Uniwersytet Ślaski w Katowicach - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Seminarium dyplomowe I [W2-S2BT19-2BT-07A] semestr zimowy 2021/2022
seminarium, grupa nr 18

Przejdź do planu zaznaczono terminy wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot: Seminarium dyplomowe I [W2-S2BT19-2BT-07A]
Zajęcia: semestr zimowy 2021/2022 [2021/2022Z] (zakończony)
seminarium [S], grupa nr 18 [pozostałe grupy]
Termin i miejsce: Podana informacja o terminie jest orientacyjna. W celu uzyskania pewnej informacji obejrzyj kalendarz roku akademickiego lub skontaktuj się z wykładowcą (nieregularności zdarzają się przede wszystkim w przypadku zajęć odbywających się rzadziej niż co tydzień).
każda środa, 13:30 - 15:30
sala C-47 (SALA CWICZ.)
Wydział Nauk Przyrodniczych (Katowice, ul. Jagiellońska 28) jaki jest adres?
Terminy najbliższych spotkań: Daty odbywania się zajęć grupy. Prezentują informacje na podstawie zdefiniowanych w USOS terminów oraz spotkań.
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem.
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań.
Data i miejsceProwadzący
Liczba osób w grupie: 1
Limit miejsc: (brak danych)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Prowadzący: Agnieszka Mrozik
Literatura:

Literatura dotycząca referowanego tematu, w tym oryginalne artykuły naukowe, prace przeglądowe i podręczniki.

Zakres tematów:

Zakres tematyczny seminarium:

1. Filogeneza bakterii

2. Sinice – budowa, funkcje i znaczenie w biotechnologii

3. Ruchome elementy genetyczne u bakterii

4. Mikroorganizmy modyfikowane genetycznie i ich wykorzystanie w biotechnologii

5. Molekularne mechanizmy oddziaływania mikroorganizmów z roślinami

6. Szczepionki starej i nowej generacji

7. Obieg azotu w przyrodzie

8. Grzyby mykoryzowe

9. Tworzenie i budowa biofilmu bakteryjnego

10. Quorum sensing

11. Nanotechnologia

12. Biologia syntetyczna

13. Mikrobiom człowieka

14. Życie w przestrzeni kosmicznej

15. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności

16. Alergeny w żywności

Metody dydaktyczne:

Zajęcia 2-godzinne w formie stacjonarnej raz w tygodniu zgodnie z planem zajęć. Prezentacja w Power Point i dyskusja prezentowanych zagadnień.

Metody i kryteria oceniania:

Student oceniany jest w trakcie prezentacji. Ocenie podlega poprawność merytoryczna prezentacji oraz sposób prezentacji.

ocena bdb – zagadnienie przedstawione w sposób wyczerpujący , brak błędów merytorycznych, logiczny i zrozumiały układ prezentacji, czas prezentacji zgodny z wymaganiami, ilustracje czytelne i poprawnie dobrane, wyczerpujące odpowiedzi na pytania związane z prezentowanym zagadnieniem, dobra znajomość literatury.

ocena db – zagadnienie omówiono częściowo, bardzo nieliczne błędy merytoryczne, czas prezentacji zgodny z wymaganiami, ilustracje czytelne i poprawnie dobrane, wyczerpujące odpowiedzi na pytania zadawane po prezentacji, dobra znajomość omawianego tematu i prezentowanych pozycji literatury.

ocena dst – zagadnienie przedstawiono pobieżnie, dość liczne błędy merytoryczne, ale student potrafi skorygować je w trakcie dyskusji, czas prezentacji odbiega od wymagań, ilustracje w większości poprawnie dobrane, odpowiedzi na pytania zadawane po prezentacji poniżej przeciętnej.

ocena ndst – student nie przygotował prezentacji lub nie został dopuszczony do wygłoszenia prezentacji przez opiekuna.

Ocenie podlega także zaangażowanie studenta w dyskusję naukową. Aktywność studenta oceniana jest w skali bdb - ndst.

ocena bdb – student bardzo często zadaje pytania, będące dowodem jego dociekliwości i motywacji do poszerzenia swojej wiedzy ogólnej.

ocena db – student często zadaje pytania po prezentacjach kolegów

ocena dst – student rzadko zadaje pytania po prezentacjach kolegów.

ocena ndst – student nie zadaje pytań po prezentacjach kolegów.

Uwagi:

dr hab. Andrzej Woźnica, prof. UŚ

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.3.0-2 (2024-04-26)