Uniwersytet Ślaski w Katowicach - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: W2-S1BT19-1BT-19
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologia
Jednostka: Wydział Nauk Przyrodniczych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 6.00 LUB 7.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowy

Zajęcia w cyklu "semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-21
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 60 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Sławomir Sułowicz
Prowadzący grup: Magdalena Noszczyńska, Tomasz Płociniczak, Piotr Siupka, Sławomir Sułowicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Sposób ustalania oceny końcowej:

Ocena końcowa modułu ustalana jest na postawie ocen z laboratorium (0,49) oraz egzaminu (0,51). Ocena z laboratorium jest średnią ważoną oceny końcowej z kolokwiów cząstkowych (0,75) i oceny ciągłej aktywności studenta na zajęciach (0,25). Uzyskanie pozytywnej oceny z laboratorium umożliwia przystąpienie do egzaminu.

Pełny opis:

W ramach przedmiotu studenci zapoznają się z budową i funkcją poszczególnych struktur komórek prokariotycznych. Poznają metabolizm mikroorganizmów, sposoby odżywiania i oddychania mikroorganizmów. Zapoznają się z wybranymi produktami metabolizmu bakterii – toksyny, antybiotyki. Pogłębiają wiedzę na temat oddziaływań mikroorganizmów z roślinami, zwierzętami i człowiekiem oraz wpływu czynników środowiskowych na wzrost i aktywność mikroorganizmów. Studenci zapoznają się z mechanizmami umożliwiającymi mikroorganizmom adaptację do środowisk ekstremalnych. Poznają mikroflorę gleby, wody i powietrza, mikrobiom człowieka oraz metody sterylizacji pożywek i sprzętu stosowanego w laboratorium mikrobiologicznym. W ramach kursu studenci nabywają umiejętności sporządzania preparatów mikroorganizmów i posługiwania się mikroskopem, poznają różne metody stosowane w mikrobiologii. Zajęcia laboratoryjne uczą także analizy i interpretacji uzyskanych wyników z przeprowadzonych ćwiczeń.

Zajęcia w cyklu "semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-20
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 60 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Sławomir Sułowicz
Prowadzący grup: Adam Krain, Agata Kumor, Magdalena Noszczyńska, Klaudia Peczyk, Piotr Siupka, Sławomir Sułowicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Sposób ustalania oceny końcowej:

Ocena końcowa modułu ustalana jest na postawie ocen z laboratorium (0,49) oraz egzaminu (0,51). Ocena z laboratorium jest średnią ważoną oceny końcowej z kolokwiów cząstkowych (0,75) i oceny ciągłej aktywności studenta na zajęciach (0,25). Uzyskanie pozytywnej oceny z laboratorium umożliwia przystąpienie do egzaminu.

Pełny opis:

W ramach przedmiotu studenci zapoznają się z budową i funkcją poszczególnych struktur komórek prokariotycznych. Poznają metabolizm mikroorganizmów, sposoby odżywiania i oddychania mikroorganizmów. Zapoznają się z wybranymi produktami metabolizmu bakterii – toksyny, antybiotyki. Pogłębiają wiedzę na temat oddziaływań mikroorganizmów z roślinami, zwierzętami i człowiekiem oraz wpływu czynników środowiskowych na wzrost i aktywność mikroorganizmów. Studenci zapoznają się z mechanizmami umożliwiającymi mikroorganizmom adaptację do środowisk ekstremalnych. Poznają mikroflorę gleby, wody i powietrza, mikrobiom człowieka oraz metody sterylizacji pożywek i sprzętu stosowanego w laboratorium mikrobiologicznym. W ramach kursu studenci nabywają umiejętności sporządzania preparatów mikroorganizmów i posługiwania się mikroskopem, poznają różne metody stosowane w mikrobiologii. Zajęcia laboratoryjne uczą także analizy i interpretacji uzyskanych wyników z przeprowadzonych ćwiczeń.

Zajęcia w cyklu "semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 60 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Sławomir Sułowicz
Prowadzący grup: Iryna Bodnaruk, Adam Krain, Agata Kumor, Klaudia Peczyk, Sławomir Sułowicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Sposób ustalania oceny końcowej:

Ocena końcowa modułu ustalana jest na postawie ocen z laboratorium (0,49) oraz egzaminu (0,51). Ocena z laboratorium jest średnią ważoną oceny końcowej z kolokwiów cząstkowych (0,75) i oceny ciągłej aktywności studenta na zajęciach (0,25). Uzyskanie pozytywnej oceny z laboratorium umożliwia przystąpienie do egzaminu.

Pełny opis:

W ramach przedmiotu studenci zapoznają się z budową i funkcją poszczególnych struktur komórek prokariotycznych. Poznają metabolizm mikroorganizmów, sposoby odżywiania i oddychania mikroorganizmów. Zapoznają się z wybranymi produktami metabolizmu bakterii – toksyny, antybiotyki. Pogłębiają wiedzę na temat oddziaływań mikroorganizmów z roślinami, zwierzętami i człowiekiem oraz wpływu czynników środowiskowych na wzrost i aktywność mikroorganizmów. Studenci zapoznają się z mechanizmami umożliwiającymi mikroorganizmom adaptację do środowisk ekstremalnych. Poznają mikroflorę gleby, wody i powietrza, mikrobiom człowieka oraz metody sterylizacji pożywek i sprzętu stosowanego w laboratorium mikrobiologicznym. W ramach kursu studenci nabywają umiejętności sporządzania preparatów mikroorganizmów, posługiwania się mikroskopem w celu detekcji i identyfikacji mikroorganizmów; poznają również różne techniki laboratoryjne stosowane w mikrobiologii. Zajęcia laboratoryjne uczą także analizy i interpretacji wyników uzyskanych w trakcie ćwiczeń.

Zajęcia w cyklu "semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-18
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 60 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Sławomir Sułowicz
Prowadzący grup: Iryna Bodnaruk, Sławomir Borymski, Marta Bukowczan, Adam Krain, Agata Kumor, Małgorzata Pawlik, Klaudia Peczyk, Sławomir Sułowicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Sposób ustalania oceny końcowej:

Ocena końcowa modułu ustalana jest średnią ważoną oceny z laboratorium (0,49) oraz z egzaminu (0,51). Ocena z laboratorium jest średnią ważoną oceny końcowej z kolokwiów cząstkowych (0,75) i oceny ciągłej aktywności studenta na zajęciach (0,25). Uzyskanie pozytywnej oceny z laboratorium umożliwia przystąpienie do egzaminu.

Ocena z modułu jest wystawiana wg zasad:

2,76-3,25 – dostateczny

3,26-3,75 – dostateczny plus

3,76-4,25 – dobry

4,26-4,75 – dobry plus

4,76-5,0 – bardzo dobry



Pełny opis:

W ramach przedmiotu studenci zapoznają się z budową i funkcją poszczególnych struktur komórek prokariotycznych. Poznają metabolizm mikroorganizmów, sposoby odżywiania i oddychania mikroorganizmów. Zapoznają się z wybranymi produktami metabolizmu bakterii – toksyny, antybiotyki. Pogłębiają wiedzę na temat oddziaływań mikroorganizmów z roślinami, zwierzętami i człowiekiem oraz wpływu czynników środowiskowych na wzrost i aktywność mikroorganizmów. Studenci zapoznają się z mechanizmami umożliwiającymi mikroorganizmom adaptację do środowisk ekstremalnych. Poznają mikroflorę gleby, wody i powietrza, mikrobiom człowieka oraz metody sterylizacji pożywek i sprzętu stosowanego w laboratorium mikrobiologicznym. W ramach kursu studenci nabywają umiejętności sporządzania preparatów mikroorganizmów, posługiwania się mikroskopem w celu detekcji i identyfikacji mikroorganizmów; poznają również różne techniki laboratoryjne stosowane w mikrobiologii. Zajęcia laboratoryjne uczą także analizy i interpretacji wyników uzyskanych w trakcie ćwiczeń.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.3.0-2 (2024-04-26)