Uniwersytet Ślaski w Katowicach - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Antropologia jedzenia (e-learning) (moduł fakultatywny - scieżka społeczna)

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: W6-AK-FSS-S2-AJ Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Antropologia jedzenia (e-learning) (moduł fakultatywny - scieżka społeczna)
Jednostka: Wydział Sztuki i Nauk o Edukacji
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00
Język prowadzenia: (brak danych)
Rodzaj przedmiotu:

fakultatywny

Zajęcia w cyklu "semestr letni 2021/2022" (w trakcie)

Okres: 2022-02-21 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Konwersatorium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Maciej Kurcz
Prowadzący grup: Maciej Kurcz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie z modułu
Sposób ustalania oceny końcowej:

średnia wyników z testów cząstkowych i testu końcowego

Pełny opis:

Aperitif

Wprowadzenie do zagadnień modułu,

Studia nad pożywieniem a nauki humanistyczne i społeczne – historia i dorobek teoretyczny

Znaczenie jedzenia w historii kultury – refleksja na temat używek, chleba mięsa,.

Danie główne

4 Jedzenie i tożsamość

5. Jedzenia i władza

6. Symboliczne wymiary jedzenia i gotowania.

7. Jedzenie a magia i religia – jedzenia jako religia

8. „Kulinarne rewolucje” – ideologie, mody, trendy w kuchni, dewiacje jedzeniowe.

Deser

9.Jedzenie w zglobalizowanym świecie

Zajęcia w cyklu "semestr letni 2022/2023" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2023-02-27 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Konwersatorium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Maciej Kurcz
Prowadzący grup: Maciej Kurcz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie z modułu
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.