Biotechnology: fundamentals and applied microbiology. W.H. Freeman and Company, New York
Hepworth J. D., Waring D. R., Waring M. J. 2009. Chemia związków aromatycznych, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Hupert-Kocurek K., Banaś A., Wojcieszyńska D., Guzik U. 2014. Ukierunkowana ewolucja enzymów pochodzenia mikrobiologicznego. Postępy Mikrobiologii, 53, 43-48
Hupert-Kocurek K., Mrozik A. 2009. Pozyskiwanie drobnoustrojów o wzmożonej aktywności degradacji związków o strukturze aromatycznej. Laboratorium, 11/12, 22-24
Klimek E., Łebkowska M. 2004. Biotechnologia w ochronie środowiska. PWN, Warszawa
Oryginalne czasopisma biotechnologiczne, w tym kwartalnik Biotechnologia.
|
Metody i kryteria oceniania: |
Kolokwium zaliczeniowe obejmuje treści wykładów oraz polecanej literatury obowiązkowej. Składa się z pytań dotyczących części biochemicznej i mikrobiologicznej modułu, ma formę pisemną. Za każdą prawidłową odpowiedź na pytanie przydzielana jest liczba punktów wskazana przy tym pytaniu. Sumaryczna liczba uzyskanych punktów jest podstawą dla oceny z kolokwium wg skali: bdb – powyżej 90%; +db – 90 – 81%; db – 80 – 71%; +dst – 70 – 61%; dst – 60 – 51%; ndst – poniżej 51%.
Ocena ostateczna z kolokwium zaliczeniowego stanowi średnią arytmetyczną ocen z części biochemicznej i mikrobiologicznej. Do obliczenia średniej arytmetycznej wymagana jest pozytywna ocena z każdej części kolokwium zaliczeniowego. Skala ocen: bdb – powyżej 4,76; +db – 4,75 do 4,26; db – 4,25 do 3,76; +dst – 3,75 do 3,26; dst – 3,25 do 2,76; ndst – poniżej 2,76.
|