Literatura obowiązkowa:
1. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. 2007. Mikrobiologia techniczna Tom I i II. PWN, Warszawa.
2. Nowak B.,Pająk J. 2015. Mikroorganizmy i tworzywa. Skrypt UŚ.
3. Wybrane anglojęzyczne artykuły związane z poruszanymi tematami
4. Źródła internetowe - po krytycznym przeanalizowaniu
Literatura uzupełniająca:
1. Chmiel A., Grudziński S. 1998. Biotechnologia i chemia antybiotyków. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
2. Długoński J. 1997. Biotechnologia mikrobiologiczna. Ćwiczenia i pracownie specjalizacyjne. WUŁ, Łódź.
3. Gumienna M., Czarnecki Z. 2010. Rola mikroorganizmów w syntezie związków powierzchniowo czynnych. Nauka Przyroda
Technologie 4, 51.
4. Lucas L., Bienaime C., Belloy C., Queneudec M., Silvestre F., Nava-Saucedo J-E. 2008. Polymer biodegradation: Mechanisms and
estimation techniques. Chemosphere 73, 429–442.
5. Mulligan C. N., Gibbs B. F. 2004. Types, production and applications of biosurfactants. Proceedings of the Indian National Science
Academy 1, 31-55.
6. Neassens M., Cerdobbel A., Soetaert W., Vandamme E.J. 2005. Leuconostoc dextransucrase and dextran: production, properties
and applications. Journal of Chemical Technology and Biotechnology 80, 845-860.
7. Nowak B., Pająk J., Łabużek S. 2003. Mechanizmy degradacji tworzyw sztucznych w środowisku. Cz. II. Biodegradacja. Problemy
ekologii 7, 110-114.
8. Nowak B., Pająk J., Łabużek S. 2003. Mechanizmy degradacji tworzyw sztucznych w środowisku. Cz. I. Różnorodność procesów.
Problemy ekologii 7, 65-68.
9. Nowak B., Pająk J., Płociniczak T. Łabużek S. 2008. Enzymy uczestniczące w degradacji polimerów. Biotechnologia 1, 45-52.
10. Pacwa-Płociniczak M., Płaza G.A., Piotrowska-Seget Z., Cameotra S.S. 2011. Environmental applications of biosurfactants: recent
advances. International Journal of Molecular Sciences 12, 633-654.
11. Ramachandran S., Fontanille Pandey A., Larroche C. 2006. Gluconic acid: properties, applications and microbial production. Food
Technology and Biotechnology 44(2), 185-195.
12. Sengun I.Y., Karabiyikli S. 2011. Importance of acetic acid bacteria in food industry. Food control 22, 647-656.
13. Stasiak L., Błażejak S. 2009. Acetic acid bacteria – perspectives of application in biotechnology – a review. Polish Journal of Food
and Nutrition Sciences 59(1), 17-23.
14. Szmal Z. S., Lipiec T. 1996. Chemia analityczna z elementami analizy instrumentalnej. PZWL, Warszawa.
15. Wee Y.J., Kim J.N., Ryu H.W. 2006. Biotechnological production of lactic acid and its recent applications. Food Technology and
Biotechnology 44(2) 263-172.
16. Anglojęzyczna literatura związana z wyborem tematu projektu (cz. biochemiczna) przez studentów.
|