Biotechnologia mikroorganizmów - kurs rozszerzony [W2-S2BT19-2BT-13A]
semestr zimowy 2021/2022
Laboratorium,
grupa nr 1
Przedmiot: | Biotechnologia mikroorganizmów - kurs rozszerzony [W2-S2BT19-2BT-13A] |
Zajęcia: |
semestr zimowy 2021/2022 [2021/2022Z]
(zakończony)
Laboratorium [L], grupa nr 1 [pozostałe grupy] |
Terminy i miejsca:
|
każdy wtorek, 8:30 - 13:00
sala A-118 (LAB. BIOCH.) Wydział Nauk Przyrodniczych (Katowice, ul. Jagiellońska 28) jaki jest adres?
każdy wtorek, 8:30 - 13:00
sala C-154 (SALA CWICZ.) Wydział Nauk Przyrodniczych (Katowice, ul. Jagiellońska 28) jaki jest adres?
każdy wtorek, 14:00 - 18:30
sala A-118 (LAB. BIOCH.) Wydział Nauk Przyrodniczych (Katowice, ul. Jagiellońska 28) jaki jest adres? |
Terminy najbliższych spotkań:
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem. |
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań. |
Liczba osób w grupie: | 10 |
Limit miejsc: | (brak danych) |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Prowadzący: | Bożena Nowak, Magdalena Pacwa-Płociniczak, Daniel Wasilkowski |
Literatura: |
Część mikrobiologiczna: 1.Chmiel A., Grudziński S. 1998. Biotechnologia i chemia antybiotyków. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. 2.Długoński J. 1997. Biotechnologia mikrobiologiczna. Ćwiczenia i pracownie specjalizacyjne. WUŁ, Łódź. 3.Gumienna M., Czarnecki Z. 2010. Rola mikroorganizmów w syntezie związków powierzchniowo czynnych. Nauka Przyroda Technologie 4,51-64. 4.Kurse e-learningowe dostępne na platformie uniwersyteckiej UŚ pod adresem: http://el.us.edu.pl/upgow/course/view.php?id=39 http://el.us.edu.pl/upgow/course/view.php?id=108 5.Libudzisz Z., Kowal K., ŻakowskaZ. 2007. Mikrobiologia techniczna Tom I i II. PWN, Warszawa. 6.Mulligan C. N., Gibbs B. F. 2004. Types, production and applications of biosurfactants. Proceedings of the Indian National Science Academy 1, 31-55. 7.Neassens M., Cerdobbel A., Soetaert W., Vandamme E.J. 2005. Leuconostoc dextransucrase and dextran: production, properties and applications. Journal of Chemical Technology and Biotechnology80, 845-860. 8.Pacwa-Płociniczak M., Płaza G.A., Piotrowska-Seget Z., Cameotra S.S. 2011. Environmental applications of biosurfactants: recent advances. International Journal of Molecular Sciences 12, 633-654. 9.Ramachandran S., Fontanille Pandey A., Larroche C. 2006. Gluconic acid: properties, applications and microbial production. Food Technology and Biotechnology 44(2), 185-195. 10.Sengun I.Y., Karabiyikli S. 2011. Importance of acetic acid bacteria in food industry. Food control 22, 647-656. 11.Stasiak L., Błażejak S. 2009. Acetic acid bacteria –perspectives of application in biotechnology –a review. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 59(1), 17-23. 12.Szmal Z. S., Lipiec T. 1996. Chemia analityczna z elementami analizy instrumentalnej. PZWL, Warszawa. 13.Wee Y.J., Kim J.N., Ryu H.W. 2006. Biotechnological production of lactic acid and its recent applications. Food Technology and Biotechnology 44(2) 263-172. |
Zakres tematów: |
Część mikrobiologiczna: 1. Skrining ze środowiska mikroorganizmów przydatnych w biotechnologii(cz.1).Mikrobiologiczna produkcja związków wykorzystywanych w biotechnologii –kwas mlekowy, dekstran (cz.1).Oznaczanie zawartości kwasu mlekowego w hodowlach bakterii Lactobacillus plantarum i Lactococcus lactis. Oznaczanie masy wytworzonego dekstranu w różnych dniach hodowli Leuconostoc mesenteroides. 2. Skrining ze środowiska mikroorganizmów przydatnych w biotechnologii (cz.2.). Mikrobiologiczna produkcja związków wykorzystywanych w biotechnologii –dekstran (cz.2.). 3. Skrining ze środowiska mikroorganizmów przydatnych w biotechnologii (cz.3.). Mikrobiologiczna produkcja związków wykorzystywanych w biotechnologii – dihydroksyaceton, kwas octowy i glukonowy, biosurfaktanty (cz.1).Produkcja związków powierzchniowo czynnych przez szczep Pseudomonas sp. –izolacjaramnolipidu. 4. Skrining ze środowiska mikroorganizmów przydatnychw biotechnologii (cz.4.). Mikrobiologiczna produkcja związków wykorzystywanych w biotechnologii –biosurfaktanty (cz.2). 5. Prezentacja wyników badań uzyskanych na zajęciach. Kolokwium |
Metody dydaktyczne: |
1. Nadzór i obserwacja umiejętności praktycznych studenta 2. Dyskusja nad raportem końcowym Raport końcowy: Grupa studentów, w czasie ostatnich zajęć, przedstawia w czasie nie dłuższym niż 20 minut raport multimedialny w formacie .ppt, .pptx lub .pdf. 3. Kolokwium Sprawdzian pisemny trwający do 30 minut. 4. Prezentacja kartograficzna miejsc izolacji szczepów grzybów środowiskowych. 5. Wykorzystanie aplikacji i gier internetowych (quizizz, kahoot, mentimeter) do prezentowania zagadnień związanych z biotechnologią mikroorganizmów oraz sprawdzania przygotowania studentów do zajęć. |
Metody i kryteria oceniania: |
1. Nadzór i obserwacja umiejętności praktycznych studenta 2. Dyskusja nad raportem końcowym Raport końcowy: Grupa studentów, w czasie ostatnich zajęć, przedstawia w czasie nie dłuższym niż 20 minut raport multimedialny (prezentacja lub infografika) 3. Kolokwium. Sprawdzian pisemny trwający do 30 minut. 4. Prezentacja kartograficzna miejsc izolacji szczepów grzybów środowiskowych. 5. Wykorzystanie aplikacji, gier internetowych (quizizz, kahoot, mentimeter) i metody odwróconej klasy do realizacji zagadnień związanych z biotechnologią mikroorganizmów oraz sprawdzania przygotowania studentów do zajęć. 6. Część biochemiczna zajęć obejmuje także przygotowanie przez studentów projektu związanego z wykorzystaniem mikroorganizmów w biotechnologii. Projekt ten studenci opracowują w oparciu o najnowszą anglojęzyczną literaturę naukową. Prowadzący pełni funkcję moderatora czuwającego przede wszystkim nad prawidłowym tłumaczeniem i interpretacją artykułów. Gdy zajęcia będą odbywać się kontaktowo wynikiem projektu jest uzyskanie przez studentów mikrobiologicznego polimeru, natomiast gdy zajęcia prowadzone będą online wynikiem projektu będą dyskusje oraz prezentacje przygotowywane w grupach studenckich. 7. Część biochemiczna zajęć prowadzona jest w formie gry ze scenariuszem. Każdy ze studentów otrzymuje scenariusz wraz z graficznym przedstawieniem przebiegu gry oraz zasadami gry |
Uwagi: |
1 semestr biotechnologia (II stopnia) stacjonarne moduły obowiązkowe |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ślaski w Katowicach.