Fakultet 3. Podstawy psychodietetyki
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 06-PS-SM-103.20 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Fakultet 3. Podstawy psychodietetyki |
Jednostka: | Wydział Nauk Społecznych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Zajęcia w cyklu "semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-21 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ C
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jagoda Różycka | |
Prowadzący grup: | Jagoda Różycka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie z modułu
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę |
|
Sposób ustalania oceny końcowej: | Kolokwium zawierające pytania problemowe, testowe i otwarte, których celem jest sprawdzenie wiedzy z zakresu analizowanych treści – 50% oceny Wykonanie pracy zaliczeniowej - 50% oceny. |
|
Pełny opis: |
Podejmowane treści: 1. Podstawowe informacje o żywieniu 2.Psychologia odżywiania (znaczenie jedzenia, emocje a żywienie, społeczne aspekty jedzenia) 3. Psychologiczne aspekty występowania zmian zachowań zdrowotnych 4. Modele zmiany zachowania z ujęciem modelu transteoretycznego 5. Wspomaganie zmiany zachowań żywieniowych przez psychologa/psychodietetyka 6. Nadwaga i otyłość – ujęcie psychospołeczne. Psychologiczne problemy osób z nadmierną masą ciała. 7. Interwencje psychologiczne w psychodietetyce – jak tworzyć zalecenia, jak tworzyć cele i plany działania z pacjentem, jak motywować na różnych etapach zmiany. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.