Mikrobiologia żywności i fizjologia żywienia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | W2-S2BT19-2BT-29 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia żywności i fizjologia żywienia |
Jednostka: | Wydział Nauk Przyrodniczych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
LUB
2.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Zajęcia w cyklu "semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-21 |
Przejdź do planu
PN WT W
ŚR CZ PT L
L
L
L
L
L
|
Typ zajęć: |
Laboratorium, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Kasperkiewicz | |
Prowadzący grup: | Alina Kafel, Katarzyna Kasperkiewicz, Anna Markowicz, Mirosław Nakonieczny, Agata Nicewicz, Magdalena Noszczyńska, Kamila Wiśniewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Sposób ustalania oceny końcowej: | Średnia ważona z testu zaliczeniowego z wykładów (50%) oraz oceny ze sprawozdań (25%), oceny ciągłej studenta (25%). Uwaga: Oceny z testu zaliczeniowego (wykłady) oraz sprawozdań i (ćwiczenia) muszą być pozytywne. |
|
Pełny opis: |
Celem zajęć jest uzyskanie przez studenta wiedzy z zakresu mikrobiologii żywności oraz szeroko rozumianej fizjologii żywienia. Moduł pozwala na zdobycie umiejętności izolowania mikroorganizmów z produktów żywnościowych i ich identyfikacji, zgodnie z zaleceniami Polskiego Komitetu Normalizacyjnego. Student poznaje czynniki wywołujące zatrucia pokarmowe oraz zapoznaje się z systemem HACCP jako narzędziem do produkcji bezpiecznej żywności. Zdobywa wiedzę o ewolucji, budowie i funkcji przewodu pokarmowego w świecie zwierząt. Poznaje naukowe zasady dietetyki. Uczy się oceniać zapotrzebowanie energetyczne i stan odżywienia oraz konstruować zbilansowaną dietę. |
Zajęcia w cyklu "semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-21 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR W
W
CZ L
L
PT L
L
L
L
|
Typ zajęć: |
Laboratorium, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Kasperkiewicz | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Kasperkiewicz, Michał Krzyżowski, Mirosław Nakonieczny, Magdalena Noszczyńska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Sposób ustalania oceny końcowej: | Średnia ważona z testu zaliczeniowego z wykładów (50%) oraz oceny ze sprawozdań (25%), oceny ciągłej studenta (25%). Uwaga: Oceny z testu zaliczeniowego (wykłady) oraz sprawozdań i (ćwiczenia) muszą być pozytywne. |
|
Pełny opis: |
Celem zajęć jest uzyskanie przez studenta wiedzy z zakresu mikrobiologii żywności oraz szeroko rozumianej fizjologii żywienia. Moduł pozwala na zdobycie umiejętności izolowania mikroorganizmów z produktów żywnościowych i ich identyfikacji, zgodnie z zaleceniami Polskiego Komitetu Normalizacyjnego. Student poznaje czynniki wywołujące zatrucia pokarmowe oraz zapoznaje się z systemem HACCP jako narzędziem do produkcji bezpiecznej żywności. Zdobywa wiedzę o ewolucji, budowie i funkcji przewodu pokarmowego w świecie zwierząt. Poznaje naukowe zasady dietetyki. Uczy się oceniać zapotrzebowanie energetyczne i stan odżywienia oraz konstruować zbilansowaną dietę. |
Zajęcia w cyklu "semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN W
WT L
L
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Kasperkiewicz | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Kasperkiewicz, Mirosław Nakonieczny, Magdalena Noszczyńska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Sposób ustalania oceny końcowej: | Średnia ważona z testu zaliczeniowego z wykładów (50%) oraz oceny ze sprawozdań oceny ciągłej studenta (50%). Uwaga: Oceny z testu zaliczeniowego (wykłady) oraz sprawozdań i (ćwiczenia) muszą być pozytywne. |
|
Pełny opis: |
Celem zajęć jest uzyskanie przez studenta wiedzy z zakresu mikrobiologii żywności oraz szeroko rozumianej fizjologii żywienia. Moduł pozwala na zdobycie umiejętności izolowania mikroorganizmów z produktów żywnościowych i ich identyfikacji, zgodnie z zaleceniami Polskiego Komitetu Normalizacyjnego. Student poznaje czynniki wywołujące zatrucia pokarmowe oraz zapoznaje się z systemem HACCP jako narzędziem do produkcji bezpiecznej żywności. W części fizjologicznej zdobywa wiedzę o ewolucji, budowie i funkcji przewodu pokarmowego w świecie zwierząt a także o sposobach ich odżywiania się. Poznaje naukowe zasady dietetyki. Uczy się oceniać zapotrzebowanie energetyczne i odżywcze organizmu oraz stan odżywienia, a także konstruować zbilansowaną dietę. |
Zajęcia w cyklu "semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-02-19 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN L
WT ŚR L
CZ W
W
W
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Kasperkiewicz | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Kasperkiewicz, Mirosław Nakonieczny, Łukasz Nicewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Sposób ustalania oceny końcowej: | Średnia ważona z testu zaliczeniowego z wykładów (50%) oraz oceny ze sprawozdań oceny ciągłej studenta (50%). Uwaga: Oceny z testu zaliczeniowego (wykłady) oraz sprawozdań i (ćwiczenia) muszą być pozytywne. |
|
Pełny opis: |
Celem zajęć jest uzyskanie przez studenta wiedzy z zakresu mikrobiologii żywności oraz szeroko rozumianej fizjologii żywienia. Moduł pozwala na zdobycie umiejętności izolowania mikroorganizmów z produktów żywnościowych i ich identyfikacji, zgodnie z zaleceniami Polskiego Komitetu Normalizacyjnego. Student poznaje czynniki wywołujące zatrucia pokarmowe oraz zapoznaje się z systemem HACCP jako narzędziem do produkcji bezpiecznej żywności. W części fizjologicznej zdobywa wiedzę o ewolucji, budowie i funkcji przewodu pokarmowego w świecie zwierząt a także o sposobach ich odżywiania się. Poznaje naukowe zasady dietetyki. Uczy się oceniać zapotrzebowanie energetyczne i odżywcze organizmu oraz stan odżywienia, a także konstruować zbilansowaną dietę. |
Zajęcia w cyklu "semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-23 |
Przejdź do planu
PN WT W
W
ŚR CZ PT L
L
|
Typ zajęć: |
Laboratorium, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Kasperkiewicz | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Kasperkiewicz, Anna Markowicz, Mirosław Nakonieczny, Łukasz Nicewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie z modułu
Laboratorium - Zaliczenie z modułu Wykład - Zaliczenie z modułu |
|
Sposób ustalania oceny końcowej: | Średnia ważona z testu zaliczeniowego z wykładów (50%) oraz oceny ze sprawozdań oceny ciągłej studenta (50%). Uwaga: Oceny z testu zaliczeniowego (wykłady) oraz sprawozdań i (ćwiczenia) muszą być pozytywne. |
|
Pełny opis: |
Celem zajęć jest uzyskanie przez studenta wiedzy z zakresu mikrobiologii żywności oraz szeroko rozumianej fizjologii żywienia. Moduł pozwala na zdobycie umiejętności izolowania mikroorganizmów z produktów żywnościowych i ich identyfikacji, zgodnie z zaleceniami Polskiego Komitetu Normalizacyjnego. Student poznaje czynniki wywołujące zatrucia pokarmowe oraz zapoznaje się z systemem HACCP jako narzędziem do produkcji bezpiecznej żywności. W części fizjologicznej zdobywa wiedzę o ewolucji, budowie i funkcji przewodu pokarmowego w świecie zwierząt a także o sposobach ich odżywiania się. Poznaje naukowe zasady dietetyki. Uczy się oceniać zapotrzebowanie energetyczne i odżywcze organizmu oraz stan odżywienia, a także konstruować zbilansowaną dietę. |
Zajęcia w cyklu "semestr letni 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2025-02-24 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR W
L
L
L
L
L
L
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Kasperkiewicz | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Kasperkiewicz, Anna Markowicz, Agata Nicewicz, Łukasz Nicewicz, Magdalena Noszczyńska, Kamila Wiśniewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie z modułu
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Sposób ustalania oceny końcowej: | Średnia ważona z testu zaliczeniowego z wykładów (50%) oraz oceny ze sprawozdań oceny ciągłej studenta (50%). Uwaga: Oceny z testu zaliczeniowego (wykłady) oraz sprawozdań i (ćwiczenia) muszą być pozytywne. |
|
Pełny opis: |
Celem zajęć jest uzyskanie przez studenta wiedzy z zakresu mikrobiologii żywności oraz szeroko rozumianej fizjologii żywienia. Moduł pozwala na zdobycie umiejętności izolowania mikroorganizmów z produktów żywnościowych i ich identyfikacji, zgodnie z zaleceniami Polskiego Komitetu Normalizacyjnego. Student poznaje czynniki wywołujące zatrucia pokarmowe oraz zapoznaje się z systemem HACCP jako narzędziem do produkcji bezpiecznej żywności. W części fizjologicznej zdobywa wiedzę o ewolucji, budowie i funkcji przewodu pokarmowego w świecie zwierząt a także o sposobach ich odżywiania się. Poznaje naukowe zasady dietetyki. Uczy się oceniać zapotrzebowanie energetyczne i odżywcze organizmu oraz stan odżywienia, a także konstruować zbilansowaną dietę. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.