Biotechnologia dla biologów
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 01-BI-S1-BDB05 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biotechnologia dla biologów |
Jednostka: | Wydział Nauk Przyrodniczych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Zajęcia w cyklu "semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-21 |
Przejdź do planu
PN W
WT ŚR CZ PT L
L
L
L
L
L
L
L
L
L
L
L
L
L
L
|
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Gaj, Katarzyna Nowak | |
Prowadzący grup: | Alexander Betekhtin, Natalia Borowska-Żuchowska, Sławomir Borymski, Anna Markowicz, Serhii Mykhailyk, Agnieszka Nowak, Katarzyna Nowak, Artur Piński, Tomasz Płociniczak, Barbara Wójcikowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Sposób ustalania oceny końcowej: | Na ocenę końcową modułu składają się 3 aktywności studenta: - ocena ciągła umiejętności praktycznych (15%); - raport z zadania laboratoryjnego (15%); - zaliczenie końcowe (70%). Warunkiem przystąpienia do zaliczenia końcowego jest przekroczenie 50% sumarycznej, maksymalnej liczby punktów z 2 aktywności studenta: - ocena ciągła umiejętności praktycznych; - raport z zadania laboratoryjnego. Uzyskanie pozytywnej oceny końcowej wymaga zaliczenia każdej z form aktywności. Skala ocen: bdb: 91-100% punktów +db: 86-90% db 76-85% +dst: 61 – 75% dst: 51-60% ndst: 0 – 50% punktów |
|
Pełny opis: |
Moduł przekazuje wiedzę w zakresie podstawowych metod wykorzystywanych w biotechnologii roślin i mikroorganizmów oraz rozpoznaje korzyści i zagrożenia związane z nimi. Definiuje podstawy metodyczne kultur in vitro oraz transformacji genetycznej roślin oraz demonstruje zastosowania mikroorganizmów w procesach syntez, remediacji środowisk zdegradowanych, oraz dla wdrożenia technologii przyjaznych dla środowiska. Zajęcia laboratoryjne zaznajamiają z podstawowymi technikami biotechnologicznymi obejmującymi transformację genetyczną roślin i analizę roślin transgenicznych. Przedstawiane są możliwości wykorzystania biotechnologii w rolnictwie, ochronie środowiska oraz innych gałęziach gospodarki i w badaniach podstawowych. W przeprowadzonych samodzielnie eksperymentach student poznaje umiejętności pracy w specjalistycznym laboratorium biotechnologii; rozpoznaje zagrożenia i zasady postępowania z materiałem transgenicznym i ksenobiotycznymi zanieczyszczeniami, zbiera dane empiryczne oraz dokonuje analizy i interpretacji wyników z przeprowadzonych doświadczeń. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.