Mikrobiologia żywności i fizjologia żywienia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | W2-S2BT19-2BT-29 | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia żywności i fizjologia żywienia | ||
Jednostka: | Wydział Nauk Przyrodniczych | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
4.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | (brak danych) | ||
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Zajęcia w cyklu "semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-21 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 20 godzin ![]() Wykład, 10 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Kasperkiewicz | |
Prowadzący grup: | Alina Kafel, Katarzyna Kasperkiewicz, Anna Markowicz, Mirosław Nakonieczny, Agata Nicewicz, Magdalena Noszczyńska, Kamila Wiśniewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Sposób ustalania oceny końcowej: | Średnia ważona z testu zaliczeniowego z wykładów (50%) oraz oceny ze sprawozdań (25%), oceny ciągłej studenta (25%). Uwaga: Oceny z testu zaliczeniowego (wykłady) oraz sprawozdań i (ćwiczenia) muszą być pozytywne. |
|
Pełny opis: |
Celem zajęć jest uzyskanie przez studenta wiedzy z zakresu mikrobiologii żywności oraz szeroko rozumianej fizjologii żywienia. Moduł pozwala na zdobycie umiejętności izolowania mikroorganizmów z produktów żywnościowych i ich identyfikacji, zgodnie z zaleceniami Polskiego Komitetu Normalizacyjnego. Student poznaje czynniki wywołujące zatrucia pokarmowe oraz zapoznaje się z systemem HACCP jako narzędziem do produkcji bezpiecznej żywności. Zdobywa wiedzę o ewolucji, budowie i funkcji przewodu pokarmowego w świecie zwierząt. Poznaje naukowe zasady dietetyki. Uczy się oceniać zapotrzebowanie energetyczne i stan odżywienia oraz konstruować zbilansowaną dietę. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.