Uniwersytet Ślaski w Katowicach - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Biotechnologia dla biologów

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: W2-S2BI19-2BL-64 Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Biotechnologia dla biologów
Jednostka: Wydział Nauk Przyrodniczych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00
Język prowadzenia: (brak danych)
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowy

Zajęcia w cyklu "semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-21
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Laboratorium, 45 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Małgorzata Gaj, Katarzyna Nowak
Prowadzący grup: Sławomir Borymski, Monika Gajecka, Serhii Mykhailyk, Agnieszka Nowak, Artur Piński
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Sposób ustalania oceny końcowej:

Na ocenę końcową modułu składają się 2 aktywności studenta:

- ocena z ćwiczeń (0,5)

- ocena z zaliczenia końcowe pisemnego (0,5).

Na ocenę z ćwiczenia składają się 2 aktywności studenta:

- ocena ciągła umiejętności praktycznych (0,4);

- ocena z raportów z zadania laboratoryjnego (0,6).

Warunkiem przystąpienia do zaliczenia końcowego jest przekroczenie 50% sumarycznej, maksymalnej liczby punktów z 2 aktywności studenta:

- ocena ciągła umiejętności praktycznych;

- raportów z zadania laboratoryjnego.

Uzyskanie pozytywnej oceny końcowej wymaga zaliczenia każdej z form aktywności.

Skala ocen:

bdb: 91-100% punktów

+db: 86-90%

db 76-85%

+dst: 61 – 75%

dst: 51-60%

ndst: 0 – 50% punktów


Pełny opis:

Katedra Genetyki:

1. Transformacja genetyczna zbóż na przykładzie Hordeum vulgare (L.)

2. Uzyskiwanie haploidów u H. vulgare - kultury izolowanych mikrospor

Katedra Mikrobiologii:

3. Porównanie efektywności produkcji etanolu przez im mobilizowane i nieimmobilizowane komórki drożdży - immobilizacja mikroorganizmów w procesie biotechnologicznym.

4. Ocena wydajności produkcji etanolu przez testowane drożdże, analiza otrzymanych wyników.

Katedra Anatomii i Cytologii Roślin:

5. Proteomika w biotechnologii – izolacja białek totalnych z kalusów gryki tatarki

6. Wykrywanie i analizowanie transformowanych roślin z wykorzystaniem systemu CRISPR/Cas9

Katedra Biochemii:

7. Izolacja i oznaczanie aktywności 2,3-dioksygenazy katecholowej

8. Opracowanie i interpretacja uzyskanych wyników

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.